Φιορεντίνα-Γιουβέντους: Μια κόντρα από τα παλιά

Φιορεντίνα-Γιουβέντους: Μια κόντρα από τα παλιά

bet365

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν απόψε στο Αρτέμιο Φράνκι και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, παρουσιάζοντας πως γεννήθηκε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων.

Δεν πρόκειται για ομάδες που βρίσκονται στην ίδια πόλη και η κόντρα τους είναι τοπική, ούτε ανταγωνίζονται σε επίπεδο τίτλων (χαοτική η διαφορά υπέρ της Γιούβε). Οι διαφορές τους δεν είναι ούτε πολιτικές, ούτε θρησκευτικές. Κι όμως, τα παιχνίδια της Φιορεντίνα με την Γιουβέντους έχουν το χαρακτήρα του ντέρμπι, ειδικά όταν αυτά διεξάγονται στο Αρτέμιο Φράνκι, όπως απόψε.

Η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1928, με την Γιουβέντους να επικρατεί της Φιορεντίνα με 11-0, σε ένα σκορ παραμένει έως και σήμερα το μεγαλύτερο στην ιστορία των δύο ομάδων. Η πρώτη φορά που διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με φόντο έναν τίτλο ήταν στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, το 1960, με τη «Μεγάλη Κυρία» να νικά με 3-2 και να κατακτά το τρόπαιο. Μέχρι τότε και για την επόμενη 20ετία όλα κυλούσαν σχετικά ομαλά στις σχέσεις των δύο συλλόγων, ώσπου τη δεκαετία του ’80 άναψε η σπίθα.

Με τον Φλάβιο Ποντέλο να βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, η Φιορεντίνα έφτασε να διεκδικεί επί ίσοις όροις το Καμπιονάτο, τη σεζόν 1981-82. Μαζί με την Γιουβέντους είχαν από 44 βαθμούς, πριν την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι «βιόλα» αγωνίζονταν κόντρα στην Κάλιαρι, που ήθελε ένα βαθμό για να σωθεί, ενώ οι «μπιανκονέρι» έπαιζαν με την αδιάφορη Καταντζάρο. Την ώρα που η Φιορεντίνα έμενε στο 0-0 και διαμαρτυρόταν για ένα ακυρωθέν γκολ της, η Γιουβέντους νικούσε 1-0 με πέναλτι (δε δόθηκε πέναλτι στην Καταντζάρο) και στεφόταν πρωταθλήτρια Ιταλίας. «Μας έκλεψαν τον τίτλο» ήταν τα λόγια του σταρ της Φιορεντίνα, Τζιανκάρλο Αντονιόνι εναντίον της Γιουβέντους, ενώ οι οπαδοί της ομάδας δήλωναν πως «καλύτερα να είμαστε δεύτεροι, παρά κλέφτες».

Το 1985, η Φιορεντίνα απέκτησε από την Βιτσέντζα τον 18χρονο – τότε – Ρομπέρτο Μπάτζιο, έναν ποδοσφαιριστή που λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε σε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το 1990, ο Ιταλός άσος οδήγησε τους «βιόλα» στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν δύο ομάδες από την Ιταλία. Αντίπαλος; Μα φυσικά, η Γιουβέντους. Η αντιπαλότητα φούντωσε εκ νέου στον πρώτο τελικό, όπου η «Μεγάλη Κυρία» επικράτησε με 3-1 στο Τορίνο, όμως οι «βιόλα» διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη φάση του δεύτερου γκολ, για επιθετικό φάουλ του Καζιράγκι πάνω στον Πιν. Το 0-0 του επαναληπτικού έδωσε το τρόπαιο στην Γιούβε, με τη λέξη «κλέφτες» να βγαίνει ξανά από τα χείλη των ανθρώπων της Φιορεντίνα.

Η ολοκλήρωση της σεζόν 1989-90 βρίσκει την Φιορεντίνα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με τη διοίκηση να στρέφεται στη λύση των πωλήσεων ποδοσφαιριστών. «Πωλητήριο» μπήκε και στο ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Η Γιουβέντους έδωσε το ποσό των 8 εκατομμυρίων λιρών (παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ της εποχής) για να κάνει δικό της τον «Μικρό Βούδα». Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ο Φλωρεντία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Εξαγριωμένοι οπαδοί της Φιορεντίνα βγήκαν στους δρόμους της πόλης και τα έκαναν «γης μαδιάμ». Έσπασαν τα γραφεία του συλλόγου και ο ιδιοκτήτης, Φλάβιο Ποντέλο, φυγαδεύτηκε για να γλιτώσει από τη μανία των οπαδών. Ο απολογισμός ήταν 50 τραυματίες και εννέα συλλήψεις, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και ο Μπάτζιο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «προδότης».

Στο πρώτο παιχνίδι που ο Ρομπέρτο Μπάτζιο επέστρεφε στην Φλωρεντία για να αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα, η πόλη μετατράπηκε σε πραγματικό φρούριο, με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, υπό το φόβο νέων επεισοδίων. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει ένα πέναλτι που κέρδισε η Γιουβέντους, ισχυριζόμενος στους συμπαίκτες του πως ο τερματοφύλακας της Φιορεντίνα, Τζιανματέο Μαρετζίνι, τον ήξερε καλά και δε θα μπορούσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα (κάτι που δεν κατάφερε ούτε ο Ντε Αγκοστίνι). Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο δεν μπορούσε να σκοράρει απέναντι στην ομάδα της καρδιάς του. Όταν έγινε αλλαγή, ένα κασκόλ της Φιορεντίνα έφυγε από την εξέδρα προς το μέρος του. Εκείνος όχι μόνο δεν αδιαφόρησε, αλλά έσκυψε και το πήρε μαζί του. Μία κίνηση που τον έκανε ξανά αγαπητό στις τάξεις των οπαδών της Φιορεντίνα και δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις του με τους φίλους της Γιουβέντους. «Η καρδιά μου θα είναι πάντα βιόλα», δήλωσε αργότερα με νόημα ο ίδιος.

Ο επόμενος ποδοσφαιριστής, που μπήκε ανάμεσα στους δύο συλλόγους ήταν ο Ντίμιταρ Μππερμπάτοφ, το 2012. Η Φιορεντίνα ήταν κοντά σε συμφωνία μαζί του, όμως τελευταία στιγμή μπήκε «σφήνα» η Γιουβέντους. Τελικά, ο Βούλγαρος επιθετικός κατέληξε στην Φούλαμ, όμως η διοίκηση της ομάδας της Φλωρεντίας έκανε λόγο για «έλλειψη fair play και ποδοσφαιρικής ηθικής» από την πλευρά της Γιούβε.

Το τελευταίο επεισόδιο στα σίριαλ των μεταγραφών, που εμπλέκονται οι δύο ομάδες, παίχθηκε το καλοκαίρι του 2017. Η Φιορεντίνα προσπάθησε να ανανεώσει το συμβόλαιο του νέου της σταρ, Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, όμως εκείνος προτίμησε να πάει στην Γιουβέντους. 40 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία των «βιόλα», όμως αυτό ουδόλως απασχολούσε τους φίλους της ομάδας. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2018, ο Μπερναρντέσκι επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο Αρτέμιο Φράνκι και η υποδοχή που του επεφύλασσαν ήταν «εκρηκτική». Σε αντίθεση με τον Μπάτζιο πριν από 28 χρόνια, ο Ιταλός μέσος έκλεισε τα αυτιά του, σκοράροντας εναντίον της πρώην ομάδας του και πανηγυρίζοντας έξαλλα στη συνέχεια. Τώρα, είναι η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο να μάθει από πρώτο χέρι τι εστί Φιορεντίνα-Γιουβέντους...

 

Τελευταία Νέα