«Η Μασία θα είναι πάντα προτεραιότητα για την Μπαρτσελόνα!»

«Η Μασία θα είναι πάντα προτεραιότητα για την Μπαρτσελόνα!»

Θάνος Σαρρής
«Η Μασία θα είναι πάντα προτεραιότητα για την Μπαρτσελόνα!»

bet365

Ο Ζόρντι Καρδονέρ, πρώτος αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα και επικεφαλής κοινωνικού τομέα, μίλησε στο gazzetta.gr για το σύλλογο της Καταλονίας, τις αξίες του και το ««Més que un club» στις μέρες μας.

Η Μπάρτσα είναι ένας σύλλογος με έντονη κοινωνική δράση. Το Barcelona Foundation αποτελεί βασικό κομμάτι του club και οι δράσεις του έχουν φτάσει μέχρι την Ελλάδα. Οι Καταλανοί διοργάνωσαν με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ αθλητικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων, στο πλαίσιο του προγράμματος μεθοδολογίας FutbolNet, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του ΙΣΝ.

Σημειώθηκαν περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης Κοπεγχάγη - Χόρσενς; Στη vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*!(21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στη συνέχεια, στο χώρο του Πάρκου ακολούθησε η εκδήλωση «Το Ποδόσφαιρο στον κόσμο», στο πλαίσιο της μηνιαίας σειράς «Διάλογοι». Στους προσκεκλημένους ήταν ο Ζόρντι Καρδονέρ, δεξί χέρι του Μπαρτομέου και ο Βραζιλιάνος Εντμίλσον, ο οποίος έχει κατακτήσει Champions League με τη Μπάρτσα.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος, ο Καρδονέρ μίλησε στο gazzetta.gr για τις αξίες που εκπροσωπεί η Μπαρτσελόνα, τη σημασία του Barcelona Foundation, τον Ερνέστο Βαλβέρδε, την κίνηση να προσκαλέσουν την ομάδα από την Ταϊλάνδη που είχε παγιδευτεί στο ορυχείο, αλλά και τη σημασία της Μασία, παρά τις κριτικές για το ότι οι «μπλαουγράνα» πλέον δεν έχουν τόσους παίκτες βγαλμένους από τα «σπλάχνα» τους.

Αρχικά ήθελα να σας ρωτήσω για την ημερίδα στο Πάρκο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και την ευκαιρία να εκφράσετε τις ιδέες σας γύρω από το ποδόσφαιρο...

«Ήταν μια καλή ευκαιρία. Θεωρούμε ότι όταν μιλάμε για την ομάδα της Μπαρτσελόνα έχουμε την ευκαιρία επίσης να βρεθούμε σε μέρη που έχουν το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με το ίδρυμα. Είναι πάντα μεγάλη ικανοποίηση να μιλάω για το ποδόσφαιρο, για τα παιδιά και για τις αξίες. Ένα τρίγωνο που μας στηρίζει την εκπαίδευσή μας».

Ήταν το επόμενο που ήθελα να σας ρωτήσω. Πόσο σημαντικό είναι το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα για το σύλλογο;

«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο κόσμος του αθλητισμού, ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι απλά ένα αθλητικό θέαμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πριν και μετά το θέαμα, που είναι απολύτως απαραίτητο, υπάρχουν πρόσωπα και ευαισθησίες και εμείς ως σύλλογος αθλητικός λαμβάνουμε πραγματικά πάρα πολύ υπόψιν την κοινωνία. Θέλουμε να της επιστρέψουμε ένα μέρος από αυτά που έχουμε λάβει και θέλουμε να το κάνουμε στους πιο αδύνατους, που είναι τα παιδιά. Τα παιδιά από όλον τον κόσμο. Τα παιδιά που βιώνουν άδικες καταστάσεις κοινωνικά και είμαστε υπεύθυνοι απέναντί τους ως ενήλικες και εκείνοι δεν το καταλαβαίνουν. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους για να ξυπνήσουμε την αυτοπεποίθησή τους, για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες συνθήκες, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όπως στην περίπτωση των παιδιών που οδηγούνται στην προσφυγιά και χάνουν τις ρίζες τους και τις οικογένειες τους. Για όλα αυτά αισθανόμαστε απόλυτα υποχρεωμένοι και είναι η θέλησή μας. Ως σύλλογος, ως διοικούντες, ως ομάδα, ως μέλη και κόσμος και το κάνουμε με χαρά».

Πώς αποφασίσατε να προσκαλέσετε την ομάδα των παιδιών από την Ταϊλάνδη που ήταν αποκλεισμένη στο σπήλαιο στη Μασία;

«Δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε και εγώ διάβαζα στην εφημερίδα νωρίς ένα πρωί. Είδα την είδηση και έτσι κινηθήκαμε. Το πρώτο που κάναμε ήταν να στείλουμε μέσω της πρεσβείας τη στήριξή μας, την θέση μας να σταθούμε δίπλα τις οικογένειες για αυτό που περνούσαν. Τους στείλαμε φανέλες, απλά ως μια χειρονομία και τους είπαμε ότι όταν με το καλό όλα τελειώσουν και είναι σώοι και αβλαβείς θα τους καλέσουμε. Να τους καλέσουμε για να γνωρίσουν ένα μέρος του ποδοσφαίρου διαφορετικό. Ένα μέρος που έχει να κάνει με την εκπαίδευση, με τις ακαδημίες που έχουν γεννήσει μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες και πάνω από όλα την προσπάθεια, τη φιλοδοξία, τον σεβασμό και το ομαδικό πνεύμα. Είναι αξίες που κηρύττουμε και σε αυτές τα παιδιά έχουν ένα σημαντικό μερίδιο».

Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί η ιδέα του "κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος" στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

«Δεν είναι εύκολο. Εμείς ως σύλλογος έχουμε δύο μεγάλες διαφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μία είναι η Μασία, το σύστημα υποδομής μας και η άλλη είναι το ότι είμαστε ένας σύλλογος που δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά σε όλους. Στα μέλη μας. Είναι μια προσπάθεια διαχείρισης πολύ σημαντική. Εμείς δεν έχουμε επενδυτικά κεφάλαια, δεν έχουμε συνεισφορές εκατομμυρίων από καμία εταιρεία συγκεκριμένα. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τα δικά μας δικαιώματα και δραστηριότητες, για να καταφέρνουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Νομίζω ότι είναι πολύπλοκο, αλλά ελπίζω να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια να το καταφέρνουμε».

Υπάρχουν όμως κριτικές κάποιες φορές από τον κόσμο, ότι η Μασία δεν βγάζει παίκτες όπως τα προηγούμενα χρόνια, ότι η Μπαρτσα επιλέγει να αγοράζει ακριβούς ποδοσφαιριστές πλέον και όχι να προωθεί της ακαδημίας...

«Λοιπόν, η ακαδημία δεν είναι εργοστάσιο. Είναι φυσικό στοιχείο. Λένε ότι στη φουρνιά εκείνων που γεννήθηκαν το 1986-87 υπήρχαν 4-5 μεγάλοι ποδοσφαιριστές, το οποίο κάποιο θεωρούν ως σύμπτωση της στιγμής. Έφυγαν κι εμείς συνεχίζουμε να έχουμε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, η νεανική ομάδα μας κατέκτησε φέτος το Youth League. Ίσως έχουμε λιγότερους καλούς παίκτες τώρα από ό,τι μερικά χρόνια πριν, όπου σχεδόν όλη η ομάδα αποτελούταν από ντόπιους ποδοσφαιριστές, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε καλά στις μικρότερες κατηγορίες. Το σημαντικό είναι αυτό και προσκαλώ όποιον θέλει να έρθει στο αθλητικό μας κέντρο και να δει πώς προπονούμαστε από τις πολύ μικρές ηλικίες. Ξεκινάμε από εκεί την ποδοσφαιρική ιδέα που φτάνει μέχρι την πρώτη ομάδα και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί συνήθειες και ρουτίνες και βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν το πως θέλουμε να παίζουμε. Να παίζουμε για να νικήσουμε, αλλά να το κάνουμε παίζοντας παράλληλα καλό ποδόσφαιρο».

Στη δική σας ιδέα για το σύλλογο, η Μασία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο;

«Πάντα. Αυτό που κάνουμε πρωτίστως είναι να δουλεύουμε στο ποδόσφαιρο υποδομής μέσω της Μασία και μετά, συμπληρωματικά, προφανώς χρειαζόμαστε οικονομικούς πόρους για να είμαστε ανταγωνιστικοί στη διεθνή μεταγραφική αγορά και να προσθέτουμε σε κάποιες θέσεις διεθνή ταλέντα, που κατανοούμε ότι μπορούν να προσαρμοστούν στο στιλ παιχνιδιού μας. Δεν μπορούν όλοι, υπάρχουν μεγάλοι ποδοσφαιριστές που δεν καταφέρνουν να ταιριάξουν στην ποδοσφαιρική λογική μας».

Τέλος, ένα σχόλιο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον οποίο αγάπησε πολύ η Ελλάδα και πέρυσι έκανε νταμπλ στην Καταλονία...

«Είναι όπως και με τους ποδοσφαιριστές. Χρειαζόμαστε επαγγελματίες που να είναι και εξαιρετικές προσωπικότητες και ο Ερνέστο είναι ακριβώς αυτό. Ένας άνθρωπος πολύ σοβαρός, με δέσμευση στο πρότζεκτ που δουλεύει. Νομίζω με την ίδια δέσμευση που είχε όταν έπαιζε εδώ. Πάντα ήταν και παραμένει ένα άτομο που απαιτεί πολλά από τον εαυτό του και αυτό του επιτρέπει να απαιτεί από τους άλλους. Νομίζω ότι αποτελεί επιτυχία. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά το σύλλογο, έφερε πειθαρχία και έχει ταιριάξει πολύ στην ομάδα».

 

Τελευταία Νέα