Η Πρέμιερ Λιγκ των ακριβών αμυντικών

Η Πρέμιερ Λιγκ των ακριβών αμυντικών

bet365

Οι 7 από τις 10 ακριβότερες μεταγραφές αμυντικών στην ιστορία ανήκουν σε αγγλικούς συλλόγους και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις περιπτώσεις, που οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα» για να θωρακίσουν τα μετόπισθεν τους.

Ποιος θα το περίμενε πριν από λίγα χρόνια πως για έναν 26χρονο κεντρικό αμυντικό, που έχει αγωνιστεί μόλις 16 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του, θα υπήρχε ομάδα που θα έδινε 75 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει. Κι όμως, η Λίβερπουλ πυροδότησε τη «βόμβα», δίνοντας αυτό το ποσό στην Σαουθάμπτον για να κάνει δικό της τον Ολλανδό, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Μία μεταγραφή που βρίσκεται στην όγδοη θέση όλων των εποχών και ταυτόχρονα αποτελεί την πιο δαπανηρή, που έγινε ποτέ για αμυντικό. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι πως στις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές αμυντικών στην ιστορία, οι επτά έχουν γίνει από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Με τον Φαν Ντάικ να είναι – εννοείται – στην κορυφή της λίστας και να ακολουθούν οι παρακάτω έξι.

Κάιλ Γουόκερ – Μάντσεστερ Σίτι (54 εκατ. λίρες)
Ο ποδοσφαιριστής, που είχε το ρεκόρ στην... προ Φαν Ντάικ εποχή. Το περασμένο καλοκαίρι, η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε στην Τότεναμ 54 εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να αποκτήσει τον κορυφαίο δεξιό μπακ του πρωταθλήματος (είχε πάρει δύο συνεχόμενες σεζόν το συγκεκριμένο βραβείο). Ο Γουόκερ χαίρει της εμπιστοσύνης του Πεπ Γκουαρδιόλα και έχει πάρει τη φανέλα βασικού... σπίτι του.

Μπέντζαμιν Μεντί – Μάντσεστερ Σίτι (52 εκατ. λίρες)
Ένας από τους πρωταγωνιστές της ξέφρενης πορείας της Μονακό την προηγούμενη σεζόν. Ο Γάλλος αριστερός μπακ μπήκε στο «μάτι» του Γκουαρδιόλα, με τη διοίκηση της Σίτι να μη δυσκολεύεται να βγάλει από τα ταμεία της 52 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνει δικό της. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο ο Μεντί τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και θα χάσει σχεδόν όλη την υπόλοιπη σεζόν.

Τζον Στόουνς – Μάντσεστερ Σίτι (47,5 εκατ. λίρες)
Αν και η ομάδα του Γκουαρδιόλα είναι εντυπωσιακή από τη μέση και μπροστά, ο Ισπανός τεχνικός είχε ξεκινήσει να θωρακίζει τα μετόπισθεν της από πέρσι. Το καλοκαίρι του 2016 η Σίτι έδωσε 47,5 εκατομμύρια λίρες στην Έβερτον για να αποκτήσει τον Άγγλο κεντρικό αμυντικό. Βασικός από πέρσι στην άμυνα των «σίτιζενς» ο Στόουνς, μέχρι τον τραυματισμό του πριν από ένα μήνα.

Σκοντράν Μουστάφι – Άρσεναλ (35 εκατ. λίρες)
Στην τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2016, η Άρσεναλ απέκτησε τον «βράχο» της άμυνας της Βαλένθια, έναντι 35 εκατομμυρίων λιρών. Παρά το γεγονός πως είναι κεντρικός αμυντικός σπάνια απουσιάζει λόγω τιμωριών, όχι όμως και λόγω τραυματισμών. Όποτε δεν είναι στα «πιτς» (κάτι που συμβαίνει συχνά), ο Μουστάφι βρίσκεται στα αρχικά πλάνα του Βενγκέρ.

Νταβίντ Λουίζ – Τσέλσι (34 εκατ. λίρες)
Έχει κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Παρίσι... Ομόνοια-Σύνταγμα. Το 2014 η Παρί Σεν Ζερμέν τον αποκτούσε από την Τσέλσι, έναντι 50 εκατομμυρίων λιρών, όμως δύο χρόνια μετά επέστρεψε στους «μπλε», αυτή τη φορά με το ποσό των 34 εκατομμυρίων λιρών. Ένας κεντρικός αμυντικός με απίστευτα προσόντα, που όμως πολλές φορές πληρώνει το ατίθασο ποδοσφαιρικό του στυλ.

Ελιακίμ Μανγκαλά – Μάντσεστερ Σίτι (32 εκατ. λίρες)
Οι «πολίτες» έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα για αμυντικούς τα τελευταία χρόνια, με την περίπτωση του Γάλλου να θεωρείται... πεταμένα λεφτά. 32 εκατομμύρια λίρες έδωσε το 2014 η Σίτι στην Πόρτο για να τον αποκτήσει, όμως ο Μανγκαλά ποτέ του δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας. Αποκορύφωμα είναι πως πέρσι δόθηκε δανεικός στην Βαλένθια.

Υ.Γ. Οι τρεις από τις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές αμυντικών που δεν έγιναν από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ήταν του Νταβίντ Λουίς στην Παρί Σεν Ζερμέν (50 εκατ. λίρες), του Λεονάρντο Μπονούτσι στην Μίλαν (35,2 εκατ. λίρες) και του Τιάγκο Σίλβα στην Παρί Σεν Ζερμέν (33 εκατ. λίρες).

 

Τελευταία Νέα