Tρία βήματα προτείνει η ΝΔ για άρση του αδιεξόδου με τα κανάλια

Gazzetta team
Tρία βήματα προτείνει η ΝΔ για άρση του αδιεξόδου με τα κανάλια
Αμετακίνητη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία και εμμένει στην άρνησή της να δεχθεί ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία και εμμένει στην άρνησή της να δεχθεί ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει απελπισία της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, να βρει κάποια λύση και θεωρεί πως υποχωρεί ατάκτως.

"Τώρα δηλώνουν πως δέχονται να πάρουν πίσω τον νόμο εκλιπαρώντας την αντιπολίτευση για συναίνεση ώστε να επανασυσταθεί το ΕΣΡ και να δοθούν σ΄αυτό όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών" λένε από τη ΝΔ αλλά διευκρινίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και δεν δίνεται άφεση αμαρτιών τόσο εύκολα.

Από την πλευρά της ΝΔ δεν βλέπουν συναινετικό περιβάλλον, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων για την εκλογή νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, καθώς η κυβερνητική πρωτοβουλία έπεσε στο κενό για δύο λόγους:

Πρώτον η κυβέρνηση, την ώρα που ζητούσε συναίνεση, εξαπέλυε φραστική επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για άλλη μια φορά ότι αρνείται πεισματικά στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Δεύτερον πρότεινε ως επικεφαλής του τον Βύρωνα Πολύδωρα, έναν ιδιόρρυθμο πολιτικό, διαγραφέντα από τη ΝΔ, έναν Πρόεδρο της Βουλής για ένα 24ωρο, που είχε καλέσει στο παρελθόν το κόμμα του να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικά μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Β.Πολύδωρα στην ΕΡΤ ξεσηκώθηκε και θύελλα αντιδράσεων οχι μόνο από τη ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη απλά είπαν οτι με όσα είδαν και άκουσαν δικαιώθηκε η εξ αρχής άρνησή τους να πουν ναι στον Β. Πολύδωρα που εξαπέλυσε μύδρους στη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είδε μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να εμφανίζεται στο Περιστύλιο της Βουλής να κάνει δηλώσεις καταβάλλοντας προσπάθειες για την επανασύσταση του ΕΣΡ, αλλά και ένα νέο ελιγμό με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δηλώνει με e-mail ότι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ θα είναι άμεση.

Όμως αυτό δεν αρκεί για τη ΝΔ που ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα επιμείνει και στην κατάθεση του νόμου- γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, επισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, από τη στιγμή που του επιβάλλονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αντιπολίτευση η επίλυση του ζητήματος είναι εξαιρετικά απλή: Πρώτον επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (με προώθηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας). Δεύτερον πρόσκληση στην αντιπολίτευση μετά την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας για συγκρότηση του ΕΣΡ και, τρίτον: άμεσα εκ νέου διαγωνιστική διαδικασία για την οριστική αδειοδότηση από το ΕΣΡ.

" Η εμμονή Τσίπρα- Παππά στο αντίθετο εξηγείται μόνον από την άρνησή τους να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σχέδιο περί ελέγχου του μιντιακού τοπίου" λένε από τη ΝΔ που έχει έτοιμη πρόταση νόμου την οποία καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση σε λίγες ώρες, μετά την συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

"Πρόκειται για μια τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση η οποία ρυθμίζει στα πλαίσια του Συντάγματος το τηλεοπτικό τοπίο. Θα είναι ένας σωστός νόμος που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ" λένε πηγές της ΝΔ για την πρόταση νόμου.

Οσον αφορά στο όνομα που θα προτείνει η ΝΔ για να είναι επικεφαλής του ΕΣΡ, κύκλοι του κόμματος έλεγαν ότι δεν είναι το ζητούμενο αυτή την ώρα αυτή. Θα ακούσουν, όπως είπαν και τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα πράξουν ανάλογα, εμμένοντας στο οχι στον Β.Πολύδωρα.

Πηγή: thetoc.gr