Θρίλερ οι δημοσκοπήσεις για τη μονομαχία Χίλαρι-Τραμπ

Gazzetta team
Θρίλερ οι δημοσκοπήσεις για τη μονομαχία Χίλαρι-Τραμπ
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, 6 μόλις ημέρες πριν την κάλπη της 8ης Νοεμβρίου.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, 6 μόλις ημέρες πριν την κάλπη της 8ης Νοεμβρίου.

Ενδεικτική της ρευστότητας του πολιτικού κλίματος είναι η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, την Τρίτη. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπέχει προβάδισμα μιας μόλις ποσοστιαίας μονάδας έναντι τηςΧίλαρι Κλίντον. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο, που ο δισεκατομμυριούχος παίρνει προβάδισμα στην συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιείται τακτικά από το ABC News και την Washington Post. Το προβάδισμα ωστόσο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

Tην εικόνα του απόλυτου ντέρμπι δείχνουν πάντως να επιβεβαιώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Στο κατωτέρω γράφημα των Financial Times, το οποίο περιλαμβάνει τα 20 τελευταία γκάλοπ, η διαφορά των δύο υποψηφίων δεν υπερβαίνει τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Οι 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως τις παρουσιάζουν οι Financial Times
Οι 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως τις παρουσιάζουν οι Financial Times

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δείχνει το γράφημα του Real Clear Politics, στο οποίο φαίνεται καθαρά η μείωση της διαφοράς των δύο υποψηφίων τον τελευταίο μήνα.

H διαφορά Κλίντον-Τραμπ, όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα, στο γράφημα του Real Clear Politics
H διαφορά Κλίντον-Τραμπ, όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα, στο γράφημα του Real Clear Politics

Τα σκάνδαλα Τραμπ και η έρευνα για τα email της Κλίντον

Η εικόνα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έχει υποστεί αρκετά πλήγματα από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, με σημαντικότερο τη δημοσιοποίηση στις 7 Οκτωβρίου ενός βίντεο στο οποίο καυχιέται για τα σεξιστικές πρακτικές του. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από μια ιδιωτική συζήτηση το 2005, ο Τραμπ εξιστορούσε την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια ανύπαντρη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι μαρτυρίες γυναικών που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον δισεκατομμυριούχο στο παρελθόν. Και ενώ τα παραπάνω θα αρκούσαν για να διαλύσουν τις πιθανότητες επικράτησης οποιουδήποτε υποψηφίου, ο Τραμπ φαίνεται να επιβιώνει «δημοσκοπικά».

Και ενώ η Χίλαρι έδειχνε να κερδίζει και να ανεβάζει αισθητά τα ποσοστά της την τελευταία περίοδο, μετά τη δημοσιοποίηση σειράς ρατστιστικών και σεξιστικών δηλώσεων από τον Τραμπ, ο ενθουσιασμός για την υποψήφια των Δημοκρατικών δείχνει να εξασθενεί, ιδιαίτερα μετά το σοκ που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που είχαν περάσει από έναν ιδιωτικό διακομιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013).

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ιδιαίτερη ζημιά φαίνεται πως κάνουν στην Χίλαρι Κλίντον και οι αποκαλύψεις των WikiLeaks σύμφωνα με τις οποίες, η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε λάβει «βοήθεια» πριν τη διεξαγωγή ορισμένων debate.

Ειδικότερα, δημοσίευμα της Washington Post έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στο θέμα τoυ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον. Στα πρόσφατα emails από την εκστρατεία της Χίλαρι, φαίνεται ότι ηΝτόνα Μπραζίλ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργάτης του CNN, γνώριζε και τροφοδοτούσε τη Χίλαρι με πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις ερωτήσεις που θα δεχόταν σε debates. Σε ένα μάλιστα από αυτά τα email η Brazile φέρεται να έδινε λεπτομέρειες στο επιτελείο της Κλίντον για το τι θα κληθούν να συζητήσουν οι υποψήφιοι σε debate του CNN που έγινε στις 6 Μαρτίου. Άλλη διαρροή από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι δείχνει ότι η συνεργάτης του CNN έστειλε πριν το debate μια ερώτηση στην Χίλαρι Κλίντον. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, το δίκτυο CNN ανακοίνωσε ότι η Brazile υπέβαλε την παραίτησή της η οποία και έκανε δεκτή στις 14 Οκτωβρίου.

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του debate
Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του debate

Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις;

Είναι γνωστό πως πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω.Το να καταγράψει κανείς τον παλμό μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι εταιρίες δημοσκοπήσεων καλούνται να υπερβούν μια σειρά από δυσκολίες. Εντούτοις, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, τα γκάλοπ καταγράφουν συνήθως καλύτερα τις τάσεις όσο πιο κοντά φτάνουμε στην ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο έχουν συνήθως ως δείγμα περί τα 1.000 άτομα ή λίγο παραπάνω. Όπως αναφέρει μάλιστα το BBC, συνήθως είναι αρκτετά αποτελεσματικέςστο καταγράφουν τις κινήσεις της κοινής γνώμης.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι στην Αμερική καθοριστικό ρόλο στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα διαδραματίζουν οι ψήφοι σε συγκεκριμένες πολιτείες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι στις γενικότερες εκτιμήσεις θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις ειδικότερες, που αφορούν πολιτείες-κλειδιά όπως η Φλόριντα, το Οχάιο ή η Πενσιλβανία. Σε κάθε περίπτωση, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την κάλπη, η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται «παίρνει φωτιά».

Πηγή: thetoc.gr