Η Λούκα Κατσέλη παραιτήθηκε από πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα

Gazzetta team
Η Λούκα Κατσέλη παραιτήθηκε από πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα
Εκλογή νέων μελών ΔΣ - Ολοκλήρωση διεθνούς ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού επιλογής Προέδρου ΔΣ.

ην παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζα Λούκας Κατσέλη και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού της συμβουλίου, την εκλογή νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και την ολοκλήρωση διεθνούς ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το κανονιστικό πλαίσιο διαδικασίας ανασυγκρότησης του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώνει:

- Την παραίτηση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κας Λούκας Κατσέλη καθώς και των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και κ. Δημητρίου Αφεντούλη.

Η Εθνική Τράπεζα, στην ανακοίνωση της, τους ευχαριστεί για την προσφορά τους στο έργο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας καθώς και την ουσιαστική συμβολή τους στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Ομίλου της.

- Την εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων και συγκεκριμένα του κ. Παναγιώτη - Αριστείδη Θωμόπουλου, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του κ. ClaudePiret, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Προέδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΔΣ,και του κ. Σπύρου Λορεντζιάδη, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτής διαδικασίας επιλογής.

Ο κ. Παναγιώτης Αριστείδης Θωμόπουλος έχει σημαντική εμπειρία 40 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου, αφού διετέλεσε, εκτός των άλλων, επί σειρά ετών, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Eurobank, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ο κ. Claude Piret κατέχει εκτεταμένη εμπειρία στo διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μία καριέρα άνω των 35 ετών σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Έχει διατελέσει σε υψηλόβαθμες θέσεις επί σειρά ετών στον Όμιλο η DexiaGroup, και διαθέτει εκτενή εμπειρία μεταξύ άλλων σε θέματα ελεγκτικής και στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο κ. Λορεντζιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον ελεγκτικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής, πρώην εταίρος της Arthur Andersen καθώς και της ΕΥ με πλούσια εμπειρία στους τομείς εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Έχει διατελέσει μέλος σε πολυάριθμα ΔΣ κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Ομίλου Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, ολοκλήρωσε εχθές με επιτυχία την ανοικτή διεθνή διαδικασία επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου AuditCommittee και μη εκτελεστικών μελών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών βέλτιστων πρακτικών επιλογής στελεχών με σκοπό την επιτυχή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις διατάξεις του Ν. 3864/2010, όπως ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις υποψηφιότητας από είκοσι μία 21 διαφορετικές χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία επιλογής στελεχών Egon Zehnder μέσω των γραφείων της στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Όλες οι υποψηφιότητες που πληρούσαν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ν. 3864/2010 όπως ισχύει, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς καμία εξαίρεση και αξιολογήθηκαν βάσει κριτηρίων προκαθορισμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία η Εθνική Τράπεζα απέδειξε για άλλη μια φορά εμπράκτως τη δέσμευσή της για την τήρηση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και των αρχών διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων, η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SingleS upervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: protothema.gr