6 ειδικοί αναλύουν την «εποχή Τραμπ» για τις ΗΠΑ & τον κόσμο

Gazzetta team
6 ειδικοί αναλύουν την «εποχή Τραμπ» για τις ΗΠΑ & τον κόσμο
Εξι αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την επόμενη μέρα που ξημέρωσε για τον κόσμο μετά την εκλογή του Ντ. Τράμπ.

Η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι γεγονός. Προκάλεσε σοκ και δέος και πολλά ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όταν θα περάσει την πύλη του Λευκού Οίκου και θα εγκατασταθεί ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει τελικά αυτό για το μέλλον του κόσμου;

Ως υποψήφιος, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πολλοί λένε ότι όλα αυτά ήταν για εσωτερική κατανάλωση, άλλοι επιμένουν ότι είναι το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Οι ξένοι ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μια αμήχανη ψυχραιμία την εκλογή Τραμπ, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής στον «γρίφο».

Εξι αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την επόμενη μέρα, στον Independent.

ΗΠΑ

«Η απουσία συγκεκριμένων θέσεων και το στυλ της προεκλογικής του εκστρατείας υποδηλώνει ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό της χώρας ίσως να μην φέρει μια δραματική στροφή προς τα άκρα, όσο φοβούνται οι επικριτές του».
Arun Pillai-Essex, Αναλυτής

Ανάλυση: Οι βασικές ανησυχίες για την προεδρία Τραμπ επικεντρώνονται στις αγορές, τους φόρους και τις μεταρρυθμίσεις. Η αύξηση του προστατευτισμού θα οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και θα αποθαρρύνει τους επενδυτές που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές στις ΗΠΑ. Εχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Τραμπ θα καταφέρει να περάσει νομοσχέδια για φορολογικές κυρίως μεταρρυθμίσεις στο Κογκρέσο, ακόμα κι αν ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Eυρώπη

«Ακόμη κι αν ο Τραμπ αποδειχθεί ότι είναι ένας μετριοπαθής πρόεδρος η στάση του «Πρώτα η Αμερική» που ήταν και το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας προκαλεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο στους ευρωπαίους ηγέτες. Σε μια εποχή που η ΕΕ πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις θα χάσει την εμπιστοσύνη στην πιο σταθερή σύμμαχό της. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο, ότι ΗΠΑ θα αλλάξουν και θα εξελιχθούν από έναν ζωτικής σημασίας εταίρο σε ένα πρόβλημα θα πρέπει να διαχειριστούν»

Florian Otto Επικεφαλής του Europe Research
Ανάλυση: Oι προοπτικές για τη σύναψη της συμφωνίας εμπορίου και των επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν ήδη προβληματική. Μετά την εκλογή Τραμπ, οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία είναι μηδαμινές. Ο Τραμπ πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα σε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις η χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ.
Η επιτυχία Τραμπ θα ενθαρρύνει όλα τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, ιδιαίτερα το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ενόψει και των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο / Μάιο του 2017. Η νίκη σοκ του Τραμπ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο FN.

Λατινική Αμερική


« Η σχέση με την Λατινή Αμερική θα είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη το γεγονός όμως ότι η περιοχή δεν αποτελεί γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ σημαίνει ότι δεν θα δούμε τεράστιες αλλαγές»
Jimena Blanco, Επικεφαλής του Latin America Research
Ανάλυση: Μεγάλος χαμένος θα είναι το Μεξικό εάν ο Τραμπ αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει από την συμφωνία NAFTA, μια κίνηση που θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο και στις εξαγωγές.Οι σχέσεις με την Κούβα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει το Κογκρέσο που ελέγχεται πλέον εξ ολοκλήρου από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέση Ανατολή

Η πραγματικότητα της προεδρίας Tραμπ θα σημάνει συναγερμό σε όλη τη Μέση Ανατολή. Εκτός από την απειλή της διάλυσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η πιο άμεση επίπτωση θα είναι μια ενισχυμένη αίσθηση του φόβου μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ ότι η χώρα θα απεμπλακεί από την ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο και τα δικά τους συμφέροντα.
Torbjorn Soltvedt, επικεφαλής της MENA
Ανάλυση: Η προοπτική μιας μόνιμης συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν θα κριθεί τους επόμενους μήνες, μετά τον Ιανουάριο του 2017. Οι θέσεις του Τραμπ για τους μουσουλμάνους και την είσοδό τους στις ΗΠΑ, αν παραμείνουν ίδιες θα θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη ο Τραμπ «δηλώνει ουδέτερος» με ό,τι αυτό σημαίνει για την σχέση του με το Τελ Αβίβ.
Μια πιθανή εξαίρεση θα είναι η καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχία των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών έως το τέλος του 2017, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αφρική

«Μια προεδρία Trump είναι απίθανο να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής, αλλά μπορούμε να δούμε μια μεγάλη μείωση στα προγράμματα βοήθειας με σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους σε χώρες της ανατολικής Αφρική»
Ben Payton, επικεφαλής του Africa Research
Ανάλυση: Oι αλλαγές ίσως να μην τεράστιες σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει οι ΗΠΑ στην Αφρική. Ομως η περικοπή του πακέτου των 7,1 δισ δολ που προορίζεται για την Αφρική το 2017 θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην μαύρη ήπεριρο. Ο Ταμπ έχει ισχυριστεί ότι "κάθε δεκάρα" που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Αφρική είναι "κλεμμένη"

Ασία

« Η υπόσχεση του Τραμπ να φέρει πίσω στην Αμερική τις θέσεις εργασίας είναι κακά νέα για την Ασία, τον μεγαλύτερο κόμβο πρωτογενούς παραγωγής στον κόσμο»
Guo Yu, επικεφαλής του Asia Research
Ανάλυση: Η μεγαλύτερη πηγή έντασης μεταξύ του Πεκίνου και Ουάσινγκτον υπό τον Tραμπ θα είναι το διμερές εμπόριο. Η επιβολή τιμωρητικών εμπορικών δασμών θα έβλαπτε τους Κινέζους εξαγωγείς, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρονικών, και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε μέτρα από την πλευρά του Πεκίνου.

Πηγή: thetoc.gr