Ο Δημήτρης Διαμαντάκος... σκοράρει στο FourFourTwo!

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος... σκοράρει στο FourFourTwo!

bet365

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη Ζανκτ Πάουλι και μιλάει στο FouFourTwo για τους δύσκολους τελευταίους μήνες και το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του. Γράφει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης.

Ο τίτλος της Hamburger Morgenpost την περασμένη Κυριακή (29/04) ήταν αφιερωμένος στον άνθρωπο που άνοιξε το δρόμο, ώστε η Ζανκτ Πάουλι να φτάσει στην πρώτη νίκη ύστερα από έξι αγωνιστικές. Ένα σερί που την είχε φέρει στη χαμηλότερη θέση φέτος στη βαθμολογία. «Ο DYNAMITakos έσπασε τις αλυσίδες».

Το λογοπαίγνιο έγινε για χάρη του MVP της αναμέτρησης (σύμφωνα με το Kicker) Δημήτρη Διαμαντάκου, ο οποίος είχε ένα γκολ και μία ασίστ στο 3-0 επί της Γκρόιτερ Φιρτ. Ο Έλληνας επιθετικός βρήκε το ιδανικό timing για να ανοίξει λογαριασμό με τους Braun-Weiß (έκανε το 1-0 στην πρώτη φάση του αγώνα) και μίλησε στο FourFourTwo του gazzetta.gr για την καριέρα του στη Γερμανία, που δείχνει και πάλι να μπαίνει στο σωστό δρόμο.

«Ναι, θα το πιώ!», λέει με ενθουσιασμό. Η συζήτησή μας άνοιξε με παράδοξο τρόπο. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Διαμαντάκος είχε υποσχεθεί σε συνέντευξή του στη Bild ότι όταν θα πετύχει το πρώτο του γκολ με τη Ζανκτ Πάουλι θα πιει ένα ούζο. Η έμπνευση του Γερμανού δημοσιογράφου είχε φέρει το «ouzo-Tor», το «ούζο-γκολ». «Ό,τι θέλεις θα πιώ, του είπα», εξομολογείται ο Διαμαντάκος με πλατύ χαμόγελο. Είναι εμφανές ότι όλο το άγχος έχει φύγει. «Νιώθω ανακουφισμένος, απελευθερωμένος. Η αλήθεια είναι ότι το έψαχνα καιρό τώρα αυτό το γκολ».

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Οι τελευταίοι μήνες αποδείχθηκαν πολύ δύσκολοι. Αρχικά, ήρθε ο υποβιβασμός της Καρλσρούη το περασμένο καλοκαίρι. «Το ρόστερ που είχαμε ήταν για να διεκδικήσουμε την άνοδο», λέει με ειλικρίνεια. «Όλα, όμως, πήγαν στραβά». Φυσικά, δεν υπήρχε πιθανότητα να παίξει στην τρίτη κατηγορία. Και οι επιλογές δεν έλειψαν. «Είχα προτάσεις από καλές ομάδες στην Ελλάδα και από κάποιες της Bundesliga. Από τη μία, όμως, δεν είχα στο μυαλό μου να επιστρέψω, ενώ από την άλλη ήθελα να παίζω. Δεν ήθελα να υπογράψω σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας και να κάθομαι στον πάγκο, απλά για να λέω ότι ανήκω σε ομάδα της Bundesliga».

Η αυτογνωσία και οι ξεκάθαροι στόχοι δεν είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο σήμερα. Πολλοί στη θέση του θα έπαιρναν με ευχαρίστηση το εισιτήριο για την Bundesliga και ας συνεπαγόταν αυτό μικρό χρόνο συμμετοχής. Εκείνος τελικά επέλεξε τη Μπόχουμ. «Το στυλ της ταίριαζε απόλυτα με το δικό μου», υπογραμμίζει. «Δύο εβδομάδες, όμως, μετά τις υπογραφές ήρθε η απόλυση του προπονητή Φερμπέεκ», συνεχίζει και το βλέμμα του καρφώνεται στο έδαφος. Ο Ολλανδός ήταν γνωστός για την επιθετική του φιλοσοφία, είχε αντέξει για μεγάλο διάστημα στην πίεση, αλλά το διαζύγιο ήρθε στη χειρότερη στιγμή για τον Έλληνα επιθετικό. Παρόλα αυτά, έκανε εξαιρετική προετοιμασία και μέχρι εκείνο το σημείο τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο... μαύρα.

Την πρώτη του συνέντευξη στο Μπόχουμ την έδωσε συνοδεία... γύρου. «Ναι», επιβεβαιώνει χαμογελώντας. «Με πήγαν σε ένα ελληνικό εστιατόριο, το οποίο ανήκει σε έναν από τους πιο φανατικούς οπαδούς της ομάδας», θυμάται. Το πρώτο που ήρθε στο μυαλό των Γερμανών μετά τη μεταγραφή του ήταν ο Φάνης Γκέκας, που είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Bundesliga και τι άλλο; Το... Syrtaki!

«Ήταν λογικό. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν διαφορετικά». Καταλαβαίνεις ότι ο τόνος του αλλάζει. «Πραγματικά δεν υπάρχει εξήγηση για όλα αυτά που έγιναν εκείνη την περίοδο. Αλλάξαμε τρεις προπονητές μέχρι τη χειμερινή διακοπή και ήξερα ότι με τον Ρασιεγιέβσκι στον πάγκο δεν υπήρχε ευκαιρία να παίξω. Το χειμώνα, λοιπόν, έψαξα τις εναλλακτικές. Δεν πειράζει, όμως. Όλα αυτά ανήκουν ήδη στο παρελθόν». Είναι αρκετά δύσκολο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να «σβήσεις» τα πάντα και να προσπαθήσεις να κάνεις νέο ξεκίνημα, ουσιαστικά από το μηδέν. Στη δική του περίπτωση όχι μόνο το τόλμησε, αλλά το κατάφερε.

Στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, λοιπόν, εμφανίστηκε η πρόταση (των 300.000 ευρώ) της Ζανκτ Πάουλι. Εκεί, βρήκε έναν παλιό του γνώριμο από την κοινή τους παρουσία στην Καρλσρούη: τον τεχνικό Καουτσίνσκι. «Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ. Απλά, από την πρώτη στιγμή του είπα ότι δεν έχω ρυθμό λόγω της κατάστασης στη Μπόχουμ», αποκαλύπτει. Με το που υπέγραψε, πάντως, έκανε ντεμπούτο (στο ματς με τη Ντάρμσταντ), μπαίνοντας ως αλλαγή, ενώ ήταν βασικός στο επόμενο παιχνίδι (με την Χάιντενχαϊμ).

«Ήθελα κάποια γεμάτα παιχνίδια για να βρω ρυθμό. Δεν με πείραξε το ξεκίνημα, καθώς τώρα φαίνεται τι μπορώ να κάνω. Μετά το πρώτο γεμάτο 90λεπτο, ήρθε το γκολ». Η υπομονή του Τύπου, ως συνήθως, έδειξε να τελειώνει από πολύ νωρίς, αλλά ο Καουτσίνσκι ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Του έλειψε ο ποιοτικός χρόνος στο πρώτο μισό της σεζόν», ξεκαθάρισε ο Γερμανός τεχνικός. Ο Διαμαντάκος και ο προπονητής του γνώριζαν ότι έπρεπε να περάσουν κάποιες εβδομάδες πριν μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Σε αυτά τα δύο ματς, που έπαιξε από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, μοίρασε δύο ασίστ και πέτυχε το πρώτο του τέρμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αφήσει πίσω του και τους τραυματισμούς, που τόσο πολύ τον ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, είχε την ατυχία να μείνει εκτός λίγο πριν έρθει η τρίτη αλλαγή προπονητή στη Μπόχουμ, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Τελικά, ίσως αυτό να συνέβη για καλό, καθώς φαίνεται επιτέλους ότι τα πάντα αλλάζουν. Ακόμη σε επίπεδο νοοτροπίας.

«Οι τραυματισμοί με έχουν κρατήσει πίσω στη Γερμανία. Σίγουρα και η ατυχία έπαιξε και παίζει ρόλο σε αυτό. Νιώθω, όμως, ότι στα πρώτα μου χρόνια εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απειρία μου. Κάθε φορά που επέστρεφα από τραυματισμό, τα έδινα όλα στην προπόνηση και αυτό οδηγούσε συνέχεια σε προβλήματα. Δεν το είχα καν στο μυαλό μου. Πλέον, μπορώ να πω ότι γνωρίζω πώς να κάνω πιο σωστή διαχείριση», λέει με ειλικρίνεια. Σε τελική ανάλυση, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μετά την τελευταία του μεταγραφή του δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και έχει βρεθεί στην αποστολή σε όλα τα παιχνίδια (πλην του πρώτου, όταν είχε υπογράψει λίγες ώρες νωρίτερα).

Το ντεμπούτο του ήρθε σε μεγάλη μέρα για το Millerntor, το στάδιο της Ζανκτ Πάουλι, και τους οπαδούς της, που τίμησαν τα θύματα του ολοκαυτώματος. «Η ατμόσφαιρα και εκείνη τη μέρα, αλλά και σε κάθε παιχνίδι είναι απίστευτη. Εδώ, οι οπαδοί αγαπάνε την ομάδα. Όχι μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια, τα οποία είναι όλα sold out, αλλά και στα εκτός. Κάποιες φορές κάνουν ταξίδι 8-9 ωρών, αλλά είναι εκεί μαζί μας. Η στήριξή τους είναι απίστευτη. Το μότο τους είναι απλό: κερδίζουμε μαζί, χάνουμε μαζί», λέει με περηφάνεια και ικανοποίηση.

Άλλωστε, η φήμη τους προηγείται. «Σκέψου ότι όποιος φίλος μου έρχεται εδώ να με επισκεφθεί, το πρώτο που μου ζητάει είναι εισιτήριο για το γήπεδο». Στο προηγούμενο παιχνίδι εκτός έδρας με τη Ρέγκενσμπουργκ οι οπαδοί περίμεναν τους παίκτες μετά την ήττα με 3-1 στην εξέδρα όχι για να τους τα... ψάλλουν, αλλά για να δώσουν όρκο νίκης για την επόμενη αγωνιστική. Όπως και έγινε.

«Έχουμε δοκιμάσει διάφορα συστήματα το τελευταίο διάστημα», τονίζει ο Διαμαντάκος, που στο καλύτερό του παιχνίδι έπαιξε μόνος στην κορυφή. «Δεν έχω προτίμηση (σ.σ. σε κάποιο σύστημα). Κάθε σύστημα σου προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες, αλλά μπορώ να ανταπεξέλθω σε όλα», συνεχίζει με αυτοπεποίθηση. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μία συσπείρωση στην ομάδα, που επιτέλους αποδίδει καρπούς. Όταν έκανε το ντεμπούτο του οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι δυσκολεύτηκαν να προφέρουν το όνομά του, καθώς έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο. «Όχι, εντάξει. Τώρα, το έμαθαν μια χαρά. Και στο γήπεδο και στο δρόμο», λέει και γελάει.

«Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο νιώθαμε ασφάλεια και αυτό μας έκανε κακό. Δεν είχαμε στόχους. Κάποια στιγμή είχαμε και τραυματισμούς... Τον τελευταίο καιρό κάνουμε τα πάντα μαζί στο προπονητικό κέντρο. Αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς μαθαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο», αποκαλύπτει. Πλέον, αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Τώρα, ακολουθεί το κρίσιμο εντός έδρα ματς με την Αρμίνια. «Θέλουμε ακόμη μία νίκη», σχολιάζει ο Διαμαντάκος, που αποτελεί δικαίως το πρόσωπο των ημερών στην πιο cult συνοικία του Αμβούργου. Δεν παραλείπει, όμως, να δείξει την αισιοδοξία του για το μέλλον. «Την επόμενη χρονιά θα πάμε πολύ καλύτερα», υπόσχεται.

Οι «πρώτες» του Διαμαντάκου έχουν έναν εντυπωσιακό τρόπο να συνδέονται μεταξύ τους. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στη Γερμανία με τη φανέλα της Καρλσρούη στο 3-0 επί της Μπόχουμ, με την οποία αργότερα έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Ζανκτ Πάουλι! Ποιος ξέρει, ίσως έφτασε η ώρα να κλείσει για πρώτη φορά ένας κύκλος. Ο Έλληνας επιθετικός είχε σκοράρει στο πρώτο του ματς με αντίπαλο την Αρμίνια (το Δεκέμβριο του 2015), αλλά από τότε έχουν περάσει 4 παιχνίδια (δεν αγωνίστηκε μόνο στο ένα) χωρίς να βρει δίχτυα... Όταν το καλοκαίρι του 2015 έκανε το ταξίδι στη Γερμανία, αφήνοντας τον Ολυμπιακό το είχε δει ως «πρόκληση», όπως δηλώνει. Το ότι βρίσκεται ακόμα εκεί είναι η πρώτη του επιτυχία. Τώρα, η «πρόκληση» είναι πιο βραχυπρόθεσμη: ένα ακόμη γκολ επί της Αρμίνια, που πιθανότατα θα φέρει την παραμονή.

 

Τελευταία Νέα