Νησωτάκη: «Πλεονέκτημα να είσαι γυναίκα στο ποδόσφαιρο!»

Θάνος Σαρρής
Νησωτάκη: «Πλεονέκτημα να είσαι γυναίκα στο ποδόσφαιρο!»

bet365

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναίκας, η lead recruitment analyst της Νόριτς, Μαριέλα Νησωτάκη, μιλάει στο gazzetta.gr και τον Θάνο Σαρρή για τη θέση των γυναικών στο ποδόσφαιρο.

Η Μαριέλα Νησωτάκη κατάφερε από πολύ μικρή ηλικία να καθιερωθεί σε έναν χώρο που θεωρείται, ακόμα και σήμερα, από πολλούς ανδροκρατούμενος. Δεν φοβήθηκε ποτέ, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τη δουλειά της. Και η πορεία της αποδεικνύει ότι πολύ καλά έκανε. Προσλήφθηκε μετά το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα σε ρόλο αναλύτριας στη Σουόνσι, επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ατρόμητο και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Νόριτς, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της Championship και οδεύει για την επιστροφή της στην Premier League.

Ζώντας εδώ και πολλά χρόνια από μέσα τον κόσμο του ποδοσφαίρου, η Μαριέλα Νησωτάκη μιλάει στο gazzetta.gr για προκαταλήψεις και στερεότυπα, για τον τρόπο που οι γυναίκες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς και για το πώς μπορούν να μετατρέψουν αυτό που για τους έξω φαίνεται ως μειονέκτημα, σε πλεονέκτημα.

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλους τομείς των κοινωνιών όσον αφορά την ισότητα των φύλων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Τέο Βαν Σέγκελεν. Συμφωνείς; Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

«Το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα ανδροκρατούμενα ή γυναικοκρατούμενα αθλήματα. Θα μπορούσαμε, αντιστρέφοντας το φύλο, να πούμε το ίδιο και για το μπαλέτο...είναι όντως πίσω το ποδόσφαιρο, γιατί ακόμα σε πολλές κοινωνίες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, λειτουργούν σχεδόν καθολικά τα στερεότυπα. Με τον τρόπο αυτό, δεν καλλιεργούνται οι απαιτούμενες δεξιότητες για το άθλημα από μικρή ηλικία, όπως και το ενδιαφέρον των κοριτσιών γι' αυτό. Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο ταλέντο, αυτό δύσκολα θα αναπτυχθεί σε προκατειλημμένες κοινωνίες».

Είναι λάθος, θεωρείς, να διαχωρίζουμε τη βία κατά των γυναικών και τις προκαταλήψεις στο ποδόσφαιρο, από την ευρύτερη κοινωνία; Με την έννοια ότι ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με το κέντρο γυναικείων ερευνών και μελετών "Διοτίμα", κάθε μέρα, σε όλον τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από -πρώην ή νυν- συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Είναι λοιπόν η πατριαρχία στο ποδόσφαιρο απόρροια της πατριαρχίας που είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία;

«Η βία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τους άντρες, λόγω μυικής δύναμης και σε κάποιες χώρες ισχύει ακόμα. Σήμερα, δυστυχώς, κυρίως στη σύγχρονη κοινωνία, η βία έχει πολλές μορφές, συχνά καλυμμένες, που είναι ακόμα χειρότερο και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία. Οι κοινωνίες, πολλές φορές, κρύβουν τους ενόχους ή σιωπούν με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μόνο με ενημέρωση και παρεμβάσεις στις μικρές ηλικίες θα δούμε βελτίωση, πιστεύω. Το ίδιο και στο ποδόσφαιρο. Με σωστή παρέμβαση στους αθλητικούς χώρους, ενημέρωση και μέτρα κατά της βίας, το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει γιορτή για όλους».

Τι δεν έχεις πει μέχρι στιγμής όταν σε ρωτάνε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στο ποδόσφαιρο;

«Για μένα είναι πλεονέκτημα. Υπάρχουν δυσκολίες αρχικά αλλά είναι στο χέρι μας τις περισσότερες φορές να δείξουμε τις ικανότητες μας και να κερδίσουμε τον σεβασμό μέσα από τη δουλειά και τη γνώση μας. Ως γυναίκες που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο κάνουμε κάτι στο οποίο ξεχωρίζουμε και αυτό μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί».

Υπάρχει τελικά προκατάληψη για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο; Δεν εννοώ μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και σε θέσεις ευθύνης σε διοικητικά πόστα, προπονητικά κτλπ.

«Η προκατάληψη υπάρχει όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε κάθε άθλημα ή έκφανση της ζωής μας, που είναι πατροπαράδοτα συνδεδεμένη με ένα από τα δύο φύλα. Πιστεύω, όμως, πως η νέα γενιά τείνει να το αλλάξει αυτό σε πολλούς τομείς. Οι γυναίκες, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και την ευελιξία που διαθέτουν σε πολλούς τομείς, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να πείσουν πρώτα τους άντρες συναδέλφους-προϊσταμένους και έπειτα την ευρύτερη κοινωνία για την αξία τους σε ανδρικά πόστα. Έχω πει ξανά ότι είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτό που αρχικά φαίνεται μειονέκτημα, σε πλεονέκτημα. Γιατί, αν μια γυναίκα (ή αντίστοιχα ένας άντρας) καταφέρει να σταθεί ισάξια σε ένα ανδροκρατούμενο (ή γυναικοκρατούμενο) χώρο, αυτό σημαίνει ότι αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, τόσο, ώστε να το κάνει πολύ καλά, ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια λόγω φύλου».

Μπορεί να υπάρξει φεμινιστικό κίνημα στο ποδόσφαιρο;

«Φεμινιστικό κίνημα όπως το ξέρουμε, όχι. Κίνημα ενημέρωσης και προώθησης του αθλήματος, καθώς και εξάπλωσής του στις γυναίκες, ναι. Και πάλι είναι θέμα πολιτισμού και κοινωνικής μόρφωσης. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε τα παιδιά όταν μας λένε θέλω ποδόσφαιρο όχι μπαλέτο...εδώ χρειάζεται η ενημέρωση στην οικογένεια να ακούει τα παιδιά της και να μην καταπιέζει τα θέλω τους ως ένα βαθμό. Να στηρίζει τις επιλογές τους».

Υπάρχει κάποιο μυστικό για να καταφέρεις να θωρακιστείς απέναντι στις προκαταλήψεις;

«Το μυστικό για να θωρακιστείς απέναντι στις προκαταλήψεις είναι να κάνεις πολύ καλά τη δουλειά σου και να καταφέρεις να ξεχωρίσεις ξεπερνώντας τα εμπόδια. Να δουλεύεις με επαγγελματισμό ανεξάρτητα από το φύλο σου. Επίσης η αυτοπεποίθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για μένα είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε για άντρες. Η αυτοπεποίθηση βεβαία πρέπει να συνδυάζεται με γνώση».

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές απέναντι σου, όχι απαραίτητα αρνητικές, μπορεί να σχετίζονται με το φύλο και την εμφάνισή σου;

«Κοίτα, πάντα θα υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές αρνητικές και μη, το σημαντικό είναι να μπορείς να τις διαχειρίζεσαι. Εγώ πάντα δούλευα με άντρες και ναι σίγουρα έχω αντιμετωπίσει διάφορων ειδών συμπεριφορές, οι περισσότερες θετικές μπορώ να πω ειδικά από τότε που είμαι στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι πάντα με τον τρόπο μου κατάφερνα να περνάω τα μηνύματα που θέλω. Η διαχείριση συμπεριφορών και κατ' επέκταση ατόμων είναι κλειδί μιας επαγγελματικής επιτυχίας γενικότερα».

Γιατί θεωρείς ότι φαίνεται τόσο παράξενο σε πολλούς ένα κοριτσάκι να κλοτσά μια μπάλα ή να παθιάζεται με το ποδόσφαιρο; Έχει να κάνει με τα στερεότυπα που καλλιεργούνται στις οικογένειες και την ευρύτερη κοινωνία;

«Δεν είναι πια τόσο παράξενο να κλωτσάει μπάλα ένα κοριτσάκι. Αντίθετα πιστεύω ότι αρκετοί σήμερα το θαυμάζουν...και πάλι όμως είναι πολλές οι παράμετροι που διαμορφώνουν αυτή την άποψη. Στον δυτικό κόσμο βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες παίκτριες, γιατί τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες. Είναι καθαρά θέμα στερεότυπων αλλά και ευρύτερου κοινωνικού, μορφωτικού και πολιτισμικού επιπέδου. Kαι σίγουρα δεν το ίδιο όπως πριν 20 χρόνια. Γενικότερα, δεν πρέπει να απομονώνουμε το ποδόσφαιρο από την υπόλοιπη κοινωνία γιατί ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι της. Η κοινωνία μας είναι γεμάτη με στερεότυπα. Εγώ είμαι τυχερή γιατί με την πορεία μου μέχρι τώρα έχω καταφέρει να φαίνεται παράξενο με την καλή έννοια, άλλα υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που λόγω αυτού μένουν πίσω. Όλα όμως ξεκινάνε απο την οικογένεια και το περιβάλλον που μεγαλώνει κάνεις. Ασε το παιδί σου να βρει την κλίση του και μόλις τη βρει τότε βοήθησέ το να την ακολουθήσει και να την καλλιεργήσει. Ό,τι φύλο και αν είναι, οποία και αν είναι η κλίση του. Εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερή που μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια που πάντα στήριζε και ακόμα στηρίζει όλες τις επιλογές μου και αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία μου».

Παραδείγματα σαν το δικό σου, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη; Υπάρχουν γυναίκες του χώρου που έρχονται σε επαφή μαζί σου, σου μεταφέρουν προβληματισμούς κτλπ;

«Το ότι ακούγεται ότι μια γυναίκα είναι στον χώρο και ακολουθεί τη δική της διαδρομή, σίγουρα βοηθάει...σίγουρα ανοίγει τον δρόμο και ίσως μπορεί να λειτουργεί και σαν πρότυπο. Αυτό από μόνο του πιστεύω, είναι πολύ σημαντικό. Εχω μιλήσει με γυναίκες άλλα και με αρκετούς άντρες που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο και πάντα με τον τρόπο μου προσπαθώ να βοηθάω και να παρακινώ. Πάντα προσπαθώ να δίνω κίνητρο. Για μένα το να δίνεις κίνητρο και να θεωρείσαι πρότυπο κατά κάποιον τρόπο στον τομέα σου είναι από τις σημαντικότερες επιτυχίες που μπορεί να έχει κάποιος».

Έχεις ή είχες κάποιο πρότυπο που να έχει παίξει το δικό του ρόλο στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών;

«Πρότυπο στη μάχη για τα δικαιώματα των ανθρώπων και στη μάχη για τη ζωή, έχω τους γονείς μου, που πάντα στήριζαν και στηρίζουν τις επιλογές τις δικές μου και των αδελφών μου και που μας βοηθούν να κυνηγήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας».

Η απουσία ενδιαφέροντος για το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο, ή το έχεις παρατηρήσει και στο εξωτερικό;

«Παρόλο που στην Ελλάδα το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται ακόμα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες εξέλιξης και ανάπτυξης του αθλήματος, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν. Στο εξωτερικό είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, πιστεύω λόγω υποδομών. Υπάρχουν οι χώροι και οι πόροι και δίνονται έτσι ευκαιρίες στις ομάδες να συστήσουν γυναικεία τμήματα και να διοργανώσουν πρωταθλήματα».

Η Αργεντίνα Μάκα Σάντσες κινήθηκε νομικά κατά της Ομοσπονδίας της χώρας της, παλεύοντας για να γίνει το γυναικείο ποδόσφαιρο επαγγελματικό. Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει αυτό κάποια στιγμή στην Ελλάδα; Έχεις ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα;

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν-βελτιωθούν στον χώρο του αθλητισμού γενικότερα και ελπίζω ότι μέσα σ αυτά θα είναι και η ευρύτερη αναγνώριση και διάδοση και του γυναικείου ποδοσφαίρου. Έχουν γίνει βήματα από κάποιες ομοσπονδίες σχετικά με άλλα ανδροκρατούμενα αθλήματα και πιστεύω ότι θα έρθει και η σειρά του ποδοσφαίρου κάποια στιγμή!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα