+slo-gun

Ανακοίνωνεται ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Ανακοίνωνεται ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.

Ανακοίνωνεται ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει για όλες τις κυβερνητικές αλλαγές και μέσα στην μέρα αναμένεται να προχωρήσει το Μαξίμου στις επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα το νέο υπουργικό σχήμα, ενώ έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα τηλέφωνα ήδη από χθες. 

Πρόθεση της ηγεσίας, είναι να δώσει το σήμα για επανεκκίνηση, σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση.

Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν και αυτοί που έρχονται!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής».

Επίσης, τα γραφεία στα υπουργεία αποχαιρετούν οι: Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Αποστόλου, Αριστείδης Μπαλτάς.

Όπως πρώτο είχε γράψει το iefimerida παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αμετακίνητοι και οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, όπως επίσης και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και αναμένεται να βρεθεί σε νευραλγικό πόστο.

Μεγάλο ερωτηματικό, τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν η νυν κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Μετακινήσεις- παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τον Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Νέες είσοδοι από τη γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος) αναμένεται να έχει επαρκή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις, αφού συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο ίδιος έχει την άποψη ότι το σχήμα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία με νέο αίμα. Επίσης, στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να παραμείνει και ο άλλος εκπρόσωπος της γενιάς των 40άρηδων που ήδη βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα, Αλέξης Χαρίτσης. Προς υπουργοποίηση και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι θα είναι έντονη η παρουσία σε νευραλγικά πόστα εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το όνομα που θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σημειώνει χθες κατά την ομιλία του στην ευρω-αραβική Διάσκεψη: «πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης».

Δομικός ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός όπως είχε προαναγγείλει η κ. Όλγα Γεροβασίλη θα είναι «δομικός», πράγμα που διεφάνη και από τα Προεδρικά Διατάγματα με τη σύσταση πέντε νέων υπουργείων:

 • Μεταναστευτικής Πολιτικής
 • Ψηφιακής Πολιτική
 • Τουρισμού
 • Ενέργειας 
 • Διοικητικής ανασυγκρότησης

Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:

 • Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 • Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
 • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
 • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
 • Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγή: iefimerida.gr

Best of internet