Die Linke: O Στάινμάιερ δεν θα είναι ο υποψήφιός μας για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Gazzetta team
Die Linke: O Στάινμάιερ δεν θα είναι ο υποψήφιός μας για πρόεδρος της Δημοκρατίας
Θα γίνει συνάντηση Μέρκελ - Γκάμπριελ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ενός κοινού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σχεδιάζει να υποβάλει δική του υποψηφιότητα για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις 14 Φεβουάριο του 2017 από την ομπονδιακή Βουλή, εάν δεν βρεθεί κονός υποψήφιος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους (Die Gruenen).

H Κάτια Κίπινκ, συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), απέρριψε τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ως κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεντευξή της στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Προανήγγειλε δε ιδίαν υποψηφιότητα του κόμματός της, «όχι μόνο διότι είναι ο αρχιτέκτονας της Ατζέντας 2010, αλλά και διότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον κυβερνώντα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και με όλες τις συμμετοχές της Γερμανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και αν κάποιος τα αφήσει αυτά κατά μέρος, δεν μπορεί να δοθεί έτσι ένα μήνυμα κοινωνικής και δημοκρατικής αλλαγής, δηλαδή με το να κάνει μια δημόσια ανακοίνωση ένα κόμμα (SPD) και οι άλλοι να ακολουθούν. Μια αλλαγή για έναν κεντροαριστερό συνασπισμό είναι απλώς διαφορετική», τόνισε η Κάτια Κίπινκ.

«Εάν υπάρχει ακόμα η βούληση από πλευράς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen) για μια κοινή υποψηφιότητα είμαστε ανοικτοί. Εάν όχι, τότε είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι αυτό και θα προτείνουμε δική μας υποψηφιότητα, η οποία να στέλνει ένα σαφές μύνημα κατά του κοινωνικού διχασμού σε αυτή τη χώρα», είπε η Κάτια Κίπινκ

Σύμφωνα με πληρoφορίες της εφημερίδας «Berliner Zeitung» την θέση της Κίπινγκ συμμερίζονται και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματός της, η Σάρα Βάγκενκνεχτ και ο Ντίτμαρ Μπάρτς. Ας σημειωθεί, ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπέρντ Ρίξινγκερ έχει ήδη χαρακτηρίει τον Στάινμάιερ «μη εκλέξιμο».

Υπενθυμίζετια ότι αύριο Παρασκευή η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ενός κοινού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας . ΤΟ SPD έχει ήδη προετείνει τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, αλλά δεν είναι επιθυμητός ούτε από τους χριστιανοδημοκράτες.

Τέλος, η εφημερίδα Bild δημοσίευσε την Τρίτη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε το θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, αλλά και με τον πράσινο πρωθυπουργό της Βάδης -Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν. Ο τελευταίος έχει εκφραστεί πολύ κολακευτικά σε συνεντεύξεις του για την Μέρκελ και αν επιλεγεί ως κοινός υποψήφιος Χριστινοδημοκρατών και Πρασίνων θα είναι ο προάγγελος ενός ενδεχόμενου συνασπισμού των δύο κομμάτων και μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το του Σεπτέμβριο του 2017.

Πηγή newsbeast.gr