Οι Κορλεόνε των Ρομά: Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα» και ο Αγγλούπας

Gazzetta team
Οι Κορλεόνε των Ρομά: Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα» και ο Αγγλούπας
Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα», ο «Εισαγγελέας», ο «Ράμπο», ο «Μαλλιάς», ο «Μπίλιας», ο «Ψηλός» είναι μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσαν οι… Κορλεόνε των Ρομά.

Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα», ο «Εισαγγελέας», ο «Ράμπο», ο «Μαλλιάς», ο «Μπίλιας», ο «Ψηλός» είναι μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσαν οι… Κορλεόνε των Ρομά, οι οποίοι σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ευθύνονται για τουλάχιστον 2.000 κλοπές-διαρρήξεις, παρότι έχουν επιβεβαιωθεί μόλις οι 180.

Οι συλλήψεις έχουν ανέλθει σε 42, ενώ κάτω από πλακάκια, φρεάτια, σωλήνες αποχετεύσεων, απορροφητήρες και εντοιχισμένες κρύπτες έχει εντοπιστεί περίπου 1.000.000 ευρώ, 120 κιλά ασήμι, δεκάδες κιλά φύλλων και ράβδων χρυσού, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, ενώ έχουν κατασχεθεί 60 πολυτελή αυτοκίνητα.

Ενδεικτικά, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει εκατοντάδες δακτυλίδια με πολύτιμους λίθους, με τη μέση αξία του καθενός να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Οι συμμορίες είχαν και «εκτιμητές» κοσμημάτων και κυρίως δακτυλιδιών και περιδέραιων με διαμάντια και ρουμπίνια!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων αγοράς χρυσού, οι οποίοι διατηρούσαν χυτήρια όπου έλιωναν τη λεία της μαφίας μετατρέποντάς τη σε ράβδους χρυσού.

Ο ρόλος του Αγγλούπα

Για κλεπταποδοχή κατηγορείται ο 40χρονος γνωστός-κοσμικός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας, ο οποίος φέρεται να έπαιρνε… χρυσάφι από μέλη των συμμοριών, ενώ οι αστυνομικοί ερευνούν εάν ήταν ο «πληροφοριοδότης» της τσιγγάνικης μαφίας για τα σπίτια των… VIP στόχων! Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε απασχολήσει την ελληνική σόου μπιζ, με τις κατά καιρούς σχέσεις του με γνωστά μοντέλα, και την αγάπη του για τους αγώνες αυτοκινήτων και τα γρήγορα οχήματα.

Τον Νοέμβριο του 2011, ο 40χρονος μέσα στο σπίτι γνωστού μοντέλου στο Π. Φάληρο, με το οποίο διατηρούσε σχέση, είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά την αδερφή της στην κοιλιακή χώρα. Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά οι δύο πλευρές φαίνεται να έλυσαν εξωδικαστικά τις διαφορές τους. Ωστόσο η δικαστική εξέλιξη βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ένοπλοι δράστες είχαν εισβάλει στο σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα, είχαν ξυλοκοπήσει και βασανίσει τη μητέρα του για να τους πει που είχαν κρυμμένα χρήματα. Είχαν διαφύγει με 400.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας περίπου 1.000.000 ευρώ.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και οι υποομάδες τους ευθύνονται σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., για το… 70% των διαρρήξεων που καταγράφονταν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία στην Αττική και την επαρχία. Μέχρι σήμερα διάφορες αστυνομικές αρχές εξάρθρωναν κάποιες από τις υποομάδες της μαφίας χωρίς να φθάνουν στο «διευθυντήριο», το οποίο φαίνεται να βρισκόταν στο απυρόβλητο με… αστυνομική υποβοήθηση. Μάλιστα κατά τις συλλήψεις μελών αυτών των υποομάδων, οι Capo dei Capi (Αρχηγοί των αρχηγών), παρείχαν ισχυρή νομική προστασία με την πρόσληψη μεγαλοδικηγόρων, ενώ κατέβαλλαν άμεσα υψηλές χρηματικές εγγυήσεις ελευθέρωσης, προκειμένου να εξασφαλίζουν τον ιδιότυπο κώδικα σιωπής, την ομερτά…

Xαρακτηριστική λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι «πρίγκιπες» των φαμιλιών στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν μια παλιά και ξεχασμένη τσιγγάνικη αργκό, που ακόμη και νεώτεροι ρομά δεν γνωρίζουν. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν και βρήκαν στα δυτικά προάστια δύο ηλικιωμένους ρομά, που γνώριζαν την διάλεκτο και προσελήφθησαν ως έκτακτοι… μεταφραστές! Συμμετείχαν στις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών χωρίς επιτηδευμένα να γνωρίζουν ποιους μετέφραζαν, γιατί αν το ήξεραν πολύ δύσκολα θα το έκαναν υπό τον φόβο των αντιποίνων.

Οι οκτώ αρχηγοί και οι εγκληματικές «φαμίλιες» τους διατηρούσαν βίλες εκατομμυρίων ευρώ με πισίνες, ενώ κυκλοφορούσαν με Ferrari και Porsche, παρότι δήλωναν άεργοι! Στο σπίτι ενός… άπορου «Κορλεόνε» βρέθηκαν 10 τραπεζικά βιβλιάρια με καταθέσεις πολλών μηδενικών!

Από τα στοιχεία της σοβαρής υπόθεσης, που ξεκίνησε από στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, φέρεται να προκύπτει η εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων αστυνομικών, ένας από τους οποίους έχει συλληφθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχηγικά μέλη της «μαφίας» φαίνεται να έδιναν στους αστυνομικούς άλλες υποθέσεις διαρρηκτών και ληστών με «αντικαταβολή» την ασυλία τους και την παροχή πληροφοριών.

Οι αρχηγοί της «μαφιόζικης φαμίλιας» κατεύθυναν τους υπαρχηγούς των υποομάδων με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά να χτυπούν σπίτια ιδιοκτητών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η στόχευση των οποίων γινόταν με τη βοήθεια «πληροφοριοδοτών». Τις περισσότερες φορές οι… μπάζες ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ την κάθε φορά. Το 60% από την λεία κατέληγε στους αρχηγούς της φαμίλιας, και το υπόλοιπο 40% στους… παρακάτω, και τους εκτελεστικούς πυρήνες.

Το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, των καταθέσεων αναφέρει: «Τα αρχηγικά στελέχη προέβαιναν στην επιλογή των οδηγών με αυστηρά κριτήρια που αφορούσαν τόσο την εξαιρετική τους ικανότητα στην οδήγηση όσο και στο ανυπότακτο πνεύμα του χαρακτήρα τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν η μεγάλη δυσκολία στην παρακολούθηση καθώς εκτός από ιλιγγιώδεις ταχύτητες οι οδηγοί έπαιρναν και εξαιρετικά προσεκτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης (άσκοπη αλλαγή κατεύθυνσης, αυξομείωση ταχύτητας, απότομες στάσεις, παραβίαση σηματοδότη). Βάσει των τηλεφωνικών συνομιλιών που έπιασε ο «κοριός» και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία ερευνάται και η συμμετοχή ενός κολλητού φίλου του Αλέξανδρου Αγγλούπα, ηχηρού ονόματος στο χώρο της νυχτερινής Αθήνας.


Πηγή: thetoc.gr