Top-5: Οι καλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου

Gazzetta team
Top-5: Οι καλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου

bet365

Με αφορμή τον Αντριάν που έγινε ήρωας στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ρίχνουμε μια ματιά στους κορυφαίους γκολκίπερ του κόσμου.

Για να εκτιμήσεις τη σημασία του να έχεις έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ομάδα σου, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην περσινή μεταγραφική περίοδο για τις αγγλικές ομάδες. Το ρεκόρ του πιο ακριβού γκολκίπερ έσπασε όχι μία αλλά δύο φορές, πρώτα από τη Λίβερπουλ για τον Αλισον και στη συνέχεια από την Τσέλσι για τον Κέπα. Συχνά λέγεται ότι το να έχεις έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα θα σου δώσει αρκετούς βαθμούς μέσα στη σεζόν και οι παρακάτω πέντε είναι τα κατάλληλα παραδείγματα.

5. ΕΝΤΕΡΣΟΝ (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ)

Είναι δύσκολο να θυμηθείς έναν τερματοφύλακα που να... ξεπετάγεται τόσο εντυπωσιακά όσο ο Εντερσον. Το 2017 ήταν η χρονιά ορόσημο για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έκανε μεταγραφή 40 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι και έγινε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος γκολκίπερ στην ιστορία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας απίστευτης σεζόν (2016-17) στη Μπενφίκα, όπου είχε 17 clean sheets -10 μέσα στο 2017- και απέδειξε στον Πεπ Γκουαρδιόλα ότι ήταν ο κατάλληλος για να αντικαταστήσει τον Κλαούντιο Μπράβο. Ο Καταλανός προπονητής αποδείχθηκε σωστός: Ο Εντερσον ήταν εκπληκτικός καθώς η Σίτι προχωρούσε προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάνοντας 17 clean sheets, πριν κάνει ακόμη καλύτερη επίδοση στη σεζόν 2018-19 (20).

4. ΝΤΑΒΙΝΤ ΝΤΕ ΧΕΑ (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ)

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο Ντε Χέα είναι ο καλύτερος του κόσμου και με εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στην Τότεναμ πέρυσι ή κόντρα στην Αρσεναλ το 2017-18, όταν έκανε 14 επεμβάσεις, είναι δύσκολο να διαφωνήσεις. Μέσα στο... χάος που επικρατεί στο Old Trafford τα τελευταία έξι χρόνια, ο Ντε Χέα είναι η μόνη σταθερά: Εντυπωσιακός, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι συμπαίκτες του ή τι αλλαγές γίνονται στην ομάδα. Η τριετής κυριαρχία του σε ό,τι αφορά τον καλύτερο παίκτη της σεζόν για τη Γιουνάιτεντ έσπασε το 2016-17 από τον Αντέρ Ερέρα, ενώ έχει μπει στην καλύτερη 11άδα της Premier League τις πέντε από τις τελευταίες επτά σεζόν. Είναι αυτός που συνδυάζει δύο πράγματα που λίγοι τερματοφύλακες μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν ταυτόχρονα: Την ικανότητα να κάνει αποκρούσεις που αψηφούν τη βαρύτητα και -τουλάχιστον μέχρι και την περσινή σεζόν- σταθερότητα που εξαφανίζει τα λάθη από το παιχνίδι του. Σχεδόν.

3. ΜΑΡΚ-ΑΝΤΡΕ ΤΕΡ ΣΤΕΓΚΕΝ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Τερ Στέγκεν χαρακτηρίζονταν από ορισμένα εντυπωσιακά λάθη, αλλά τώρα έχει γίνει ένας από τους πιο σταθερούς τερματοφύλακες της Ευρώπης. Θα έπρεπε να ήταν η βασική επιλογή της Γερμανίας για το Μουντιάλ 2018, αλλά τελικά αυτή η θέση πήγε στον Νόιερ λόγω φήμης. Ο πρώην γκολκίπερ της Γκλάντμπαχ συνδυάζει τις αποκρούσεις με σωστό παιχνίδι με τα πόδια και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μπαρτσελόνα τα τελευταία δύο χρόνια. Να θυμάστε, επίσης, ότι ο Τερ Στέγκεν είναι μόνο 27 ετών ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι τα καλύτερα του χρόνια είναι μπροστά του. Θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να κρεμάσει τα γάντια του ο Νόιερ.

2. ΑΛΙΣΟΝ (ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ)

Ο Βραζιλιάνος είναι τόσο καλός ώστε να αφήνει έξω από την εθνική ομάδα τον Εντερσον. Τον αποθέωσαν όλοι το 2017-18 καθώς η Ρόμα έφτανε ως τον ημιτελικό του Champions League, για να αποδείξει στη συνέχεια ότι ήταν ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της Λίβερπουλ του 2018-19. Ο Αλισον πήγε στο Anfield με το ποσό ρεκόρ, τότε, των 67 εκατ. λιρών και βοήθησε την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να κατακτήσει το Champions League μετά το 2-0 επί της Τότεναμ στον τελικό. Με τις αναμνήσεις από όσα είχε κάνει ο Κάριους ένα χρόνο πριν στο Κίεβο ακόμη έντονες, οι οπαδοί της Λίβερπουλ είναι ευτυχισμένοι για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να βασίζονται σε έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα.

1. ΓΙΑΝ ΟΜΠΛΑΚ (ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Ο Σλοβένος τα έχει όλα και είναι μόλις 26 ετών. Ελέγχει με αποφασιστικότητα την άμυνα, παίρνει σωστές θέσεις, είναι εκπληκτικός στις επεμβάσεις και έχει μια εντυπωσιακή σταθερότητα. Το 100ο του clean sheet με την Ατλέτικο ήρθε στη μόλις 178η εμφάνιση του! Εχει κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα της La Liga τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι αντικειμενικά ο καλύτερος του κόσμου αυτή τη στιγμή. Και μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα