Το μεγαλύτερο Plastikklub

Το μεγαλύτερο Plastikklub

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την διαφαινόμενη αλλαγή προσανατολισμού στο Αμβούργο και την πρόθεση του Κίνε για νέα επένδυση.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμησή σας», ήταν η απάντηση του Ντίτμαρ Μπάιερσντορφερ στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου της Bild σχετικά με την απόλυση του τεχνικού διευθυντή Πέτερ Κνέμπελ λίγες ημέρες πριν το τέλος της σεζόν. Ο CEO του Αμβούργου ένιωσε αναγκασμένος να προβεί σε μία σπάνια κίνηση, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, προκειμένου να εξηγήσει αυτή την απόφαση.

Με έντονο βλέμμα, με χαρακτηριστικές κινήσεις, έδειξε ότι είναι ένας άνθρωπος σε άμυνα. Κάποιος, που προσπαθεί να πείσει πρωτίστως τον εαυτό του για το σωστό της απόφασης. «Από τη στιγμή που ανέλαβα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Οι αποφάσεις μου δεν έρχονται αυθαίρετα. Δουλειά μου είναι να κρίνω την κατάσταση και να αποφασίζω αν θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία», θα πει, πριν ανακοινώσει ότι θα αναλάβει εκείνος να τρέξει μόνος του τον μεταγραφικό προγραμματισμό. Ο Μπάιερσντορφερ είναι, πλέον, και τεχνικός διευθυντής και CEO.

Οι διαφωνίες, λοιπόν, σχετικά με την «κατεύθυνση του συλλόγου» υπήρχαν εδώ και καιρό. Τουλάχιστον, αυτό ειπώθηκε. «Οι αποδοκιμασίες έδειξαν ότι κάτι πάει στραβά και έπρεπε να αντιδράσουμε», θα πει ο πρόεδρος Καρλ Γκέρχαρντ στον NDR. Όλα έρχονται μετά από ένα ντόμινο, που δύσκολα θα έχει θετική κατάληξη. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του συλλόγου. Νέα ζημία και τα χρέη στα 89 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 1,3... Βέβαια, ολοκληρώθηκε το περίφημο «Campus», οργανώθηκαν καλύτερα οι ακαδημίες, όμως το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό.

Μετά από λίγες ημέρες η Bild αποκάλυψε ότι ο σύλλογος σκέφτεται να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να ενισχυθεί ενόψει της νέας σεζόν. Και στη συνέχεια η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε συνάντηση στην Μαγιόρκα μελών της διοίκησης με τον Κίνε, που έχει αγοράσει ποσοστό μετοχών (11%) και συνεχώς φροντίζει να δίνει δάνεια και χορηγίες στον σύλλογο. Αρχικά, ο σύλλογος αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως στη συνέχεια ο Μπάιερσντορφερ επιβεβαίωσε τη συνάντηση, τονίζοντας όμως ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» στην Hamburger Morgenpost.

Κάποια στιγμή, εξωαγωνιστικά όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια για το Αμβούργο. Ο Κίνε είχε σταματήσει να παρεμβαίνει μέσω του Τύπου, τα μέλη του ΔΣ ήταν άφαντα και όλοι ασχολούνταν μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι. Η νηνεμία, όμως, υπήρχε πριν την καταιγίδα. Σε εκείνο το ραντεβού, ο 79χρονος επιχειρηματίας προθυμοποιήθηκε για ακόμη μία φορά να γεμίσει τα ταμεία του συλλόγου. Σύμφωνα με την Bild αυτό το ποσό θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Hamburger Morgenpost στα 25.

Μπορεί να γίνει είτε με δάνειο είτε με αύξηση του ποσοστού των μετοχών (το Αμβούργο μπορεί να πουλήσει μέχρι το 24,9%). Οι δύο εφημερίδες, πάντως, συμφώνησαν σε ένα πράγμα: αυτό δεν θα γίνει χωρίς όρους. Και φαίνεται ότι ο πρώτος ήταν η απόλυση του Κνέμπελ. Η Abendblatt είχε αποκαλύψει την τελευταία εξέλιξη, οπότε στην ουσία δεν έγινε καμία προσπάθεια να κρατηθούν μυστικά.

Το νέο σλόγκαν είναι «Think big» και ο στόχος για την επόμενη σεζόν ξανά μεγαλεπήβολος: η Ευρώπη. Για έναν σύλλογο, που μαθαίνει και πάλι να μπουσουλάει, είναι κάπως επικίνδυνο. Για έναν σύλλογο, που οικονομικά ζει πάνω από τις δυνατότητές του, ενώ αγωνιστικά κάτω από αυτές, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός. Ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, τη στιγμή που έδειχνε να σπάει. Το πρόβλημα μετατίθεται για το μέλλον, όμως η ισορροπία μάλλον θα παραμείνει άγνωστη λέξη.

Η σεζόν τελείωσε με τον Αμβούργο να πετυχαίνει αυτό που όλοι περίμεναν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μετά από 3 χρόνια απέφυγε τα μπαράζ και εξασφάλισε την παραμονή μία αγωνιστική πριν το τέλος. Ο στόχος που είχε τεθεί στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν οι 40 βαθμοί και επετεύχθη. Οι συζητήσεις για το αν η σεζόν κρίνεται επιτυχημένη ή όχι έχει διχάσει τους οπαδούς. Για τον Μπάιερσντορφερ, πάντως, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «ναι».

Για έναν άνθρωπο, όμως, που κάθε φορά μιλάει για «καινούριο ξεκίνημα» και βγάζει κραυγές αγωνίας για «σταθερότητα», η τελευταία απόφαση δείχνει το επίπεδο της πίεσης και της θυσίας, που είναι διατεθειμένος να κάνει. Σύμφωνα με την γερμανική έκδοση του Goal (με καλές άκρες στα θέματα του Αμβούργου) στο περιβάλλον του εκφράζει δυσαρέσκεια για τον διπλό του ρόλο. Αυτή είναι και η δική του «τελευταία ευκαιρία», όπως έγραψε η FAZ. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι ναι μεν ο Κνέμπελ αποχωρεί ως αποτυχημένος, όμως είναι και ξεκάθαρο ότι δεν τον άφησαν να δουλέψει όπως ήθελε.

Το κέντρο εξουσίας του συλλόγου έχει μεταφερθεί στα γραφεία του Κίνε και μέχρι και ο Λαμπαντία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Επισήμως, δεν υπάρχει κριτική, όμως παράλληλα δεν υπάρχει και στήριξη. Δεν χρειάζεται να είσαι στη διοίκηση του Αμβούργου, για να ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμα πλάνα με εκείνον στον πάγκο. Είναι η «σταθερά» μέχρι ο σύλλογος να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Και μία σεζόν χωρίς μπαράζ, σίγουρα δεν τον φέρνει σε αυτό το επίπεδο. Το ψυχολογικό εμπόδιο της μάχης για παραμονή δεν γίνεται να ξεπεραστεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Πριν λίγους μήνες ο Μπάιερσντορφερ είχε μιλήσει στο ΔΣ για την ανάγκη να προωθηθούν παίκτες από τις ακαδημίες και να αποκτηθούν και άλλοι νεαροί, ώστε να χτιστεί ένας κορμός για το μέλλον. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο είχε αποσπάσει μέχρι και χειροκροτήματα, παίρνοντας την άδεια για την απόκτηση του 17χρονου Βαλεντίνο Βουγίνοβιτς από την Καρλσρούη. Τελικά, ο ίδιος ο παίκτης αρνήθηκε την πρόταση, καθώς δεν έβλεπε περιθώρια βελτίωσης στους δεινόσαυρους. Ούτε παίκτες από τις ακαδημίες μπορείς να βγάλεις με το ζόρι, ούτε να δελεάσεις άμεσα με χρήματα νεαρούς παίκτες από άλλες ομάδες. Αν υπάρξει προσπάθεια να αλλάξει το μονοπάτι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Αντίθετα, πολλά θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν.

«Χωρίς τον Κίνε δεν υπάρχει τίποτα», έγραψε η Handelsblatt. Το αν έχει δίκαιο ή όχι εξαρτάται από το πρότζεκτ και την οπτική. Τα ακριβά αστέρια δεν εγγυώνται την επιτυχία. Όλοι δέχονται ότι χωρίς την βοήθειά του, ο σύλλογος θα είχε χρεωκοπήσει. Υπάρχει διαφορά, όμως, ανάμεσα στην αγάπη χωρίς όρους και στην αγνή αγάπη, που δεν προϋποθέτει ανταλλάγματα. Ο Κίνε συμπεριφέρεται και πάλι ως ιδιοκτήτης του Αμβούργου και, δυστυχώς, φαίνεται ότι τα χρήματα είναι το μέσο, που αντιλαμβάνονται περισσότερο οι οπαδοί ως το κλειδί για την επιτυχία. Σε ψηφοφορία της Hamburger Morgenpost το 80% έχει πολύ θετική άποψη για τον 79χρονο επιχειρηματία.

«Ο Κίνε θέλει να κάνει το Αμβούργο το μεγαλύτερο Plastikklub», έγραψε η Süddeutsche. Όπου «Plastikklub» βάλτε την κατηγορία των Βόλφσμπουργκ, Λειψίας, Χόφενχαϊμ. Στο τέλος, η μοναδική ελπίδα του Αμβούργου είναι ο Μπάιερσντορφερ, που έχει την ικανότητα να ενώσει τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί αυτόνομα. Για ακόμη μία φορά οι αυταπάτες μεγαλομανίας πλανώνται πάνω από το Volksparkstadion και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα. Παραδόξως, πάντως, οι πρώτες μεταγραφές είναι και χρήσιμες και μετρημένες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης