Ομπάμα: Σύμμαχος οι ΗΠΑ, όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Gazzetta team
Ομπάμα: Σύμμαχος οι ΗΠΑ, όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις
Oι Ελληνες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠA - Aνάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα.

Τα πολλά που έχουν ακόμα να γίνουν, τα εύσημα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στην εφαρμογή των μέτρων αλλά και η σημαντικότητα της συνεργίας των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θα είναι τα σημεία που θα σταθεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Μπαράκ Ομπάνα, μιλώντας στην «Καθημερινή» επιβεβαίωσε όσα είχαν πει την Παρασκευή ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Γουάλι Αντεγιέμο, αναφορικά με τους επαίνους που πρόκειται να λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αλλά και την αναγκαιότητα οι επώδυνες, όπως χαρακτηρίζονται, μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα δηλώνει στο πλευρό της Ελλάδας, όσο η Αθήνα συνεχίζει «τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις» ενώ τονίζει ότι η σημασία της συμμαχίας με την Ελλάδα είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ, αφού οι δύο χώρες εκτός των άλλων είναι «στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», αναφέρει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας «να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Ο Μπεν Ρόουντς, γράφει η DW, αναφερόμενος στον επόμενο σταθμό της επίσκεψης, το Βερολίνο υπογραμμίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ υπήρξε η πιο στενή και σθεναρή σύμμαχος και εταίρος του Μπάρακ Ομπάμα κατά την οκταετή θητεία του και είναι απολύτως λογικό να επισκέπτεται για έκτη φορά τη Γερμανία, αλλά και να επιλέγει να κλείσει στο Βερολίνο τον κύκλο των περιοδειών του στη γηραιά ήπειρο.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αναγνωρίζει ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με όλους τους ξένους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την Άγκελα Μέρκελ, και τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, με τους οποίους επίσης θα συναντηθεί στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Γουάλι Αντεγιέμο, αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαινέσει τον έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αν και όπως είπε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Έδωσε πάντως και αυτός από την πλευρά του έμφαση στην ανάγκη για «ουσιαστική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, σημειώνει η DW.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την επομένη ο κ. Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία του. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Πηγή: newmoney.gr