Ερωτήματα για τα ασυνόδευτα παιδιά του Καλαί

Gazzetta team
Ερωτήματα για τα ασυνόδευτα παιδιά του Καλαί
Ανήλικοι που περπατούν σαν χαμένοι στα αποκαΐδια της «ζούγκλας», χωρίς να έχουν μέρος να κοιμηθούν και χωρίς να μπορούν να εισέλθουν στον ειδικό χώρο ανηλίκων, ο οποίος είναι υπερπλήρης.

Αυτή την εικόνα μετέφεραν χθες από τον καταυλισμό του Καλαί ανθρωπιστικές οργανώσεις, που σημειώνουν ότι υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για το μέλλον των ασυνόδευτων παιδιών του καταυλισμού.

Την Τετάρτη οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο καταυλισμός είχε εκκενωθεί, αν και χθες κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στον χώρο, παρά τον τοξικό καπνό από το καμένο πλαστικό που αιωρείτο στην ατμόσφαιρα.

«Ο καταυλισμός με τα κοντέινερ, όπου κοιμούνται όσοι ανήλικοι έχουν καταγραφεί, είναι γεμάτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Σάμιουελ Χάνριον. «Οσοι δεν έχουν καταγραφεί δεν έχουν πουθενά να πάνε, απλά περιφέρονται χαμένοι και αναρωτιούνται πού θα κοιμηθούν το βράδυ». Στα διασκευασμένα κοντέινερ κοιμούνται πάνω από 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν από τη «ζούγκλα», αλλά δεν μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα, όπως έγινε με τους περίπου 5.000 ενηλίκους. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, με τη Βρετανία να έχει αποδεχθεί ότι θα ανοίξει την πόρτα μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν συγγενείς στη χώρα. Εν τω μεταξύ, απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων (περίπου 2.000) δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στα λεωφορεία και απλά εξαφανίστηκαν. Κάποιοι δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να φθάσουν στη Βρετανία, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι ο καταυλισμός απλά αδειάζει, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η ευκαιρία της μεταφοράς από τη ζούγκλα σε κέντρο υποδοχής παρήλθε, αφού όποιος φθάνει στο εξής στον χώρο της «ζούγκλας» απλά θα λαμβάνει εντολή να φύγει. Ο καταυλισμός του Καλαί είχε εκκενωθεί και υπό των ημερών του κεντροδεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αλλά εν συνεχεία οι πρόσφυγες και μετανάστες επέστρεψαν.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην ξανακατασκευαστεί ο καταυλισμός», δήλωσε η Συντηρητική δήμαρχος του Καλαί, Νατασά Μπουσάρ, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς που δεν επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, θα ξαναγυρίσουν. Πάντως, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν αυξημένες αφίξεις στο Παρίσι, από ανθρώπους που έφυγαν μόνοι τους από το Καλαί, καθώς και αφίξεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών, ως ενδιάμεσος σταθμός στην απόπειρα διάσχισης της Μάγχης μέσω Βελγίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η γαλλική υπηρεσία προστασίας προσφύγων και απάτριδων (Ofpra) ενημέρωνε τους κατοίκους της «ζούγκλας» ότι θα άξιζε να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Γαλλία, αφού το ποσοστό αποδοχής της αίτησης για άτομα που έχουν περάσει από τον καταυλισμό αυτό είναι 71%. Πολλοί όμως φοβήθηκαν να έρθουν σε επαφή με τις αρχές, επειδή έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε άλλες χώρες, π.χ. στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία ή την Ιταλία, και φοβούνται ότι θα ενεργοποιηθεί το σύστημα του Δουβλίνου, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στις χώρες αυτές.

Κάποιοι υπέβαλαν τη σχετική ερώτηση στην υπηρεσία καταγραφής στο Καλαί. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ένα «Οχι» (δεν θα σταλείτε πίσω), τόσο χλιαρό που σχεδόν δεν ακούστηκε.


Πηγή: kathimerini.gr