+slo-gun

Το παρασκήνιο των κομμάτων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ

Το παρασκήνιο των κομμάτων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ

Το παρασκήνιο της ψήφισης του ΕΣΡ. Βούτσης, Δένδιας, Μεϊμαράκης και Κακλαμάνης οι πρωταγωνιστές των μυστικών διαβουλεύσεων.

Το παρασκήνιο των κομμάτων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ

 Για να βγει λευκός καπνός για την συγκρότηση ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων απαιτήθηκαν έξι συνεδριάσεις του κοινοβουλευτικού οργάνου, πάνω από 30 ώρες συνεδριάσεων και αρκετές ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Μετά την ψήφιση του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ ανακήρυξαν τα κόμματά τους ως νικητές αυτής της πολιτικής σύγκρουσης για τον νόμο Παππά σχετικά με την λειτουργία των καναλιών και την ψήφιση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση έκανε αρκετά βήματα πίσω από το αρχικό σχέδιο που είχε καταστρώσει για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ τα οποία …πιστοποίησαν με δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης όσο και αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. Έτσι οι τέσσερις άδειες για τις οποίες επέμενε ο Ν. Παππάς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του αρμόδιου υπουργού στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πήγαν ..περίπατο για την κυβέρνηση η οποία με δηλώσεις των κ.κ. Βούτση και Παππά ξεκαθάριζε ότι το ΕΣΡ θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να είναι και περισσότερες. Την ίδια στιγμή η ΝΔ άφησε πίσω της την αδιάλλακτη στάση για την συγκρότηση του ΕΣΡ στηριζόμενη απλά και μόνο σε μία δήλωση του Ν. Βούτση που διαβεβαίωνε ότι ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί από το ΕΣΡ, ενώ παράλληλα κατάφερε να ..περάσει τέσσερα μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής από αυτά που πρότεινε συμπεριλαμβανομένου και του νέου Προέδρου.

Πριν από την τελική απόφαση για την συγκρότηση του ΕΣΡ υπήρξε έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τον Ν. Βούτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και τον Ν. Κακλαμάνη. Ο κ. Δένδιας είχε την έγκριση του Προέδρου της ΝΔ , Κυρ. Μητσοτάκη, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής για το ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στον πρωινό καφέ που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες όσο και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε να οριστεί ο Ν. Βούτσης ως υπεύθυνος για τον χειρισμό της υπόθεσης συγκρότησης του ΕΣΡ και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και ελιγμοί που θα περιελάμβαναν και υποχωρήσεις της κυβερνητικής πλευράς με στόχο την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Με τις …ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα ο Ν. Βούτσης άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Ν. Δένδια προκειμένου να βρεθεί λύση στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να πείσει τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά προκειμένου να προχωρήσει σε δηλώσεις που θα έκαναν σαφές ότι ο αριθμός «4» για τις τηλεοπτικές άδειες παύει να είναι η πρόταση της κυβέρνησης και πως το ΕΣΡ θα έχει αποφασιστικό ρόλο στον διαγωνισμό και στον καθορισμό των αδειών. Ο αρμόδιος υπουργός προέβη στις αντίστοιχες δηλώσεις  όμως αυτό δεν ήταν αρκετό λόγω του τεράστιου ελλείμματος εμπιστοσύνης που υπάρχει στο πρόσωπο του Ν. Παππά από την αντιπολίτευση.

Είχε προηγηθεί η δέσμευση του Ν. Βούτση ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ ως ένδειξη καλής πίστης. Ο κ. Βούτσης συνομιλούσε παράλληλα και εν γνώσει του κ. Δένδια με τον Ν. Κακλαμάνη και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη προκειμένου να πείσει την ΝΔ ότι η σύγκρουση για του ΕΣΡ δεν οδηγεί πουθενά, στον βαθμό που η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το 70% των αιτημάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συναινετικό ρόλο είχε και ο Ν. Κακλαμάνης ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Ν. Βούτση ο οποίος δήλωσε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι εάν τίθεται βέτο για τα πρόσωπα που δεν συμπαθούμε τότε δεν θα βγάλουμε ποτέ αποτέλεσμα , όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι πιέσεις του Ν. Βούτση και οι δηλώσεις του για τον αριθμό των αδειών και τον ρόλο του ΕΣΡ, κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τις οποίες επιζητούσε ο Ν. Δένδιας για να δικαιολογήσει την υπερψήφιση του ΕΣΡ από την ΝΔ, αποτέλεσαν συνθήκη ικανή για να βγεί «λευκός καπνός» για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής   

Πηγή: thetoc.gr

 

Best of internet