Φερχάιγιεν στο gazzetta.gr: «Πρότυπο ο Γκουαρδιόλα, έμαθε από τα λάθη του ο Κλοπ»

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Φερχάιγιεν στο gazzetta.gr: «Πρότυπο ο Γκουαρδιόλα, έμαθε από τα λάθη του ο Κλοπ»

bet365

Ο παγκόσμιας φήμης προπονητής φυσικής κατάστασης και εκπαιδευτής προπονητών, Ραϊμόντ Φερχάιγιεν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μιλά στο gazzetta.gr για τους Έλληνες τεχνικούς που διψούν για γνώση, τη φιλοσοφία του και τα μυστικά του fitness.

Τα σχόλιά του απασχολούν συχνά την παγκόσμια ποδοσφαιρική επικαιρότητα και αναπαράγονται από τεράστια ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Ο Ραϊμόντ Φερχάιγιεν δεν μασά τα λόγια του και κριτικάρει συχνά τον τρόπο διαχείρισης των top class προπονητών, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς. Όμως, ο Ολλανδός δεν είναι απλά ένας θεωρητικός παθιασμένος με τα μοντέλα του «football periodisation». Ο Ραϊμόντ Φερχάιγιεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο μικρός λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού και από 19 χρονών αφοσιώθηκε στην προπονητική. Σπούδασε εφαρμοσμένη φυσιολογία και αθλητική ψυχολογία στην πατρίδα του, έκανε master, ενώ φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Ήδη, από το 1997, το βιβλίο «condioning in soccer», που προέκυψε από την πτυχιακή του εργασία, εντάχθηκε στην ύλη της ολλανδικής ομοσπονδίας για τα πτυχία των προπονητών.

Ο Ραϊμόντ έγινε εκπαιδευτής προπονητών, δουλεύοντας μεταξύ άλλων με τους Ράικαρντ, Γκούλιτ, Κούμαν. Στη συνέχεια, προσελήφθη ως βοηθός του πρώτου στην Εθνική Ολλανδίας, η οποια έφταε μέχρι τα ημιτελικά στο Euro του 2000. Έπειτα, ακολούθησε τον Χίντινκ στη Νότια Κορέα, η οποία έφτασε ημιτελικά στο Μουντιάλ του 2002. Μέχρι το 2014, ήταν παρών σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Με τον Άντβοκατ σε «οράνιε», Ρωσία και Νότια Κορέα, με τον Χίντινκ στη Ρωσία, ως σύμβουλος της Αργεντινής το 2014. Παράλληλα, έχει εργαστεί σε άλλα πρότζεκτς, όπως οι ακαδημίες της Φέγενορντ και σύμβουλος σε κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα, οι Ρέιντζερς και η Μάντσεστερ Σίτι και ατομικά σε παίκτες όπως ο Ρόμπεν. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη δική του World Football Academy και γυρίζει τον κόσμο μιλώντας για τη σημασία του «football periodisation». Η περιοδικότητα ή περιοδισμός, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, αποτελεί για τον Ολλανδό ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και βρίσκεται πίσω από αρκετά δεινά του.

Στο βιβλίο του, ο Ραϊμόντ Φερχάιγιεν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο ποδόσφαιρο η έννοια της περιοδικότητας σχετίζεται με τον σχεδιασμό όλων των προπονήσεων και των αγώνων. Προφανώς, ο προπονητής έχει ελάχιστη επιρροή στον προγραμματισμό των αγώνων του πρωταθλήματος. Αλλά ο σχεδιασμός των προπονήσεων είναι η βασική του δουλειά. Σε κάθε προπόνηση, οι παίκτες αναπτύσσουν στοιχεία τακτικά, τεχνικά και φυσικής κατάστασης εντός των ποδοσφαιρικών τους ενεργειών. Ωστόσο, ο προπονητής μπορεί να δώσει συγκεκριμένη έμφαση σε έναν από αυτούς τους τρεις τομείς με τους χειρισμούς του στην άσκηση. Έτσι, με την περιοδικότητα, μπορεί να διαχωρίσει διαφορετικούς τύπους προπονήσεων». Περισσότερα για το periodisation, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Στο φετινό του tour λοιπόν, ο Φερχάιγιεν έβαλε για πρώτη φορά και την Ελλάδα! Οι εκδόσεις Sportbook, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μια σημαντική σειρά βιβλίων προπονητικής στα ελληνικά, είναι υπεύθυνες για το συμπόσιο της WFA στην Ελλάδα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αρχελάου (Αρχελάου και Σολωμού 2, Θρακομακεδόνες Αττικής) παρουσία του Ολλανδού στις 13 Μαΐου. Η ομιλία του Φερχάιγιεν, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Την τακτική στο ποδόσφαιρο, τη φυσική κατάσταση και τη νοητική προπόνηση. Λίγες μέρες λοιπόν πριν βρεθεί στη χώρα μας, ο «γκουρού» της φυσικής κατάστασης μίλησε στο gazzetta.gr για τους λόγους που κάνει στάση στην Αθήνα, καθώς και για ζητήματα φυσικής κατάστασης και πρόληψης τραυματισμών!

Πώς αποφασίσατε να εντάξετε τη χώρα μας στο πρόγραμμα των σεμιναρίων σας;

«Με προσέγγισαν για να διοργανώσουμε κάτι στην Ελλάδα και ο βασικός λόγος που δέχθηκα είναι ότι τα τελευταία χρόνια στα βασικά μας event βλέπουμε όλο και περισσότερους προπονητές από την Ελλάδα. Τα καλοκαίρια διοργανώνουμε 4-5 events στην Ευρώπη, με κορυφαία κλαμπ και οι Έλληνες προπονητές που δηλώνουν συμμετοχή είναι όλο και πιο πολλοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί προπονητές στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται για νέες πληροφορίες και για να εξελιχθούν και σκεφτείτε έχουμε γνωρίσει μόνο αυτούς που μπορούν να ταξιδέψουν. Δηλαδή σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και τη γνώση στην προπονητική, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ταξίδια για να μας γνωρίσουν. Έτσι, αποφασίσαμε να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα και μέχρι στιγμής έχουμε σχεδόν 100 προπονητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή για το συμπόσιό μας στις 13 Μαΐου. Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα σας είπα πριν».

Έχετε εικόνα και άποψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Όχι, δεν το παρακολουθώ στενά, οπότε δεν μπορώ να το κρίνω. Το ίδιο, σκεφτείτε, συμβαίνει και με το ολλανδικό. Ταξιδεύω τόσο πολύ που βλέπω πολύ σπάνια ποδόσφαιρο εδώ στην Ολλανδία. Είναι το κόστος των συχνών ταξιδιών: βλέπεις λίγο από πολλές χώρες, αλλά δεν μπορείς να παρακολουθήσεις εις βάθος».

Πόσο σημαντικό είναι το «Football Periodisation» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

«Γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Πρώτα, γιατί οι παίκτες χρειάζεται να παίζουν σε όλο και περισσότερα παιχνίδια κι αυτό σημαίνει ότι εμφανίζουν κόπωση. Όσο περισσότερα τα ματς, τόσο πιο σημαντική γίνεται η αποκατάσταση προκειμένου να μην υπάρχει κόπωση και οι ομάδες να έχουν φρεσκάδα. Είναι πολύ δύσκολο να προπονείσαι σκληρά κατά τη διάρκεια της σεζόν οπότε γίνεται όλο και πιο σημαντικό να σχεδιάζεις τις προπονήσεις τη σωστή στιγμή, στην κατάλληλη ένταση. Να προσέχεις τις αποστάσεις από τα προηγούμενο και το επόμενο παιχνίδι κι άλλες παραμέτρους. Επίσης, βλέπουμε ότι ο ρυθμός του αγώνα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια, οπότε οι σωματικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Έτσι, τόσο από πλευράς ανάκτησης φρεσκάδας όσο και από φυσικής κατάστασης, η περιοδικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική».

Πώς μπορεί να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην πρόληψη τραυματισμών και στη φυσική κατάσταση;

«Νομίζω πως το πιο σημαντικό -και θα το αναλύσω στην Ελλάδα- είναι να βάζεις την ποιότητα πάνω από την ποσότητα στην προπόνηση. Να σχεδιάζεις ποιοτικές προπονήσεις για να βελτιώνεις τους παίκτες, αλλά όχι τόσο συχνές, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για επαναφορά μεταξύ των προπονήσεων. Όταν συμβαίνει αυτό συσσωρεύεται κόπωση και τότε το ρίσκο τραυματισμών αυξάνεται σημαντικά. Οπότε, νομίζω η λύση είναι αυτή. Προπόνηση στο 100%, αλλά επαρκή χρόνο ανάμεσα στις προπονήσεις για σωστή αποκατάσταση».

Στο παρελθόν είχατε ασκήσει κριτική στον τρόπο που κορυφαίοι προπονητές διαχειρίζονται προπονήσεις και αγώνες, χωρίς να εστιάζουν στην πρόληψη τραυματισμών. Πιστεύετε ότι πλέον ο Πεπ Γκουαρδιόλα βρίσκεται περισσότερο κοντά στη δική σας λογική;

«Ναι, όπως και η Λίβερπουλ με τον Κλοπ. Έχουν επίσης εξελιχθεί και το είπε δημοσίως ο προπονητής τους. Αυτό που βλέπουμε γενικά είναι ότι πολλοί προπονητές όταν πηγαίνουν στην Premier League δουλεύουν όπως το έκαναν στις χώρες τους, ξεχνώντας ότι ο ρυθμός είναι εντονότερος και τα παιχνίδια πιο πολλά, οπότε οι παίκτες κουράζονται περισσότερο και δεν έχουν χρόνο για να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό αρχικά είτε το ξεχνούν, είτε το αγνοούν. Έπειτα από μία-δύο σεζόν με πολλούς τραυματισμούς όμως, συχνά βλέπουμε ότι βήμα-βήμα μαθαίνουν από τα λάθη τους και προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, ώστε τη δεύτερη-τρίτη σεζόν σταδιακά εφαρμόζουν τις αρχές τους με πιο σωστό τρόπο. Ο Γίργκεν Κλοπ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, είχε πολλούς τραυματισμούς και στο ξεκίνημα της τρίτης σεζόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εστιάσει στη φρεσκάδα των παικτών. Πέρυσι έφτασε στον τελικό του Champions League και φέτος έχει μια πολύ εντυπωσιακή ομάδα. Βλέπεις ότι είναι πιο επιτυχημένος γιατί το focus είναι στη φρεσκάδα».

Ποια είναι η πιο fit ομάδα στην Ευρώπη φέτος;

«Δύσκολο να πω, αλλά μπορείς να πεις ότι η Λίβερπουλ παίζει σε πολύ υψηλό ρυθμό. Επίσης ο Άγιαξ, όταν έπαιξε με την Ρεάλ και τη Γιουβέντους είχε ένα σπάνιο τέμπο στο παιχνίδι του. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω μία ομάδα, θα ήταν η Λίβερπουλ».

Ήθελα να σας ρωτήσω και για τον Άγιαξ. Παρότι λόγω υποχρεώσεων δεν βλέπετε πολύ ολλανδικό ποδόσφαιρο, περιμένατε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να πάει τόσο μακριά; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

«Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά. Πρώτα νομίζω έχουν παίκτες με μεγάλο ταλέντο και έπειτα αγόρασαν καλούς έμπειρους ποδοσφαιριστές, κάτι που έγινε ξεκάθαρο από την αρχή της σεζόν. Οπότε νομίζω είναι ένας σπάνιος συνδυασμός σπάνιου ταλέντου με καλούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές. Όλοι περίμεναν ότι θα πάρουν το πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη, έπρεπε να παίξουν πλέι οφ, οπότε οι περισσότεροι απλά πίστευαν ότι θα μπουν στους ομίλους, το πολύ να φτάσουν και στα νοκ άουτ. Ό,τι έγινε μετά ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους πάντες».

Ο Άγιαξ και η ολλανδική Ομοσπονδία δουλεύουν με μοντέλα κοντά στη δική σας φιλοσοφία;

«Ναι. Στην Ολλανδία είναι πολύ συχνό να δουλεύουν με περιοδισμό γιατί το βιβλίο μου βρίσκεται στην ύλη όλων των διπλωμάτων στην εκπαίδευση των προπονητών. Όλοι οι προπονητές λοιπόν είναι εξοικειωμένοι με τις αρχές του periodisation».

Μιλήσατε πριν με καλά λόγια για την νέα γενιά Ελλήνων προπονητών. Σε αντίθεση όμως με τους νεαρούς παίκτες, είναι πολύ σπάνιο ένας προπονητής να δουλέψει εκτός Ελλάδας. Θα τους προτείνατε να το κυνηγήσουν;

«Ναι, γιατί αν το κυνηγήσεις και καταφέρεις να δουλέψεις στο εξωτερικό, παίρνεις νέες γνώσεις και νέες εμπειρίες. Αν στη συνέχεια φέρεις αυτόν τον συνδυασμό πίσω στην Ελλάδα, όλοι οι προπονητές, το ίδιο το ποδόσφαιρο, μπορούν να επωφεληθούν. Αν μείνεις σε μια χώρα δουλεύεις συνεχώς πάνω στον ίδιο άξονα, αν όμως έχεις καλή επιρροή από το εξωτερικό, αυτό που βλέπουμε συχνά είναι μια διάχυση εμπειρίας και γνώσης, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά έναν προπονητή. Είναι καλό για κάθε χώρα να κρατά την ταυτότητά της, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βλέπει στο εξωτερικό και να αναγνωρίζει το υψηλότερο επίπεδο που μπορούν να φέρουν οι παραστάσεις από άλλες χώρες».

Ποιος προπονητής θα μπορούσε να σας βάλει στον πειρασμό να γυρίσετε στο... πεδίο της μάχης για να δουλέψετε μαζί του;

«Νομίζω πως οι προπονητές που έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι άνθρωποι σαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Γιατί πάντα αναζητά νέες ιδέες. Εννοώ, αν δείτε την πορεία του στη Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν, τη Σίτι είναι βασισμένη στις ίδιες αρχές, αλλά δεν παίζουν με τον ίδιο τρόπο. Πάντα αναζητά νέες ιδέες και νομίζω ότι είναι σημαντικό παράδειγμα για όλους τους προπονητές. Αυτό που βλέπεις συχνά είναι οι προπονητές να έχουν μια ιδέα για το ποδόσφαιρο και να την κρατούν για όλη τους την καριέρα. Πιστεύω ότι αυτοί οι προπονητές πρέπει να έχουν πρότυπα σαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ώστε να μάθουν πώς να κρατούν πάντα τη φιλοσοφία τους για το ποδόσφαιρο, αλλά παράλληλα να την εμπλουτίζουν με νέες ιδέες και να εξελίσσονται».

Πέραν των σεμιναρίων και των διαλέξεών σας έχετε κάποιο νέο πρότζεκτ στα σκαριά;

«Όχι αυτή την περίοδο, αλλά πάντα μου αρέσει να ξεκινώ νέα πρότζεκτ. Γιατί εκτός από εκπαιδευτής προπονητών, είναι σημαντικό να μένεις και με άλλους τρόπους σε επαφή με τη δουλειά, οπότε πάντα αναζητώ νέα ενδιαφέροντα πρότζεκτς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.