Top-5: Τα πο καθαρά γάντια στην ιστορία της Premier League

Gazzetta team
Top-5: Τα πο καθαρά γάντια στην ιστορία της Premier League

bet365

Το FourFourTwo βλέπει ποιοι είναι οι πέντε τερματοφύλακες με το καλύτερο ποσοστό clean sheets στο αγγλικό πρωτάθλημα.

5. ΝΤΕΙΪΒΙΝΤ ΣΙΜΑΝ (40,70%)
Εμφανίσεις: 344 - Clean sheets: 140

Η άμυνα της Αρσεναλ συχνά έμοιαζε αδιαπέραστη επί Τζορτζ Γκρέιαμ και η επιρροοή του Σίμαν ήταν τόσο ψυχολογική όσο και τεχνική. Ηξερε καλά να κάνει αποκρούσεις για τις κάμερες και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη 5άδα. Ο Σίμαν έχει και την 3η καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα γκολ που δεχόταν ένας τερματοφύλακας άνα ματς, με τον Γενς Λέμαν να τον "νικάει" για τη 2η θέση στον... τρίτο δεκαδικό αριθμό. Μπορούμε να φανταστούμε τον Λέμαν να τηλεφωνεί συχνά στον Σίμαν για να του το λέει αυτό.

4. ΠΕΤΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ (41,29%)
Εμφανίσεις: 310 - Clean sheets: 128

Εδώ μιλάμε για ένα μικρό δείγμα του ποιος ήταν ο Δανός. Το 1994/95 ο Σμάιχελ αναγκάστηκε να λείψει στα 10 από τα 42 ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω ενός τραυματισμού στην πλάτη. Αυτό σημαίνει πως το ήδη εντυπωσιακό στοιχεία των 21 clean sheets εκείνη την σεζόν -στα επόμενα 23 χρόνια από τότε μόνο μία φορά υπήρξε καλύτερη επίδοση- έγινε σε μόλις 32 συμμετοχές. Η Μπλάκμπερν όμως ήταν αυτή που κατέκτησε τον τίτλο, αν και η Γιουνάιτεντ δέχθηκε μόνο 28 γκολ. Αρα, με 13 από αυτά τα γκολ να μπαίνουν στα 10 ματς που έλειπε ο Σμάιχελ, ο Δανός δέχθηκε μόνο 15 σε 32 αγώνες και δεν έγινε πρωταθλητής... Ευτυχώς αυτό το κατάφερε άλλες πέντε φορές στη συνέχεια, ενώ είναι στην 4η θέση αυτής της λίστας παρά το γεγονός ότι είχε λιγότερο επιτυχημένες σεζόν σε Αστον Βίλα και Μάντσεστερ Σίτι στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Αν αναρωτιέστε, ο Κάσπερ είναι στην 32η θέση, ανάμεσα σε Βορμ και Πουμ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να μπεις έστω στο Top 20, μικρέ...

3. ΕΝΤΒΙΝ ΦΑΝ ΝΤΕΡ ΣΑΡ (42,17%)
Εμφανίσεις: 313 - Clean sheets: 132

Αρχικά μοιάζει με έκπληξη το γεγονός ότι ο Φαν Ντερ Σαρ κατάφερε να γράψει τέτοιο ποσοστό chean sheets με δεδομένο ότι τις τέσσερις από τις δέκα σεζόν στην Αγγλία έπαιζε στη Φούλαμ που τερμάτισε 13η, 14η, 9η και 13η. Ο Αλεξ Φέργκιουσον δεν είναι... χαζός όμως και ήξερε ότι ο Φαν Ντερ Σταρ ήταν πολύ καλός για την ηλικία του, στα 34 του. Αν και μάλλον δεν περίμενε ότι θα έπαιρνε έξι χρόνια από αυτόν. Πέρα από το γεγονός ότι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με τα 14 σερί clean sheets για τη Γιουνάιτεντ, ο Φαν Ντερ Σαρ έφτασε στα 40 του και αποσύρθηκε σε έναν τελικό Champions League. Κόστισε στη Γιουνάιτεντ... 2 εκατ. λίρες.

2. ΠΕΤΡ ΤΣΕΧ (45,68%)
Εμφανίσεις: 440 - Clean sheets: 201

Προσέξτε αυτό: Υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στον 2ο Τσεχ και τον 3ο Φαν Ντερ Σαρ στο ποσοστό, από ό,τι από την 3η θέση ως την 10η. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις του Τσεχ έπεσαν μετά την αποχώρηση του από την Τσέλσι. Στην Αρσεναλ διατηρεί ανέπαφη την εστία του μόλις στο 36,45% των αγώνων ενώ στην άλλη πλευρά του Λονδίνου είχε, αν είναι δυνατόν, ένα clean sheet άνα δύο ματς: 333 εμφανίσρις, 166 clean sheets. Το να διατηρείς μια επίδοση ενός clean sheet για κάθε δυάδα αγώνων, επί δέκα δέκα, είναι τέλειο, αλλά δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Η πρώτη σεζόν του Τσεχ στην Αγγλία ήταν η πρώτη και του Ζοσέ Μουρίνιο. Η Τσέλσι δέχθηκε μόλις 13 γκολ σε 35 αγώνες πριν εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο, δίνοντας στους Κάρλο Κουντιτσίνι και Λένι Πίτζλι τα τελευταία τρία παιχνίδια. Εκείνη η ομάδα της Τσέλσι ήταν απίστευτα σφιχτή και ο Τσεχ -22 ετών τότε- ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της. Καμία έκπληξη στο γεγονός ότι είναι ακόμη αυτός που δέχεται τα λιγότερα γκολ άνα ματς (0.83) στην Premier League. Τώρα, τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, αδίκως αφαιρούν λάμψη από την εντυπωσιακή καριέρα του, αλλά σε αυτή τη λίστα, τουλάχιστον, ο Τσεχ είναι και θα μείνει. Ο 36χρονος Τσέχος μπορεί να δεχθεί γκολ σε όλα τα υπόλοιπα ματς της Αρσεναλ στο φετινό πρωτάθλημα και θα παραμείνει στη 2η θέση.

1. ΠΕΠΕ ΡΕΪΝΑ (47.02%)
Εμφανίσεις: 285 - Clean sheets: 134

Μοιάζει ελαφρώς γελοίο το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας που κράτησε ένα clean sheet πιο σταθερά από οποιονδήποτε άλλο στην Premier League -και με καλή διαφορά- ποτέ δεν πήρε μετάλλιο πρωταθλητή, όταν οι υπόλοιποι τέσσερις του top-5 έχουν μοιραστεί 16 πρωταθλήματα Αγγλίας. Το 47% του Ρέινα είναι εκπληκτικό υπολογίζοντας ότι στα οκτώ του χρόνια στο Νησί, η Λίβερπουλ κατά... μέσο όρο τερμάτιζε στην 5η θέση. Ο Ισπανός δεν είχε καν επιλεγεί ποτέ για την PFA Team of the Yea, παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το Golden Glove για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Τουλάχιστον, όμως, η παρουσία του Ρέινα στην κορυφή αυτής της λίστας μπορεί να δείξει την εντυπωσιακή σταθερότητα του και το πόσο σταθερά εντυπωσιακός ήταν στην Αγγλία. Δεν έχασε ούτε ένα λεπτό στο πρωτάθλημα από την έναρξη της σεζόν 2007/08 μέχρι τον Απρίλιο του 2012, όταν μια τιμωρία έβαλε τέλος στο σερί 183 αγώνων. Μπορεί η αμυντική οργάνωση του Ράφα Μπενίτεθ να έπαιξε τεράστιο ρόλο, αλλά ο Ρέινα έδωσε πολλά και ο ίδιος για να θεωρείται με βάση τους αριθμούς ο καλύτερος τερματοφύλακας που έχει δει η Premier League ως τώρα.

 

Τελευταία Νέα