Πως και γιατί ο Τραμπ θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία

Gazzetta team
Πως και γιατί ο Τραμπ θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία
Β: ραχυπρόθεσμα οι αλλαγές δεν θα είναι επικίνδυνες, λένε οι αναλυτές, Μεσοπρόθεσμα όμως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι και καταστροφικές.

Μετά το Brexit, ήρθε ο Τράμπ. Η ταραγμένη πολιτικο-οικονομική κοινότητα δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, γεννώντας ποικίλα ερωτήματα για το πού οδεύει ο κόσμος αλλά και η παγκόσμια οικονομία.

Είναι δύσκολο να μην εκλάβει κανείς την επικράτηση του Ντόναλτ Τράμπ, όπως και του “ΝΑΙ” στο Brexit, ως μία βαριά ήττα για τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Ως ένα γύρισμα της πλάτης στο ελεύθερο εμπόριο, τις ανοικτές αγορές και την ευρύτερη θετική στάση απέναντι στην μεταναστευτική κρίση, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη οικονομία, αλλά οι εκεί εξελίξεις έχουν σχετικά περιορισμένο παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά των παγκόσμιων αγορών από την απόφαση για Brexit. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική οικονομία στον κόσμο.

Ένα μάθημα που διδαχθήκαμε από το Brexit είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά στις πολιτικές εξελίξεις οι επιχειρήσεις αλλά οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές – αν και σαφώς δεν τους αρέσει η αβεβαιότητα- τείνουν απλά να συνεχίζουν στα καινούργια δεδομένα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Έτσι, βραχυπρόθεσμα οι αλλαγές δεν θα είναι επικίνδυνες, λένε οι αναλυτές, Μεσοπρόθεσμα όμως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι και καταστροφικές.

Οι πολιτικές προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή Τράμπ είναι τεράστιες και μόλις αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, θα δεχθεί πίεση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές, αντίστοιχες των όσων έχει υποσχεθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προβεί σε άμεσες μονομερείς ενέργειες (για παράδειγμα, να αυξήσει τις ταρίφες στις εισαγωγές από την Κίνα ή το Μεξικό). Αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, αν και ο Τραμπ δεν μπορεί να απολύσει την πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, θα μπορούσε όμως να την φέρει σε πολύ «δύσκολη» θέση, με αλλαγές στη φορολογική ή δημοσιονομική πολιτική που αν και απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου, δεν θα ήταν δύσκολο να περάσουν από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

Παράλληλα, ο Τραμπ έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες.

Πηγή: protothema.gr