Top-5: Οι καλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές της Μάντσεστερ Γ. μετά το 1990

Gazzetta team
Top-5: Οι καλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές της Μάντσεστερ Γ. μετά το 1990

bet365

Οι Κόκκινοι Διάβολοι έκαναν μια απίστευτη ανατροπή κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, σε μια ευρωπαϊκή βραδιά που μπαίνει στη λίστα με τις πιο ξεχωριστές.

5. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΠΟΡΤΟ 4-0, 1997

Οι Πορτογάλοι είχαν πάρει 16 βαθμούς στον όμιλο και ήταν ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, αλλά γνώρισαν τη συντριβή από τη Γιουνάιτεντ του Ερίκ Κανοντά στους προημιτελικούς. Οι Μπέκαμ και Γκιγκς έπαιξαν στα πλάγια, με τους Καντονά-Κόουλ-Σόλσκιερ να είναι και οι τρεις στην αρχική 11άδα. Μια επιθετική προσέγγιση που δικαιώθηκε. Αρχικά, ο Μέι σκόραρε από κοντά, πριν ο Καντονά εκμεταλλευτεί ένα αμυντικό λάθος για να νικήσει τον Ιλάριο γράφοντας το 2-0. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Καντονά άρχισε μια αντεπίθεση με μια υπέροχη μπαλιά με το εξωτερικό για τον Κόουλ, ο οποίος έδωσε την ασίστ στον Γκιγκς για το 3-0. Στη συνέχεια, ο Καντονά με πολύ όμορφη πάσα έδωσε το 4-0 στον Κόουλ. Αν και η Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, κόντρα στην Πόρτο ήταν μια εμφάνιση που έδωσε τον ρυθμό για πολλές ευρωπαϊκές βραδιές που θα ακολουθούσαν.

4. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΜΙΛΑΝ 4-0, 2010

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ επέστρεψε στο Old Trafford ως αντίπαλος αλλά δεν μπορούσε να αποτρέψει τη συντριβή της Μίλαν -η οποία είχε επίσης και τους Πίρλο και Ροναλντίνιο- από μια αυτοκρατορική Γιουνάιτεντ σε αυτή τη μάχη για τη φάση των "16". Η ομάδα του Φέργκιουσον είχε νικήσει με 3-2 στο πρώτο ματς στο San Siro και πήρε τον έλεγχο και στη ρεβάνς χάρη σε ακόμη ένα αριστούργημα του Ρούνεϊ, ο οποίος είχε βάλει δύο γκολ στο πρώτο παιχνίδι. Σκόραρε αξιοποιώντας την κλασική βαθιά σέντρα του Γκάρι Νέβιλ, μετά βρήκε δίχτυα αξιοποιώντας την σπουδαία δουλειά του Νάνι από αριστερά. Ο Παρκ έκανε το 3-0 ενώ ο Φλέτσερ διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

3. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΡΟΜΑ 7-1, 2007

Ο Αλεξ Φέργκιουσον είχε πει ότι αυτή ήταν η καλύτερη ευρωπαϊκή εμφάνιση της Γιουνάιτεντ υπό τις οδηγίες του και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Η Ρόμα είχε νικήσει με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι αλλά κατεδαφίστηκε στη ρεβάνς, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες βραδιές της Γιουνάιτεντ, η οποία ήταν μπροστά με 4-0 στο ημίχρονο. Ο Κάρικ άνοιξε το σκορ στο 11', πριν έρθουν τα γκολ και των Σμιθ, Ρούνεϊ και Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος εξτρέμ ήταν μια συνεχής απειλή και θα μπορούσε να βάλει πολλά περισσότερα. Στο τέλος ήταν απλά άλλα δύο, το δεύτερο λίγο μετά την έναρξη του β' μέρους, πριν έρθει το τρίτο με ένα τρομερό μακρινό σουτ του Κάρικ για το 6-0. Ο Ντε Ρόσι, αρκετά εκνευρισμένος ήδη, μείωσε σε 6-1, πριν το σουτ του Εβρά που κόντραρε κάπου για το τελικό 7-1. Μια απίστευτη νίκη.

2. ΠΣΖ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. 1-3, 2019

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει κάνει ελάχιστα λάθη στη σύντομη -ως τώρα- θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν στο πρώτο ματς της φάσης των "16" έδειχνε να κρίνει τα πάντα. Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Νορβηγό, η άνετη νίκη των Γάλλων στο Old Trafford τον προηγούμενο μήνα έδειχνε μια διαφορά ποιότητας και κλάσης, η οποία διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν.

Λίγοι έδιναν κάποια ελπίδα στη Γιουνάιτεντ ενόψει της ρεβάνς αλλά ο Σόλσκιερ είχε μια σπίθα στα μάτια πριν το ματς. «Πέρυσι η Γιουβέντους έχασε με 3-0 εντός έδρας από την Ρεάλ και στη ρεβάνς της Μαδρίτης ήταν μπροστά με 3-0 μέχρι τις καθυστερήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Ενα χρόνο πριν από αυτό, η Μπαρτσελόνα με την Παρί Σεν Ζερμέν».

Και κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε σε μια αξέχαστη βραδιά στο Παρίσι. Καμία ομάδα -σε 106 ματς που είχαν προηγηθεί- δεν κατάφερε να προκριθεί έχοντας χάσει με 2-0 εντός έδρας στο πρώτο παιχνίδι. Δύο γκολ του Λουκάκου στο πρώτο ημίχρονο όμως και ένα πέναλτι -που δόθηκε μέσω VAR για χέρι και αμφισβητήθηκε- από τον Ράσφορντ στις καθυστερήσεις, ολοκλήρωσαν ένα από τα πιο ξεχωριστά comebacks στην ιστορία του κλαμπ. «Μπορούμε να πάμε ως το τέλος πλέον», είπε ο Σολσκιερ μετά το ματς.

1. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. 2-3, 1999

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε "δραπετεύσει" με 1-1 στο Od Trafford χάρη σε ένα γκολ του Γκιγκς στις καθυστερήσεις, αλλά ήταν πίσω με 2-0 μόλις στο 11ο λεπτό της ρεβάνς στο Τορίνο. Τα όνειρα της για treble, έδειχναν να σβήνουν... Ο Πίπο Ιντσάγκι είχε σκοράρει έπειτα από μια σέντρα του Ζινεντίν Ζιντάν, κάνοντας το 1-0, ενώ στη συνέχεια στάθηκε τυχερός όταν το σουτ κόντραρε στον Σταμ και η μπάλα πέρασε πάνω από τον Σμάιχελ, για το 2-0. Αλλά τότε ήρθε το fightback... Πρώτα, ο Ρόι Κιν νίκησε τον Ζιντάν στον αέρα και μείωσε με κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ.

Στη συνέχεια, ανέλαβαν οι Αντι Κόουλ και Ντουάιτ Γιορκ. Η σχεδόν τηλεπαθητική σχέση τους, είχε ήδη φανεί νωρίτερα στη διοργάνωση κόντρα στην Μπαρτσελόνα και φάνηκε ξανά κόντρα στη Γιούβε. Στο 34' ο Κόουλ σέντραρε για την κεφαλιά του Γιορκ που έκανε το 2-2 και έστελνε τη Γιουνάιτεντ στον τελικό με τα εκτός έδρας γκολ.

Η ομάδα του Φέργκιουσον είχε δύο δοκάρια αφού "χτυπούσε" τους Ιταλούς στις αντεπιθέσεις, πριν έρθει το 2-3 από το πλασέ του Κόουλ και αφού πρώτα ο Γιορκ απέφυγε τον τερματοφύλακα και ανατράπηκε. Ηταν μια απίστευτη ανατροπή. Και θα ακολουθούσε ακόμη μία...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα