Πως θα γίνει ο κόσμος μας αν ο Τραμπ κάνει όσα έχει υποσχεθεί

Gazzetta team
Πως θα γίνει ο κόσμος μας αν ο Τραμπ κάνει όσα έχει υποσχεθεί
Από το βράδυ της Τρίτης ολόκληρος ο κόσμος σε κατάσταση πανικού προσπαθεί να λύσει τον γρίφο της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης, διεθνείς οργανισμοί και κάθε είδους οργανώσεις περιμένουν έστω μια ανακοίνωση από τον νέο πλανητάρχη, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει καμία συγκεκριμένη δήλωση.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε έναν γενικευμένο τρόμο που επιμελώς όλοι προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί διατηρώντας φαινομενικά την ψυχραιμία τους. Ελλείψει νέων συγκεκριμένων δηλώσεων δημοσιογράφοι, πολιτικοί και γενικότερα άτομα που χαράσσουν πολιτική, κοιτούν και ξανακοιτούν τις προεκλογικές δηλώσεις του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες όμως επιτείνουν το αίσθημα ενός «επερχόμενου τέλους». Ανησυχίες εκφράζονται πλέον ανοιχτά για μια σειρά θεμάτων, που ξεκινούν από το μέλλον των συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή, της ενεργειακής πολιτικής, της πολιτικής μετανάστευσης και της ασφάλειας και φτάνουν μέχρι τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, το εμπόριο και την τρομοκρατία. Η καταγραφή κάποιων από τις πολλές και πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι κρίσιμη σε αυτήν τη φάση.

Εξωτερική πολιτική
Απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία με το Ιράν

Στην εξωτερική του πολιτική ο νέος πλανητάρχης εμφανίζεται να έχει έναν στόχο βγαλμένο από την εποχή των θητειών Μπους, δεδομένου φυσικά ότι σημαντικοί συνεργάτες του συμμετείχαν ενεργά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το δόγμα Τραμπ είναι απλό όσο και αμερικανοκεντρικό: «Να κάνουμε την Αμερική ασφαλή πάλι». Σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι αυτό σημαίνει «την καταστροφή των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων». Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Τραμπ έχει διατρανώσει ότι «θα μπει τέλος στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και στις πληρωμές λύτρων στο νούμερο ένα κράτος χρηματοδότησης τρομοκρατών στον κόσμο». Σε άλλες δηλώσεις του είχε εμφανιστεί να αναγνωρίζει ότι χωρίς αντίστοιχη στήριξη από τους Ευρωπαίους δεν είναι αποτελεσματικό να διαλύσει τη συμφωνία με το Ιράν. Αντίστοιχα οι υποσχέσεις που έχει δώσει στο Ισραήλ ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα της χώρας και ότι δεν είναι αντίθετος στον παράνομο εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών έχουν θορυβήσει την Ευρώπη, αλλά και το Ιράν.

Η άποψή του για αρκετούς αμφιλεγόμενους ηγέτες της Μέσης Ανατολής καθορίζεται από το εάν σκοτώνουν ή όχι τρομοκράτες. Επί παραδείγματι για τον Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει αναφέρει ότι μπορεί να μην τον συμπαθεί, αλλά του αναγνωρίζει ότι «σκοτώνει το ISIS». Παρόμοια περίπου αξιολόγηση είχε κάνει και για τον πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν στο πλαίσιο κριτικής της επεμβατικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας ότι «ο Σαντάμ ήταν ένας κακός άνθρωπος αλλά είχε σκοτώσει πολλούς τρομοκράτες. Δεν τους διάβαζαν τα δικαιώματά τους. Δεν μιλούσαν. Ηταν τρομοκράτες και τελείωνε εκεί. Σήμερα το Ιράκ είναι το Χάρβαρντ της τρομοκρατίας».

Αντίστοιχα για τον σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία είχε αναφέρει ότι: «Θα πω μόνο αυτό: Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά εναντίον του ISIS και ελπίζω ότι όταν θα ασχολούμαι εγώ μαζί τους, θα κάνουν ακόμη περισσότερα κατά του ISIS». Για τον ίδιο τον Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «αυτό που του αναγνωρίζω είναι ότι κατάφερε να ανατρέψει την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του». Οσον αφορά πάντως στην εξωτερική πολιτική, πληθώρα κρατών και μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή ανησυχούν για το τι πρόκειται να πράξει κι αυτό γιατί οι θέσεις του σε θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία ή στα θαλάσσια σύνορα της Κίνας ή στη Βόρεια Κορέα ή στις χώρες της Βαλτικής είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενες.

Ασφάλεια
Υπόσχεται... εκπλήξεις στο θέμα των πυρηνικών

Σε θέματα ασφάλειας ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά στις προεκλογικές του δηλώσεις είχε μιλήσει για ανασύνταξη δυνάμεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αμερικανική ισχύς. Πιο συγκεκριμένα είχε πει ότι «οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με σοβαρές απειλές και η αμερικανική ισχύς είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Πρέπει να ξαναχτίσουμε το στράτευμά μας, να μεταρρυθμίσουμε τις υπηρεσίες πληροφοριών μας και να ετοιμάσουμε την κυβέρνησή μας για τις προκλήσεις στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου». Για να το πετύχει αυτό και για να είναι η Αμερική ασφαλής και δυνατή, ο νέος πλανητάρχης θεωρεί ότι όσον αφορά στο θέμα των πυρηνικών πρέπει «να είμαστε απρόβλεπτοι».

Αντίστοιχα απρόβλεπτος είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις του και στις σχέσεις με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, καθώς έχει υποστηρίξει ότι η ασφάλεια που παρέχουν οι ΗΠΑ συνδέεται με το εάν οι χώρες-μέλη εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στη Συμμαχία (και κατ' επέκταση στις ΗΠΑ).

Μετανάστευση
Υπέρ μιας... ακραίας αξιολόγησης

Το δόγμα λοιπόν του «Να κάνουμε την Αμερική ασφαλή πάλι» διαπερνάει το σύνολο των δηλώσεών του για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέεται άμεσα με τα θέματα της τρομοκρατίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Το τελευταίο ζήτημα είναι άκρως καυτό στην Αμερική, καθώς ο νέος πλανητάρχης έχει πει συγκεκριμένα πως «στη χώρα μας θα πρέπει να δεχόμαστε μόνο όσους μοιράζονται τις αξίες μας και σέβονται τον λαό μας. Στον Ψυχρό Πόλεμο είχαμε ένα τεστ ιδεολογικής αξιολόγησης. Ο χρόνος έχει φτάσει για να αναπτύξουμε ένα νέο τεστ αξιολόγησης με βάση τις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το ονομάζω ακραία αξιολόγηση. Το λέω ακραία, ακραία αξιολόγηση». Αυτό θα ισχύει λογικά σύμφωνα με τα λεγόμενά του για όλους τους μη μουσουλμάνους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, καθώς σε αυτούς θα επιβληθεί «απόλυτη και ολοκληρωτική απαγόρευση εισόδου στη χώρα», αλλά και για όλους τους μη Μεξικανούς, για τους οποίους θα φτιάξει τον περίφημο «υπέροχο φράχτη» ούτως ώστε να «μη φέρνουν τα προβλήματά τους και το έγκλημά τους στη χώρα μας».

Εμπόριο - οικονομία
Αποστροφή για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου

Το Μεξικό όμως βρίσκεται και για άλλο λόγο στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογραφεί το 1994 δεν αρέσει στον εν αναμονή πρόεδρο των ΗΠΑ. Η NAFTA δεν είναι η μόνη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που δεν αρέσει στον Τραμπ, καθώς έχει υποστηρίξει ότι «θα αποσύρω τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες του Ειρηνικού (TPP)». Η αποστροφή του Τραμπ στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού, καθώς η συμφωνία TTIP βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή της και τώρα για το θέμα επικρατεί έντονη αβεβαιότητα.

Δεδομένης δε της σύγκλισης Τραμπ με τη Βρετανία (η οποία διατυπώθηκε στη συνομιλία του με την Τερέζα Μέι και την οποία έσπευσε να γνωστοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση) η δυσαρέσκεια μάλλον θα μεγαλώσει περισσότερο ιδιαίτερα στη Γερμανία. Τέλος οι εξαγγελίες του στο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής με φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αμφισβητείται από τους ειδικούς εάν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην παρούσα φάση. Βασικός πυλώνας της οικονομικής του πολιτικής είναι η υπόσχεση για επενδύσεις 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε βάθος 4ετίας σε παραγωγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια και οι κατασκευές.

Ενεργειακή πολιτική
Καλοβλέπει τα ορυκτά καύσιμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν θεωρεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων κακή για τον πλανήτη και για την οικονομία. Στην πιο περίφημη τοποθέτησή του είχε αναφέρει ότι: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα ανεξάντλητα αποθέματα άνθρακα, σχιστολιθικού φυσικού αερίου και άλλων πηγών με έναν καθαρό και κατάλληλο τρόπο που θα ωφελήσει τις αμερικανικές οικογένειες και τους εργάτες, όχι για το οικονομικό όφελος των διαπλεκόμενων πολιτικά. Υποστηρίζουμε τις δουλειές στα ανθρακωρυχεία, στην ασφαλή εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, στην ενέργεια από πλατφόρμες στη θάλασσα και από τη δημόσια γη, όπως ο αγωγός Keystone που μπορεί να κατασκευαστεί υπεύθυνα».

Στο ενεργειακό του πλάνο «Πρώτα η Αμερική» ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος για το τι μέλλει γενέσθαι: «Η αμερικανική ενεργειακή κυριαρχία θα αναδειχθεί σε στρατηγικό στόχο της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Κλιματική αλλαγή
Σπάει... πλάκα με την υπερθέρμανση της Γης

Ο νέος πλανητάρχης έχει αφήσει ήδη εποχή στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με δηλώσεις όπως «κάνει παγωνιά και χιονίζει στη Νέα Υόρκη - χρειαζόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη», αλλά και με το διάσημο πλέον tweet «η ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατασκευάστηκε από και για τους Κινέζους, για να κάνουν μη ανταγωνιστική την αμερικανική βιομηχανία». Οπως είναι αναμενόμενο, επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα και πολιτικοί που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό των εκπομπών των ρύπων άνθρακα και κατά συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, είναι στα πρόθυρα υστερίας. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα θα ήταν καταστροφή για τον πλανήτη.

Πηγή: ethnos.gr