Πιλότοι μιλάνε για τις πιο... περίεργες αναχαιτίσεις που έχουν κάνει

Gazzetta team
Πιλότοι μιλάνε για τις πιο... περίεργες αναχαιτίσεις που έχουν κάνει
Τα περίεργα των αναχαιτίσεων: Ρώσος πιλότος έδειξε το μεσαίο δάχτυλό του σε νατοϊκό αεροσκάφος

Τον τελευταίο καιρό, ο συναγερμός στη νατοϊκή βάση του Αμάρι, στην Εσθονία, που προειδοποιεί για παραβιάσεις από ρωσικά αεροσκάφη, χτυπά διαρκώς.

Μία πρόσφατη νύχτα, τουλάχιστον 13 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον νατοϊκό εναέριο χώρο και ακολούθησε ανακοίνωση της Φινλανδίας και της Εσθονίας ότι υπήρξε παραβίαση του εναέριο χώρου τους.

Με την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης να έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, οι επτά Γερμανοί πιλότοι που κάνουν 24ωρες βάρδιες σε αυτή την αεροπορική βάση έχουν διαρκώς ολοένα περισσότερες εναέριες «συναντήσεις» με τους Ρώσους πιλότους. Πολλές φορές, πετούν ακόμη και σε απόσταση περίπου 10 μ. από τα ρωσικά μαχητικά. Αρκετά κοντά για να... χαιρετίσουν ο ένας τον άλλον, ή όπως έγινε πρόσφατα, να δουν έναν Ρώσο πιλότο να τους δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο.

«Ισως έχει δει πολλές φορές το Top Gun», σχολίασε στην Washington Post ο Αντισμήναρχος Σβεν Γιάκομπ, διοικητής της γερμανικής ομάδας που έχει αναλάβει για τέσσερις μήνες την αποστολή της «εναέριας αστυνόμευσης» στην Εσθονία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα ρωσικά μαχητικά που κάνουν τις παραβιάσεις σηκώνονται από τις αεροπορικές βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνιγκραντ. Συχνά, πετούν χωρίς αναμεταδότες, κάτι που τα κάνει «αόρατα» στα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, προκαλώντας κίνδυνο για εναέριες συγκρούσεις.

«Τα μαχητικά αεροσκάφος είναι σχεδόν πάντα οπλισμένα βαριά. Εξι τύποι πυραύλων, μπορεί να έχουν έως και δέκα», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Γιάκομπ.

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων σχολιάζουν ότι οι πτήσεις στη Βαλτική είναι τελικά περισσότερο ενοχλητικές από ότι απειλητικές, καθώς σημειώνουν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν φαίνεται να ετοιμάζουν επίθεση σε νατοϊκά έθνη. Ομως, τονίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο για αεροπορικά δυστυχήματα, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ, το πρωτόκολλο είναι ξεκάθαρα. Αν τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως τις περισσότερες φορές, το μόνο που κάνουν εκείνοι από την πλευρά τους είναι να τα παρακολουθούν.

Αν όμως το ρωσικό αεροσκάφος παραβιάσει νατοϊκό εναέριο χώρο, κάτι που έχει συμβεί 5 φορές στην Εσθονία φέτος, η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα. Οι κανονισμοί προβλέπουν αρχικά προσπάθεια επικοινωνίας. Αν δεν λάβουν απάντηση, τότε οι πιλότοι πετούν δίπλα στο ρωσικό αεροσκάφος, για να δείξουν τον εξοπλισμό τους και προσπαθούν να αναγκάσουν τον «εισβολέα» να βγει από τη νατοϊκή περιοχή. Επίσης, ο πιλότος μπορεί να ρίξει μία προειδοποιητική φωτοβολίδα. Αλλά η όποια απόφαση για να «χτυπήσει» το αεροσκάφος πρέπει να ληφθεί από τα ανώτερα κλιμάκια του ΝΑΤΟ, τονίζει ο Γιάκομπ.

Υπάρχουν βέβαια και στιγμές που διαλύουν την ένταση. Οπως όταν ένας Ρώσος πιλότος επικοινώνησε στον ασύρματο για να ευχηθεί στον Γερμανό συνάδελφό του «Καλά Χριστούγεννα» στα τέλη του 2014.

Ομως, λέει ο Γιάκομπ, οι πιλότοι παίρνουν τη δουλειά τους σοβαρά. «Ξέρουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάνουν κάτι λάθος, κάτι ηλίθιο ή τρελό. Και νομίζω ότι και οι Ρώσοι το γνωρίζουν», καταλήγει.



Πηγή: iefimerida.gr