Σε 20 καρέ η μεγάλη παρέλαση της Θεσσαλονίκης (pics)

Gazzetta team
Σε 20 καρέ η μεγάλη παρέλαση της Θεσσαλονίκης (pics)
Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, προσήλθε στην εξέδρα των επισήμων περπατώντας από το Μακεδονία Παλλάς.

«Καλημέρα Ελλάδα, με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια θα κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, την Ελλάδα μας ψηλά. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα» είπε από το κόκπιτ ο επισμηναγός Σωτήρης Στράλης που πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη με το F16 Block plus 52 της ομάδας αεοροπορικών επιδείξεων Ζευς.


Εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα με τους έξι αλεξιπτωτιστές που έπεσαν από ελικόπτερο Σινούκ εκτελώντας άλμα στατικού ιμάντα.Ξεχώρισε η γυναίκα πιλότος ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από την παρέλαση.

Σε δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να της δείξει το δρόμο να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα στη βάση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της. Ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να αξιοποιήσουμε σήμερα την εθνική κληρονομιά του «ΟΧΙ» για να αντισταθούμε στην κρίση και σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να της δείξει το δρόμο να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα στη βάση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της.

«Υπάρχουν κάποιοι που ακόμη διερωτώνται γιατί εμείς, οι Έλληνες, γιορτάζουμε την Επέτειο του "ΟΧΙ". Την απάντηση, άκρως διδακτική διαχρονικώς για το Έθνος των Ελλήνων, την έχει δώσει ήδη από το 1959 ο Αντρέ Μαλρώ, στην ομιλία του για την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης. Είχε τότε επισημάνει την αυτονόητη και αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός της Ελευθερίας, αφού για μας η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων και η ιστορία μας είναι ένας ανεξάντλητος αγώνας για την Ανεξαρτησία. Άλλωστε το "ΟΧΙ" το είχε πει ήδη το Μεσολόγγι κατά την Εθνεγερσία του 1821, ενώ οι πρώτοι που το πρόφεραν ήταν η Αντιγόνη και ο Προμηθέας.


Αυτή την ανεκτίμητη Εθνική Κληρονομιά του «ΟΧΙ» πρέπει σήμερα ν' αξιοποιήσουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, για ν' αντισταθούμε απέναντι στην βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και στην συνακόλουθη παρακμή, αλλά και απέναντι σ' εκείνους που επιβουλεύονται τα Εθνικά μας Δίκαια. Την ίδια δε Εθνική Κληρονομιά πρέπει ν' αξιοποιήσουμε και για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά τόσο στην διεθνή σκηνή όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας ταυτοχρόνως στην τελευταία το δρόμο για ν' αντιμετωπίσει τα δικά της μεγάλα προβλήματα, μεσ' από την "αναστήλωση" των αρχών και των αξιών, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Χρόνια Πολλά». Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έφτασε με το αυτοκίνητο μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο περίπου 200 μέτρα πριν και περπάτησε όλη αυτή την απόσταση. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι πολίτες, που ήταν από τις δύο πλευρές του δρόμου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, τον χειροκρότησαν και ο ίδιος ανταπέδωσε με χαιρετισμό. Λίγο πριν από την εξέδρα τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και οι δύο μαζί ανέβηκαν στην εξέδρα.

Την περηφάνεια του για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που υπερασπίζονται την πατρίδα μας με υψηλότατο ηθικό και επαγγελματισμό, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης. «Θέλω να συγχαρώ εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τους αρχηγούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους, τους εθνοφύλακες γιατί μέρα- νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, προασπίζονται την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εδαφική μας ακεραιότητα. Με υψηλό ηθικό, με βαθιά πίστη στην πατρίδα, ο ελληνικός λαός, σήμερα, στην παρέλαση της εθνικής μας εορτής, αγκάλιασε για ακόμη μια φορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είμαι πολύ περήφανος ως πολιτικός προϊστάμενος για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που παρότι έχουν υποστεί με την οικονομική κρίση μία βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους, συνεχίζουν με υψηλότατο ηθικό, επαγγελματισμό να προασπίζονται την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά σε όλους. Τιμή στους νεκρούς ήρωες που έπεσαν στα χρόνια του πολέμου για τα εθνικά μας ιδανικά. Δεν θα τους προδώσουμε» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας.

Η ψυχική ενότητα του έθνους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε απειλής και για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα στο μέλλον, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκηςκι έστειλε το μήνυμα πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρή. "Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας θυμίζει ότι η ψυχική ενότητα του έθνους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε απειλής αλλά απαραίτητη για να κάνει και η χώρα το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Παρακολουθήσαμε, σήμερα, μία θαυμάσια παρέλαση, η οποία κατέδειξε όχι μόνο το ισχυρό φρόνημα αλλά και την αποτρεπτική δυνατότητα, την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εδώ πέρα, από τη Θεσσαλονίκη, στέλνουμε ένα μήνυμα: τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχυρή. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων -του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων- για την αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν την αποστολή τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας και με την αγάπη μας. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες".





Πηγή: thetoc.gr