Οδηγός υποβιβασμού

Gazzetta team
Οδηγός υποβιβασμού

bet365

Ο Richard Edwards γράφει για τον... οδηγό υποβιβασμού σύμφωνα με εκείνους, που τον έχουν ζήσει.

Όταν η Χαλ του Φιλ Μπράουν είχε αποφύγει τον υποβιβασμό την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2008-09, βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο, τραγουδώντας καραόκε. Μην εκπλαγείτε αν κάποιος από τους Μπενίτεθ, Άλρνταϊς ή Άλεξ Νιλ κάνουν το ίδιο σε λίγες ημέρες. Μόνο ένας τους, όμως, θα πανηγυρίσει την παραμονή. Τι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι, για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην πρώτη κατηγορία;

Λίγοι είναι καλύτεροι στο να απαντήσουν από τον Μάικ Γκάρλικ. Ο πρόεδρος της Μπέρνλι είδε την ομάδα του και πάλι να επιστρέφει. Από τη στιγμή που ο Ντάιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, ο σύλλογος είναι σταθερός οικονομικά, ενώ οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό είναι ελάχιστες. «Χάσαμε 3-4 από τους καλύτερούς μας παίκτες, όταν υποβιβαστήκαμε. Ο Τρίπιερ πήγε στην Τότεναμ, ο Ινγκς στη Λίβερπουλ, ενώ πουλήσαμε και τον Σάκελ στην Ντέρμπι», λέει ο Γκάρλικ. «Καταφέραμε να κάνουμε σωστές κινήσεις στη μεταγραφική αγορά και το ρόστερ έχει εξελιχθεί αντί να αλλάξει. Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ομάδες, όταν υποβιβάζονται είναι ότι προσπαθούν με τη μία να ρίξουν τα έξοδα. Γιατί νωρίτερα δεν ήταν καθόλου προσεκτικές».

Φυσικά και θα υπάρχουν οπαδοί, που θα λένε ότι πρέπει να ξοδευτούν χρήματα, όμως είναι ελάχιστοι εκείνοι της Μπέρνλι, που διαφωνούν με την πολιτική του συλλόγου. Οι Clarets είχαν κέρδη 30 εκατ. λιρών στο τέλος του Ιουνίου του 2015 και η οικονομική κατάρρευση του συλλόγου τη δεκαετία του ’80 μοιάζει πολύ μακρινή.

Ο Φιλ Μπράουν δεν κατάφερε να επαναλάβει ποτέ τον άθλο του 2009 με την Χαλ, καθώς δεν βρήκε ξανά δουλειά στην Premier League. Τότε, είχε υπολογιστεί ότι ο υποβιβασμός θα κόστιζε 21 εκατ. λίγες, ενώ στη συνέχεια δεν του δόθηκε καμία πίστωση χρόνου. Τώρα, η Χαλ του Μπρους είναι στα πλέι οφ και έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στην πρώτη κατηγορία.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται υπομονή», λέει ο Μπράουν. «Για παράδειγμα, η κατάστασή μου στην Χαλ αντί να κρατήσουν έναν προπονητή, που ήξερε τους παίκτες και το περιβάλλον, προτίμησαν κάποιον άλλον. Ο σύλλογος αποφάσισε να ρισκάρει και δεν του βγήκε. Το να με απολύσουν τόσο αργά στη σεζόν δεν ήταν η σωστή απόφαση. Τώρα, κοιτάζεις την Μπέρνλι και τον Ντάιτς, που μοιάζουν το ιδανικό ζευγάρι, και την Χαλ με τον Μπρους. Δεν υποστηρίζω τη θεωρία ότι αποτύχεις στην Premier League δε θα πρέπει να σου δοθεί η ευκαιρία να την οδηγήσεις πίσω».

Μόνο ο Νιλ στη Νόριτς έχει μείνει από μία σεζόν στον πάγκο από τις τέσσερις τελευταίες της βαθμολογίας. Η Βίλα από την άλλη έχει ήδη τον τρίτο προπονητή στη σεζόν. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα χρήματα υπήρχαν πέρυσι, όμως δεν μπορέσαμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Δεν μπορούσαμε να βρούμε παίκτες καλύτερους από εκείνους, που ήδη είχαμε», λέει ο Γκάρλικ. «Ήταν τόσο απλό. Δεν φέραμε πολλούς παίκτες. Κοιτάξαμε μόνο την ποιότητα. Το ίδιο θα κοιτάξουμε και αυτό το καλοκαίρι, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε τον κορμό. Η εμπειρία είναι σημαντικός παράγοντας και το παράδειγμα του Τζόι Μπάρτον το αποδεικνύει. Είναι ηγέτης».

Τα οικονομικά είναι ευαίσθητο σημείο, καθώς για παράδειγμα αν ο Άσλεϊ κλείσει την κάνουλα στη Νιούκαστλ, κανένας δεν ξέρει αν ο σύλλογος μπορεί να ενισχυθεί, όπως ενισχύθηκε τον Ιανουάριο. Οι οπαδοί είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, καθώς θα είναι δύσκολο να κρατήσεις τα εισιτήρια διαρκείας στα ίδια επίπεδα.

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο», λέει ο Μπράουν. «Θα πρέπει να λάβεις υπόψη πολλούς παράγοντες. Οι οπαδοί είναι απογοητευμένοι μετά τον υποβιβασμό και συνήθως τα βάζουν με τους παίκτες. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να μην επηρεαστείς από αυτήν την κατάσταση, καθώς θα κάνεις λάθη στις μεταγραφές. Αν δεν έχει σταθερή πολιτική, τότε τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν πολύ γρήγορα. Οι οπαδοί πάντα επιστρέφουν αργά ή γρήγορα. Για ομάδες όπως η Βίλα, η Σάντερλαντ και η Νιούκαστλ, όμως, τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην Championship, καθώς όλοι θα θέλουν να τους κερδίσουν».

 

Τελευταία Νέα