Top 10: Στατιστικά των τελικών του Champions League

Top 10: Στατιστικά των τελικών του Champions League

bet365

Το gazzetta.gr αναζήτησε ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν προκύψει και έχουν καταγραφεί στα κιτάπια της ιστορίας των μεγάλων τελικών του Champions League! Του Κώστα Ζάλιαρη

Λίβερπουλ και Τότεναμ στον αγγλικό «εμφύλιο» ετοιμάζονται να προσθέσουν δικά τους δεδομένα στα χρονικά του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού σε επίπεδο συλλόγων, ωστόσο, τόσο από το 1992, όταν πλέον το τουρνουά πήρε την επίσημη μορφή του, όμως και από εποχής Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχουν γίνει και έχουν καταγραφεί στοιχεία με τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο Αλεξάντερ – Άρνολντ είναι μόλις 20 ετών και θα παίξει ξανά σε τελικό του Champions League. Εφόσον βρεθεί στο αρχικό σχήμα των «κόκκινων» στο παιχνίδι με την Τότεναμ με φόντο το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την 1η Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα έχει καταφέρει κάτι που τελευταίος είχε κάνει ο Κριστιάν Πανούτσι, το 1994 και το 1995. Ο Αλεξάντερ – Άρνολντ θα είναι ο νεότερος ever που συμμετέχει σε δυο διαδοχικούς τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μάλιστα, ο Πανούτσι ήταν 22 όταν έπαιξε τον δεύτερο τελικό με τη Μίλαν, το 1995, ενώ, ο Άγγλος φουλ μπακ της Λίβερπουλ κλείνει τα 21 τον προσεχή Οκτώβρη...

Η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει πέντε φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, όμως, μονάχα σε μια από αυτές τις φορές το έχει κάνει με άνετο τρόπο! Οι «κόκκινοι» είχαν επικρατήσει 3-1 της Γκλάντμπαχ πίσω στο 1977 στη Ρώμη και όλες τις υπόλοιπες φορές που αναδείχθηκαν νικητές στον τελικό, το έκαναν με... τον πιο ζόρικο τρόπο. Τελευταία φορά, βέβαια, ήταν το 2005 στο έπος της Πόλης.

Το... κακό για την Τότεναμ στον τελικό του Σαββάτου είναι πως ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ σε καθεμιά από τις πέντε φορές που αναρριχήθηκε μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης, νίκησε ομάδες που... αγωνίζονταν με λευκές φανέλες! Λευκά είναι και τα χρώματα των «σπιρουνιών», που ξεκινούν με αρνητική προϊστορία από τ' αποδυτήρια, ακόμα και σε κάτι τόσο απλό όπως είναι οι εμφανίσεις με τις οποίες θα παίξουν οι δύο φιναλίστ.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ανέφερε ότι αν καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο θα είναι μάλλον η καλύτερη προπονητική του στιγμή μετά την άνοδο με τη Μάιντς. Πάντως, μονάχα τέσσερις συμπατριώτες του, Γερμανοί προπονητές, έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν το Champions League στην ιστορία του θεσμού, με τους Ούντο Λάτεκ, Ντέτμαρ Κράμερ, Ότμαρ Χίτσφελντ και Γιουπ Χάινκες να έχουν μετρήσει συνολικά μεταξύ τους εφτά τρόπαια.

Τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Τότεναμ, με τις μαγικές ανατροπές που έκαναν στα ημιτελικά απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Άγιαξ, πέταξαν στα σκουπίδια τις πιθανότητες που βάσει στατιστικής είχαν αποκτήσει για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ είχε φτάσει στο 4% για την επιτυχία κόντρα στους «μπλαουγκράνα» μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη, ενώ, το ίδιο ποσοστό επιτυχίας έδινε η στατιστική στα «σπιρούνια»... στο δεύτερο 45λεπτο του επαναληπτικού με τον Αίαντα στο Άμστερνταμ με το 2-0 για τους παίκτες του Τεν Χαγκ από το πρώτο μέρος!

Από το 2000 και μετά, έχουν υπάρξει έξι «εμφύλιοι» στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ο φετινός θα είναι ο 7ος μέσα σε αυτό τον 21ο αιώνα. Προηγήθηκαν οι αγώνες Ρεάλ – Βαλένθια (2000), Μίλαν – Γιουβέντους (2003), Ρεάλ – Ατλέτικο (2014, 2016) και το Μπάγερν – Ντόρτμουντ (2013). Ο έτερος αγγλικός τελικός μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια και πριν από αυτόν του Σαββάτου, ήταν η «μάχη» της Μόσχας ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Τότεναμ, έχει κατακτήσει μονάχα το Κύπελλο UEFA το 1972 και το 1984 και αν καταφέρει να πάρει το... σπουδαιότερο τρόπαιο του συλλογικού επιπέδου, στο Wanda Metropolitano, θα γίνει η 6η διαφορετική αγγλική ομάδα που θα το έχει καταφέρει, μετά τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Τσέλσι και Άστον Βίλα! Φυσικά, λόγω και της παρθενικής παρουσίας του κλαμπ στον μεγάλο τελικό, σε περίπτωση επιτυχίας, θα χαραχθεί για πρώτη φορά το όνομα της ομάδας στο βαρύτιμο τρόπαιο!

Από την εποχή που το Κύπελλο Πρωταθλητριών έγινε πλέον Champions League από τη σεζόν 1992-1993, έχουν επιτευχθεί σε τελικούς 74 γκολ από συνολικά 59 ποδοσφαιριστές. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι στην κορυφή με 4 τέρματα, στα οποία παρέμεινε μετά και το περσινό παιχνίδι στο Κίεβο όπου δεν βρήκε δίχτυα. Στα 3 γκολ έχει αναρριχηθεί o Γκάρεθ Μπέιλ έχοντας σκοράρει δυο φορές το 2018, τη μια εκ των οποίων με τρομερό ανάποδο ψαλίδι και λίγο αργότερα με τρομερή γκάφα από τον Κάριους στην εστία της Λίβερπουλ. Όσον αφορά τις εθνικότητες των σκόρερ, οι Ισπανοί είναι πρωτοπόροι με 11 γκολ σε τελικούς Champions League, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί με 7 γκολ.

Γενικότερα στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς πως κορυφαίοι σκόρερ όλων των εποχών είναι οι θρυλικοί ήρωες της Ρεάλ Μαδρίτης, Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας. Με 7 γκολ έκαστος σε τελικούς του θεσμού, συνείσφεραν ώστε να γίνουν οι «μερένγκες» η πιο επιτυχημένη ομάδα της δεκαετίας του '50 και θέτοντας τις βάσεις για την απόλυτη κορυφή των τροπαίων, όπως είναι αυτή που καταλαμβάνει εν έτει 2019 με 13 ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο Ντι Στέφανο είχε καταφέρει να σκοράρει στους πέντε διαδοχικούς τελικούς από το 1956 έως και το 1960. Ο Πούσκας, από την πλευρά του, είχε πετύχει γκολ σε δυο από τους τρεις τελικούς που αγωνίστηκε, με καρέ τερμάτων το 1960 στο εκπληκτικό 7-3 απέναντι στην Άιντραχτ και χατ-τρικ δυο χρόνια αργότερα στην ήττα από τη Μπενφίκα του Εουσέμπιο.

H Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, είναι η ομάδα που έχει καταφέρει να δώσει το «παρών» σε τρεις διαδοχικούς τελικούς του Champions League (2016, 2017, 2018) μετά τη Γιουβέντους που το είχε κάνει από το 1996 έως και το 1998. Η «βασίλισσα» κατέκτησε και τρεις φορές το τρόπαιο, μέχρι και τον τελικό του Κιέβου πριν από έναν χρόνο, κάτι που έκανε τους «μερένγκες» μόλις τον τρίτο σύλλογο στην ιστορία με το... χατ-τρικ των ευρωπαϊκών τροπαίων σε διαδοχικές αγωνιστικές περιόδους. Το είχε πετύχει ο Άγιαξ (1971, 1972, 1973) και η Μπάγερν Μονάχου αμέσως μετά (1974, 1975, 1976).

 

Τελευταία Νέα