Η Bundesliga έχει... φτερά!

Η Bundesliga έχει... φτερά!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το 55ο μέλος στην ιστορία της Bundesliga, την RΒ Λειψίας και την κόντρα με την παράδοση.

«Κύριε Ράνγκνικ καταστρέφετε το ποδόσφαιρο;». Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση στη συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει στο 11Freunde πριν λίγους μήνες ο τεχνικός διευθυντής και προπονητής (για φέτος) της Λειψίας, της RB Leipzig. Παράλληλα, έγινε και εξώφυλλο του περιοδικού.

Οι παίκτες μπήκαν στην Red Bull Arena υπό τους ήχους Going the distance (Ρόκι) και μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ζίπελ πανηγύρισαν την άνοδο στην Bundesliga, για να γίνουν το 55ο μέλος στην ιστορία της. Η νίκη με 2-0 επί της Καρλσρούης σφράγισε το εισιτήριο της ανόδου, κάτι που ήταν θέμα χρόνου. Όλοι φορούσαν μπλουζάκια με το μήνυμα «Wir sind Eins», «Είμαστε ένα», ενώ οι περίπου 43.000 οπαδοί (sold out) το χάρηκαν μαζί τους.

Μετά από 22 χρόνια θα βρεθεί στην πρώτη κατηγορία ομάδα από την Λειψία, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2009 και την Κότμπους ομάδα από την Ανατολική Γερμανία. Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε κανένα θαύμα, ενώ ο σύλλογος χαρακτηρίζεται ως «Plastikklub». Για πρώτη φορά θα έχουμε επενδυτή εκτός Γερμανίας στην Bundesliga, για πρώτη φορά μία εταιρεία χωρίς να έχει δεσμούς με την πόλη, έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση.

Η RB (το κανονικό της όνομα είναι RasenBallsport, καθώς απαγορεύτηκε το Red Bull) έχει εξελιχθεί σε σύμβολο του μίσους τα τελευταία χρόνια. Σε όλα τα γήπεδα αντιμετωπίστηκε εχθρικά, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την «παράδοση». Οι διαφωνίες είναι συναισθηματικές, καθώς το 50+1 έχει πεθάνει. Ο Χοπ έχει ήδη την πλειοψηφία των μετοχών της Χόφενχαϊμ, ενώ σε λίγους μήνες το ίδιο θα συμβεί με τον Μάρτιν Κιντ στο Αννόβερο. Η πρακτική, όμως, είναι άλλο θέμα.

Στο βωμό της γρήγορης επιτυχίας, η Λειψία προχώρησε σε αμφιλεγόμενες τακτικές. Ο σύλλογος έχει μόλις 17 μέλη με δικαίωμα ψήφου, ενώ ποτέ δεν έγινε γνωστό το αντίτιμο για την αγοράς της άδειας της Μάρκρανστεντ στην 5η κατηγορία, από την οποία ξεκίνησε το 2009. Η 19η Μαΐου εκείνου του έτους είναι και η επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του. Μετά από μόλις 7 χρόνια είναι στην Bundesliga!

Στη συνέντευξη, που γίνεται αναφορά στο ξεκίνημα του κειμένου, οι δημοσιογράφοι του 11Freunde βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για εκείνους κατάσταση: έπρεπε να στείλουν τις ερωτήσεις από πριν, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να στείλουν και το προσχέδιο, ώστε να λάβει την έγκριση. Το θέμα ήταν τόσο ευαίσθητο, που ο Ράνγκνικ έπρεπε να μελετήσει, πριν απαντήσει σε οτιδήποτε. Είναι μία τακτική «συμπάθειας».

«Πιστεύω ότι μόνο μία μειοψηφία το νιώθει. Η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι δεν ξοδεύουμε τα χρήματά μας με ηλίθιο τρόπο. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς», ήταν η απάντησή του στην ερώτηση στην αρχή της σελίδας. «Κάθε παράδοση έχει ένα σημείο εκκίνησης. Θα πρέπει να της δώσουμε μία ευκαιρία», ήταν το σχόλιο του Ράινερ Μίλκοραϊτ, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.

Σε όλες του τις συνεντεύξεις ο Ράνγκνικ υποστηρίζει ότι τα μέλη δεν έχουν άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις, ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς δεν έχει θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ότι απλά εκλέγουν τα μέλη του ΔΣ. Πολλές φορές ζηλεύουμε εκείνους, που έχουν χρήματα. Τους αλαζόνες, που μπορούν να αγοράσουν τα πάντα και το κάνουν. Πολλές φορές τους μισούμε, γιατί δεν μοιράζονται τον πλούτο τους με τους άλλους. Άλλες φορές μας αφήνουν αδιάφορους και άλλες μας κάνουν να τους θαυμάζουμε για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζοντα τα χρήματά τους, προσφέροντας και στην κοινωνία.

Όλα είναι, λοιπόν, θέμα συμπεριφοράς. Δεν είναι ούτε θέμα χρημάτων, ούτε πλούτου. Από την πρώτη στιγμή, η Λειψία αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Το ξεκίνημα ήταν εκείνο ενός νεόπλουτου, που ήθελε να φτάσει στην κορυφή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι σχέσεις και οι ανταλλαγές παικτών με την Red Bull της Αυστρίας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν κάθε καλοκαίρι εκείνοι που δεν υπολογίζονταν, οι κανόνες που αποφάσισε να παραβλέψει ή να παρακάμψει.

Ο «μισθοφορικός» τρόπος είναι κάτι, που κανένας δεν εκτιμά. Ήταν η θυσία της γρήγορης ανόδου. «Αν δεν ανέβεις, φέρνουν καινούριους παίκτες. Και αν ανέβεις, κάνουν το ίδιο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Άλμπερτ, που έπαιξε στην RB την περίοδο 2009-11. Ο προορισμός είναι ίδιος για πολλές ομάδες: οι παίκτες είναι αναλώσιμοι και στον βωμό της επιτυχίας πρέπει να αλλάζουν. Το μονοπάτι, όμως, είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά. Η συμπεριφορά και ο σεβασμός.

Ο σύλλογος, όμως, μπορεί να αλλάξει. Όπως ανακοινώθηκε, το μπάτζετ θα είναι κάπου στη μέση της βαθμολογίας, έστω και αν φημολογείται ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ για μεταγραφές το καλοκαίρι. Άλλωστε και η επιλογή του Χάζενχουτλ, που αφήνει την Ίνγκολσταντ για λογαριασμό της Λειψίας με το τέλος της σεζόν, υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο, δείχνει μία στροφή στην πραγματικότητα. «Χρειάζεται όραμα, φαντασία και κουράγιο, για να έχει αυτό το πρότζεκτ βάση το επιθετικό ποδόσφαιρο», είχε πει ο Ράνγκνικ με το τέλος της περσινής σεζόν, όμως αυτό θα πρέπει να περιμένει.

Η RB δεν ξοδεύει χρήματα μόνο για μεταγραφές, καθώς είναι στο δρόμο να έχει τις καλύτερες υποδομές στην Γερμανία. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρο, που κόστισε περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ οι ακαδημίες είναι ήδη από τις καλύτερες στη χώρα. Η δομή του συλλόγου είναι εντυπωσιακή.

Στο τέλος, φαίνεται ότι ο γερμανικός τύπος σύσσωμος συμφωνεί: η Λειψία θα κάνει καλό στον ανταγωνισμό. Μία ομάδα με υψηλούς στόχους, σωστή δομή, που θα φέρει φρεσκάδα. Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να την μισεί, όμως στην Λειψία ο κόσμος μαθαίνει την αγαπάει. Έτσι, φέτος ο μέσος όρος εισιτηρίων ήταν πίσω μόνο από εκείνον της Νυρεμβέργης και την επόμενη σεζόν αναμένεται να έχουμε sold out σε όλα τα παιχνίδια.

Σε μία εποχή, που οικονομικά οι μεγάλοι σύλλογοι ξεφεύγουν, δίνοντας την ευκαιρία σε στρατηγικούς επενδυτές να αγοράσουν μετοχές τους, είναι κάπως υποκριτικό όλη η κριτική να συγκεντρώνεται στη Λειψία, ακόμη και αν σε πολλά σημεία είναι δικαιολογημένη. Θα πρέπει να γίνει για τους σωστούς λόγους. Στο τέλος, ο Matthias Kießling απλοποίησε πολύ εύστοχα το ερώτημα: «Τι ποδόσφαιρο θέλουμε;». Η RB έχει την ευκαιρία δυνητικά και να διορθώσει τη συμπεριφορά της και να κερδίσει οπαδούς. Άλλωστε, ο μοναδικός στόχος μέχρι τώρα ήταν αυτός: η παρουσία στην Bundesliga. Όλα θα ξεκαθαρίσουν, όταν θέσει τον επόμενο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης