Το πέναλτι που έκανε έναν αγώνα να διαρκέσει δύο μήνες

Γιώργος Καραμάνος
Το πέναλτι που έκανε έναν αγώνα να διαρκέσει δύο μήνες

bet365

Ενα ματς στην Ισπανία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου του 1977 και ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, επειδή ο διαιτητής έδειξε δύο φορές επανάληψη σε χαμένο και ανύπαρκτο πέναλτι.

Πρόσφατα, η ρεβάνς του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες άγγιξε τις δύο βδομάδες καθυστέρησης. Από τις 24 Νοεμβρίου που ήταν να διεξαχθεί, παίχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου και μάλιστα χιλιάδες χλμ μακριά (αντί για το Μπουένος Αϊρες Ρίβερ και Μπόκα έπαιξαν στη Μαδρίτη). Ωστόσο, αυτό το διάστημα φαντάζει από απειροελάχιστο έως αστείο σε σχέση με αυτό που είχε συμβεί στις αρχές του 1977 στην Ισπανία. Ηταν η αναμέτρηση της Λαρέδο με την Γκέτσο, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου. Το πιο φοβερό όμως σε αυτή την απίθανη ποδοσφαιρική και ξεκάθαρα ντροπιαστική ιστορία, είναι τα όσα τρελά συνέβησαν στο φινάλε της...

Εκείνη ήταν μία σημαντική μεταβατική χρονιά για την μπάλα στη χώρα, καθώς την επόμενη θα δημιουργούνταν η Segunda B, που θα ήταν μία ενδιάμεση κατηγορία της Segunda (2η) και της Tercera (3η). Από τους τέσσερις ομίλους που υπήρχαν στην τότε Tercera Division, θα προβιβάζονταν 10 ομάδες ανά όμιλο. Κάπως έτσι κλήθηκαν να αγωνιστούν στις Ιανουαρίου η Λαρέδο με την Γκερνίκα που πάλευαν για ένα καλό εισιτήριο. Οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν 0-1, όταν ένας οπαδός μπήκε στο γήπεδο και χτύπησε τον διαιτητή, με συνέπεια η Λαρέδο να χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά και να τιμωρηθεί η έδρα της με μία αγωνιστική.

Αυτή την τιμωρία θα έπρεπε να την εκτίσει στις 23 Γενάρη κόντρα στην Γκέτσο, έχοντας ως προσωρινή έδρα το γειτονικό «Σαρδινέρο» της Ράθινγκ Σανταντέρ. Μόνο που ούτε αυτό το παιχνίδι θα κυλούσε ομαλά. Για την ακρίβεια, εκεί θα υπήρχαν μυθικές διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος των γηπεδούχων. Εκείνοι ήταν που προηγήθηκαν 1-0 και όλα έδειχναν ότι αυτό θα ήταν το τελικό σκορ. Ωστόσο, στο 88' ο διαιτητής ανακάλυψε χέρι εντός περιοχής και έδωσε πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων. Ακολούθησε χαμός, με τους οπαδούς να μπαίνουν στο γήπεδο και να κυνηγούν τον διαιτητή και τους βοηθούς του. Οταν ηρέμησαν τα πράγματα, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί ο αγώνας, κάτι που αποδείχτηκε τρομερά δύσκολο εγχείρημα.

Ο Γκονθάλο, ένας φίνος εξτρέμ με ξανθά μακρυά μαλλιά που ξεχώριζε στο γήπεδο, ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά σημάδεψε πάνω από το οριζόντιο. Στην εξέδρα πανηγύρισαν το χαμένο πέναλτι, ώσπου είδαν τον διαιτητή να διατάσσει την επανάληψή του. Εκεί έγινε ο κακός χαμός. Ολοι μπήκαν μέσα και το παιχνίδι διεκόπη οριστικά. Απέμεναν λιγότερα από δύο λεπτά και η Ομοσπονδία θεώρησε ότι θα έπρεπε να παίξουν κανονικά οι δύο ομάδες, ορίζοντας ως έδρα το «Σαν Μαμές» στο Μπιλμπάο.

Μόνο που στη Χώρα των Βάσκων η κατάσταση ήταν έκρυθμη, καθώς υπήρχαν διαδοχικές απεργίες και μία δολοφονία φοιτητή από αστυνομικό. Κάπως έτσι και από αναβολή σε αναβολή, Λαρέδο και Γκέτσο μπήκαν στο γήπεδο για τα 120 δευτερόλεπτα στις 23 Μαρτίου. Το παιχνίδι ξανάρχισε από την εκτέλεση του πέναλτι. Αλλαξε ο εκτελεστής, αλλά έγινε το απίθανο και αστόχησε κι εκείνος. Και εκεί ο διαιτητής έκανε το πιο τρελό: ξανάδειξε την άσπρη βούλα για ακόμα μία επανάληψη. Αυτή η εκτέλεση ήταν και η φαρμακερή, καθώς η Γκέτσο ισοφάρισε 1-1. Ακριβώς δύο μήνες και τρεις εκτελέσεις πέναλτι μετά είχε ολοκληρωθεί το ίσως πιο μεγάλο σε διάρκεια παιχνίδι στον κόσμο, αλλά τελικά καμία από τις δύο δεν κατάφερε να ανέβει κατηγορία...

 

Τελευταία Νέα