Top-5: Σταρ σε μια βραδιά στο Μουντιάλ

Gazzetta team
Top-5: Σταρ σε μια βραδιά στο Μουντιάλ

bet365

Η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και ο Jon Spurling επιλέγει πέντε ποδοσφαιριστές που έγιναν σταρ μέσα σε μία βραδιά.

Σαλβατόρε Σκιλάτσι (Ιταλία, 1990)
Ο μικρόσωμος και με πρόωρη τριχόπτωση Σικελός φορ έπαιζε στη Μεσίνα για χρόνια, πριν κερδίσει την μεγάλη μεταγραφή το 1989 στη Γιουβέντους, όπου πέτυχε 15 γκολ στην πρώτη του σεζόν. Παρ' όλα αυτά, ο Τότο παραδέχθηκε πριν το Μουντιάλ 1990 ότι ήταν ο 5ος επιθετικός της Ιταλίας. Ολα αυτά άλλαξαν στον πρώτο αγώνα με την Αυστρία. Πάνω που απελπίζονταν οι διοργανωτές, ο Ατζέλιο Βιτσίνι φώναξε τον Σκιλάτσι από τον πάγκο - σε μια ομάδα που είχε Τζανλούκα Βιάλι, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ρομπέρτο Μαντσίνι και Αντρέα Καρνεβάλε δεν υπήρχε πολύς χώρος για αυτόν. Με 15 λεπτά να απομένουν κόντρα στην Αυστρία, όμως, ο Βιτσίνι απλά έδωσε μια οδηγία στον Σκιλάτσι: «Βάλε μια κεφαλιά». Και ο Σκιλάτσι έκανε ακριβώς αυτό μετά τη σέντρα του Βιάλι και καθώς το Olimpico τρελαινόταν από τη χαρά, τα ΜΜΕ εστίασαν στον έξαλλο πανηγυρισμό του Σαλβατόρε. Σκόραρε ξανά, ως βασικός αυτή τη φορά, κόντρα στην Τσεχοσλοβακία και συνέχισε με γκολ κόντρα σε Ουρουγουάη, Ιρλανδία και Αργεντινή καθώς εξασφάλισε το Χρυσό Παπούτσι του τουρνουά και η Ιταλία έφτασε στον ημιτελικό. Μετά το Μουντιάλ 1990 ο Σκιλάτσι έβαλε μόνο ένα γκολ ακόμη για τους Ατζούρι, αλλά ο Σικελός εξασφάλισε εκείνο το καλοκαίρι ότι θα τον θυμούνται πάντα όλοι.

Ντανιέλ Αμοκάτσι (Νιγηρία, 1994)
Εχοντας κάνει πίσω σε μια υπόθεση μεταγραφής στην Μπριζ, ο Νιγηριανός striker Αμοκάτσι, με το προσωνύμιο "The Bull", εντυπωσίασε στο Μουντιάλ 1994. Μετά το ωραίο γκολ κόντρα στη Βουλγαρία, ο Αμοκάτσι τρέλανε τους πάντες με ένα καταπληκτικό γκολ κόντρα στην Ελλάδα. Αν και η Νιγηρία αποκλείστηκε στη φάση των "16" από τη μετέπειτα φιναλίστ Ιταλία, ο Αμοκάτσι κέρδισε μια μεταγραφή 3 εκατ. λιρών στην Εβερτον, όπου κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας την πρώτη σεζόν.

Μάικλ Οουεν (Αγγλία, 1998)
Εχοντας κατακτήσει το Χρυσό Παπούτσι και ενώ είχε αναδειχθεί και παίκτης της Χρονιάς για τη σεζόν 1997-98 στην Αγγλία, ο παίκτης-αποκάλυψη της Λίβερπουλ έκανε και το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα τον Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Γαλλία. Ο Γκλεν Χοντλ προτίμησε να τον βάλει σαν αλλαγή στο πρώτο ματς με την Τυνησία επειδή φοβόταν μην καεί ο πιτσιρικάς, αλλά ο Οουεν σκόραρε ως αλλαγή κόντρα στη Ρουμανία (έγινε ο νεότερος Αγγλος που σκόραρε σε διεθνές τουρνουά) και ξανά στη φάση των "16", όταν έβαλε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στην Αργεντινή δίνοντας το προβάδισμα με 2-1 στην Αγγλία: Αφού ξεπέρασε τους Ρομπέρτο Αγιάλα και Χοσέ Τσαμότ, ο Οουεν νίκησε τον Κάρλος Ρόα με τελείωμα εκτός περιοχής. Αν και η Αγγλία έχασε στη διαδικασία των πέναλτι, ο Οουεν, ο οποίος έβαλε το δικό του πέναλτι, ήταν πλέον ένας σούπερ σταρ.

Ζοσιμάρ (Βραζιλία, 1986)
Ο φουλ-μπακ Ζοσιμάρ δεν είχε κληθεί ποτέ στην εθνική και δεν ήταν καν στο άλμπουμ της Panini πριν το Μουντιάλ 1986. Παρ' όλα αυτά, μετά την αποχώρηση του Λεάντρο από την αποστολή, ο 25χρονος -του οποίου το συμβόλαιο με τη Μποταφόγκο είχε λήξει πριν λίγες εβδομάδες- ενημερώθηκε να παρουσιαστεί στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Ο τραυματισμός του Εντσον κόντρα στην Αλγερία έδωσε τη δυνατότητα στον Ζοσιμάρ να παίξει βασικός στο ματς με τη Β. Ιρλανδία και σκόραρε από τα 30 μέτρα στη νίκη της Βραζιλίας με 4-0. Τέσσερις μέρες μετά, ο Ζοσιμάρ έκανε σλάλομ στην πολωνική άμυνα και έβαλε ακόμη μία γκολάρα καθώς η Σελεσάο πήρε το εισιτήριο για τους "8". Ο Ζοσιμάρ, τελικά, συμπεριλήφθηκε από τη FIFA στην 11άδα του τουρνουά και η Μποταφόγκο του πρόσφερε νέο συμβόλαιο, αν και η καριέρα του δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο στη συνέχεια.

Νόρμαν Γουάιτσαϊντ (Β. Ιρλανδία, 1982)
Ο "Stormin' Norman" είχε παίξει μόλις δύο παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά ο θόρυβος γύρω από αυτό τον νεαρό ήταν μεγάλος. Ο προπονητής Μπίλι Μπίνγκαμ ζήτησε από τον Τύπο «να αφήσει μόνο του τον νέο Τζορτζ Μπεστ» καθώς πλησιάζαμε στο τουρνουά και μπορεί ο Γουάιτσαϊντ, δυνατός σαν τανκ αλλά πάντα άτυχος με τους τραυματισμούς, να μην έπιασε ποτέ τα ύψη του Μπεστ, αλλά τον ξεπέρασε σε κάτι: Επαιξε σε Μουντιάλ. Κι όχι μόνο, αλλά έσπασε και το ρεκόρ του Πελέ ως ο νεότερος που έκανε κάτι τέτοιο, αφού ήταν 17 ετών και 41 ημερών. Πήρε κίτρινη κάρτα στο ματς της Β. Ιρλανδίας με τη Γιουγκοσλαβία αλλά η κούραση του φάνηκε στην ήττα από την Ισπανία, ενώ έπαιξε και αριστερά στο χώρο του κέντρου στην ισοπαλία με την Αυστρία. Η Β. Ιρλανδία αποκλείστηκε μετά τη συντριβή από τη Γαλλία αλλά ο Γουάιτσαϊντ αποθεώθηκε ακόμη κι από τον Πελέ.

 

Τελευταία Νέα