Top-5: Αφρικανοί στην Premier League

Gazzetta team
Top-5: Αφρικανοί στην Premier League

bet365

Με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να κάνει τρελά πράγματα στη Λίβερπουλ, ο Jamie Roberts επιλέγει τους 5 καλύτερους Αφρικανούς στην ιστορία της Premier League.

5. Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ
Η φήμη του επιθετικού από το Τόγκο έχει πληγεί κάπως από εξωγηπεδικά θέματα αλλά η ικανότητα του δεν πρέπει να αμφισβητείται. Ο Αντεμπαγιόρ έφτιαξε το όνομα του στην Αγγλία με την Αρσεναλ μετά την μεταγραφή του 2006 από τη Μονακό, φτάνοντας στο peak του την σεζόν 2007-08 με 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν μια πικρή ιστορία με την μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι που μόλις είχε βρει λεφτά, αηδιάζοντας τους οπαδούς της Αρσεναλ. Η απάντηση του προς την οργή τους, ήταν το σπριντ σε όλο το γήπεδο για να πανηγυρίσει μπροστά τους μετά το γκολ που έβαλε στη νίκη της Σίτι με 4-2 το 2009. Επειτα από ένα δανεισμό στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου κατέκτησε το μοναδικό τρόπαιο της καριέρας του (κύπελλο Ισπανίας 2011), ο Αντεμπαγιόρ ενόχλησε ξανά τους οπαδούς της Αρσεναλ υπογράφοντας στην Τότεναμ, όπου πέρασε τέσσερα σχετικά επιτυχημένα χρόνια, βάζοντας 42 γκολ σε 113 εμφανίσεις. Δυστυχώς για την Κρίσταλ Πάλας, ο υψηλόσωμος φορ δεν κατάφερε να είναι τόσο αποτελεσματικός στο Selhurst Park το 2016, έχοντας σκοράρει μόνο μία φορά σε 15 συμμετοχές. Συνολικά, πάντως, έβαλε 97 γκολ στην Premier League, η 2η καλύτερη επίδοση Αφρικανού ποδοσφαιριστή.

4. Ριγιάντ Μαχρέζ
Στη μέρα του ο Αλγερινός εξτρέμ είναι απόλαυση. Ο Μαχρέζ ήταν πολύ δυνατό κομμάτι της Λέστερ που σόκαρε τον κόσμο κατακτώντας το πρωτάθλημα το 2016, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος παίκτης από την Αλγερία με μετάλλιο πρωταθλητή στην Premier League. Η ανάδειξη του σε παίκτη της χρονιάς, επομένως, ήταν η άξια αναγνώριση για τα 17 του γκολ σε 37 συμμετοχές την σεζόν 2015-16. Πριν πάει στις Αλεπούδες, φίλοι του Μαχρέζ φέρονται να τον προειδοποίησαν ότι το στυλ του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν θα του ταίριαζε, αλλά βελτιώθηκε σε απίστευτο βαθμό μετά την άφιξη του το 2014 και τώρα τον θέλουν κάποια από τα top clubs του πλανήτη. Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι αυτό τον Ιανουάριο δεν κατέληξε σε μεταγραφή, αλλά ο Αλγερινός σίγουρα θα παίξει στο Champions League της επόμενης σεζόν, σε όποια ομάδα κι αν είναι.

3. Μίκαελ Εσιέν
Ο Γκανέζος είναι τέτοιο ίνδαλμα στη χώρα του ώστε να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο άγαλμα ώστε να κοντράρει αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οταν υπέγραψε στην Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο το 2005, από την Λιόν, για 24,4 εκατ. λίρες, ο Εσιέν ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή της ομάδας. Το 2007 ο ακούραστος χαφ είχε γίνει ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία της Τσέλσι που αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς ενώ πέτυχε, την ίδια χρονιά, το καλύτερο γκολ της Τσέλσι με την ρουκέτα του εναντίον της Αρσεναλ στο Stamford Bridge. Η καριέρα του στην Αγγλία έλαβε τέλος έπειτα από εννιά χρόνια γεμάτα τίτλους, όταν οι τραυματισμοί τον έστειλαν στον πάγκο. Οι οπαδοί της Τσέλσι, όμως, θα θυμούνται για πολύ καιρό ακόμη τις τρομερές εμφανίσεις του.

2. Γιάγια Τουρέ
Η Αγγλία είχε τα αδέλφια Νέβιλ και η Ακτή Ελεφαντοστού είχε τα αδέλφια Τουρέ. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία για το ποιος από τους τέσσερις ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής. Υπογράφοντας στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου ήταν ο αδελφός του, το 2010 έπειτα από μια επιτυχημένη θητεία στην Μπαρτσελόνα, ο box-to-box μέσος Γιάγια Τουρέ άρχισε να κυριαρχεί, έχοντας 8 γκολ και 8 ασίστ στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία. Ο πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα καθιερώθηκε ως κάτι εκπληκτικό πριν η καριέρα του στη Σίτι αρχίσει να φθίνει και μέχρι στιγμής έχει περισσότερα από 80 γκολ με αυτή τη φανέλα, 24 εκ των οποίων ήρθαν στη μαγική σεζόν 2013-14, όταν κατέκτησε το δεύτερο του πρωτάθλημα στην Αγγλία. Το τελευταίο διάστημα δεν είναι και τόσο καλό για τον ίδιο, ο οποίος έχει και τις ευθύνες του, αλλά στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μνημονεύεται για αυτό που ήταν: Ενας από τους καλύτερους χαφ στην ιστορία της Premier League.

1. Ντιντιέ Ντρογκμπά
Ο δυναμικός Ιβοριανός δυσκολεύτηκε να κερδίσει τους οπαδούς της Τσέλσι στο ξεκίνημα της καριέρας του εκεί, μετά την μεταγραφή του από την Μαρσέιγ το 2004 για 24 εκατ. ευρώ. Οταν όμως έλαβε τέλος η πρώτη του θητεία με τους Μπλε το 2012, ο Ντρογκμπά είχε 157 γκολ σε 341 συμμετοχές και πήρε τη θέση του ως ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του κλαμπ. Μετά την επιστροφή του στο δυτικό Λονδίνο για μια σεζόν το 2014-15, ο Ντιντιέ πρόσθεσε και το τέταρτο μετάλλιο πρωταθλητή Αγγλίας στη συλλογή του, έχοντας επίσης τέσσερα κύπελλα Αγγλία, τρία Λιγκ Καπ και το Champions League του 2012, το οποίο ουσιαστικά κατακτήθηκε χάρη στο γκολ με το οποίο έστειλε στην παράταση τον τελικό με την Μπάγερν Μονάχου, για να βάλει τελικά το κρίσιμο πέναλτι στη σχετική διαδικασία. Ο Ντρογκμπά θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πραγματικά καθοριστικούς σέντερ φορ της Premier League, ένας παίκτης μεγάλων παιχνιδιών που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν στην Αγγλία ως τότε τους φορ τέτοιου τύπου. Αξιζε σε απόλυτο βαθμό την έξοδο του σαν βασιλιάς, όταν οι συμπαίκτες του τον πήραν στα χέρια τους και έκαναν τον γύρο του γηπέδου στην τελευταία του εμφάνιση στο Stamford Bridge.

 

Τελευταία Νέα