Οι δημοσκοπήσεις έκαναν λάθος. Ξανά!

Gazzetta team
Οι δημοσκοπήσεις έκαναν λάθος. Ξανά!
Όλοι έκαναν λάθος. Ξανά, γράφει το Politico σε ένα άρθρο για τις αμερικανικές εκλογές. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, όλοι, δημοσκόποι, αναλυτές και πολιτικοί με γνώση του παρασκηνίου στις ΗΠΑ έλεγαν ότι η Κλίντον οδηγείται χορεύοντας βαλς, στον Λευκό Οίκο.

Όλες αυτές οι προβλέψεις κατέρρευσαν την ημέρα των εκλογών, όπως είχαν καταρρεύσει και ένα χρόνο πριν όταν όλοι απέκλειαν ότι ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τη μάχη της υποψηφιότητας στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στο δρόμο προς τις εκλογές οι ειδικοί και οι γκουρού των δημοσκοπήσεων, όπως ο Nate Slilver έδινε στην Κλίντον πιθανότητες νίκης σε ποσοστό 84%, μετά τα μεσάνυχτα όμως αντέστρεψε τα προγνωστικά του.

Ο Τραμπ πέτυχε σημαντικές νίκες στη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Ουινσκόνσιν, πολιτείες τις οποίες οι δημοσκόποι τις «έδιναν» στην Κλίντον αλλά όλες «γύρισαν» στους ρεπουμπλικανούς και τον Τραμπ. «Οι δημοσκόποι έχασαν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του και είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτοί στο μέλλον» λέει ο Jonathan Barnett, αξιωματούχος των ρεπουμπλικανών και προσθέτει ότι το σύστημά τους δεν λειτουργεί πια.

Κάποιοι είχαν μιλήσει για πιθανότητα να προσέλθει στις κάλπες το «κρυμμένο ποσοστό» των υποστηρικτών του Τραμπ που δεν ήθελαν να αποκαλύψουν ότι θαυμάζουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Η βασική προϋπόθεση των δημοσκοπήσεων βασίζεται στην ιδέα ότι οι ερωτώμενοι θα είναι ειλικρινείς» λέει βετεράνος του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο θέμα των δημοσκοπήσεων. Άλλοι επισήμαναν ότι η νίκη του Τραμπ, οφείλεται στην συγκυρία και έπαιξε σημαντικό ρόλο το θέμα που προέκυψε με το FBI και την έρευνα για την Κλίντον. Μπορεί τελικά να μην ασκήθηκε δίωξη κατά της Κλίντον, αλλά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ζημιά είχε γίνει. Επίσης τώρα φαίνεται ότι οι προβλέψεις για τον Τραμπ στις πολιτείες όπου δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές, υποεκτιμήθηκαν.

Ο Τραμπ κέρδισε την συγκυρία την κατάλληλη στιγμή λέει ο Brendan Steinhauser από το επιτελείο του Τραμπ και παραδέχεται ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα για το FBI έκαναν ζημιά στην Κλίντον.

Αν και η εκστρατεία του Τραμπ, υπολειπόταν σε πολλά σημεία σε σχέση με την εκστρατεία της Κλίντον, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (RNC) έκανε τρομερή δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια με περισσότερα από 300 γραφεία σε όλη τη χώρα και περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους.

Η δουλειά που έκαναν οι Ρεπουμπλικανοί στη βάση είναι απλά εξαιρετική είπε ο επικεφαλής της RNC. Υποστηρικτές του Τραμπ, λένε ότι εάν και υπήρχε σε κάποιες δημοσκοπήσεις η υποψία ότι μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ, αγνοήθηκε ή δεν αναδείχθηκε από τα media και τους αναλυτές.

«Οι περισσότεροι στον Τύπο και στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκαν να κοιτάξουν την επιστήμη σε αυτές τις εκλογές» λέει ο αξιωματούχος των Ρεπουμπλικανών και σύμβουλος του Τραμπ, Curt Anderson. «Ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχνα ότι ο Τραμπ είναι κοντά, όλοι έλεγαν ότι δεν έχει ελπίδες. Το έκαναν γιατί δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συμβεί» είπε τονίζοντας ότι «βρίσκονται μέσα σε μία φούσκα και αυτή η φούσκα έσκασε».

Πηγή: topontiki.gr