Μαγική ασπιρίνη

Μαγική ασπιρίνη

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεγάλη αντεπίθεση της Λεβερκούζεν, που είναι το φαβορί για την 3η θέση.

Ο Γιούλιαν Μπραντ δεν μπορούσε να κρύψει το χαμόγελό του μπροστά στην κάμερα του Sky μετά τη μεγάλη νίκη της Λεβερκούζεν επί της Σάλκε. «Όταν κάτι δουλεύει, τότε ας το δουλέψουμε», είπε πολύ απλά. Ο 19χρονος μέσος σκόραρε για 5ο συνεχόμενο παιχνίδι στην Bundesliga, σπάζοντας το προσωπικό του ρεκόρ, ενώ έδωσε και μία ασίστ στην ανατροπή των ασπιρίνων στο Γκελζενκίρχεν.

Πριν λίγες εβδομάδες για την 26η αγωνιστική η Λεβερκούζεν είχε κερδίσει με 1-0 το Αμβούργο. Ήταν η πρώτη νίκη μετά από 4 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και την έφερε στην 7η θέση με 39 βαθμούς. Η Μπάγερ έχει κάνει τόσα βήματα τα τελευταία χρόνια, που αυτή ήταν η χειρότερή της επίδοση σε αυτό το σημείο της σεζόν εδώ και μία 10ετία… Το Κύπελλο είχε τελειώσει μετά την ήττα από την Βέρντερ, η Ευρώπη τελείωσε λίγες ημέρες αργότερα με αντίπαλο την Βιγιαρεάλ και τίποτα δεν δούλευε.

Ο Ρόγκερ Σμιντ είχε τραβήξει πάνω του τα βλέμματα μετά από εκείνο το απίστευτο περιστατικό στο ματς με την Ντόρτμουντ και έβλεπε την ιδέα του να καταρρέει. Οι τραυματισμοί, η ανασφάλεια, τα λάθη στην άμυνα τον είχαν φέρει σε πολύ δύσκολη. Σε σημείο, που να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις, και αυτό να βγαίνει στην ομάδα. Οι παίκτες του έμοιαζαν να τρέχουν τυφλά και χωρίς πλάνο.

Κατηγορήθηκε για έλλειψη Plan B, όμως σε όλες εκείνες τις δύσκολες μέρες ο Ρούντι Φέλερ τον στήριξε. «Οι αντίπαλοι φέτος έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στον τρόπο παιχνιδιού μας», θα πει ο τεχνικός διευθυντής της Λεβερκούζεν σε συνέντευξή του στο Spiegel. «Ακόμη και αν δεν έχει κάνει τα πάντα σωστά φέτος, έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή, που έχει μεγάλη καριέρα μπροστά του».

Η νίκη επί της Στουτγκάρδης (2-0) θεωρείται το κομβικό σημείο για τις ασπιρίνες. Ήταν τότε, που ο Σμιντ αποφάσισε να αλλάξει. Να αφήσει το «gewollte Chaos», το «εσκεμμένο χάος» και να ψάχνει αυτό που ο Λένο χαρακτήρισε «τέλεια ισορροπία». Το πρόβλημα της Λεβερκούζεν ήταν στην άμυνα και όχι στην επίθεση. Έτσι, ο 49χρονος τεχνικός, που δεν είχε χρόνο με 3 ματς την εβδομάδα να δουλέψει σωστά στην προπόνηση, έβαλε νερό στο κρασί του. Η αποτυχία στις υπόλοιπες διοργανώσεις εξελίχθηκε σε ευλογία στο πρωτάθλημα. Και, πλέον, η Λεβερκούζεν είναι στο +5 από την 4η Χέρτα, την οποία υποδέχεται το Σάββατο (30/04).

Η Μπάγερ είχε 5 συνεχόμενες νίκες στην Bundesliga, κρατώντας σε όλες το μηδέν. Ακόμη και οι δύσκολες, όπως εκείνη επί της Άιντραχτ (3-0), φαίνονται εύκολες. Αυτό επέτρεψε στον Μπερντ Λένο να κάνει νέο ρεκόρ συλλόγου, κρατώντας ανέπαφη την εστία του για 588’. Αυτό στο τέλος έκανε και τη διαφορά στη μάχη για το Champions League. Οι παίκτες του Σμιντ έδειξαν χαρακτήρα στο παιχνίδι με τη Σάλκε και ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που έδειχναν να μην έχουν άγχος. Ο Λένο μπορεί να απέκρουσε το πέναλτι του Χούντελαρ στο ξεκίνημα (έχει πιάσει 9 στα 31 στην Bundesliga), όμως οι βασιλικοί μπλε έκαναν τη μία επίθεση μετά την άλλη.

Δεν είχαν χάσει, μάλιστα, σε κανένα από τα 67 τελευταία παιχνίδια, στα οποία είχαν το προβάδισμα στο ημίχρονο (63 νίκες, 4 ισοπαλίες). Και το 2-0 έμοιαζε βουνό για την Λεβερκούζεν. «Συνήθως πρέπει να φωνάζω, όμως αυτή τη φορά οι ίδιοι οι παίκτες είχαν αναγνωρίσει ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων», αποκάλυψε ο Σμιντ. Και η μεγάλη ανατροπή ήρθε (3-2) μέσα σε 6’!

Μπραντ, Μπελαράμπι και Τσιτσαρίτο είναι η μαγική τριπλέτα, στην οποία έχει στηριχθεί αυτή η αντεπίθεση. Ο Μεξικανός, μάλιστα, έκανε το 2-3, για να φτάσει τα 17 γκολ σε 27 ματς στην Bundesliga, γράφοντας ιστορία με τη φανέλα της Λεβερκούζεν, καθώς κανένας άλλος δεν είχε τόσα γκολ πιο γρήγορα.



«Οι επιτυχίες είναι απόρροια της εμπιστοσύνης και της αυτοπεποίθησης», τόνισε ο Μπραντ. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, η λογική μπορεί να μην κυριαρχεί πάντα, όμως υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, που κάνουν τη διαφορά. Και η αυτοπεποίθηση είναι μία από αυτές. Ο Σμιντ κατάλαβε ότι θα έρθει από την άμυνα. Η 3η θέση είναι πολύ σημαντική στο φιλόδοξο πρότζεκτ της Λεβερκούζεν. Ήδη, τα πρώτα καλά νέα ήρθαν από την ανακοίνωση του Μπελαράμπι ότι μένει, καθώς έχει ρήτρα μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Ανάλογες ρήτρες έχουν και οι Μπέντερ και Λένο, όμως φαίνεται ότι κανένας δε θα την ενεργοποιήσει. Η απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League σημαίνει πρώτης τάξεως ευκαιρία για βελτίωση του ρόστερ. Διότι, το ταλέντο είναι αστείρευτο, όμως Φέλερ και Σμιντ είδαν φέτος για πρώτη φορά τι μπορεί να προσφέρει και η εμπειρία, όπως στην περίπτωση του Τσιτσαρίτο.

Το πρόβλημα για την Μπάγερ κάθε Μάιο είναι το εξής: η έξοδος στο Champions League σβήνει όλα τα σκαμπανεβάσματα και την αστάθεια κατά τη διάρκεια της σεζόν. Την ανά διαστήματα μετριότητα. «Η καλύτερη πιο μπερδεμένη σεζόν», όπως την χαρακτήρισε η Rheinische Post φτάνει στο τέλος της και μένει να δούμε αν ένας σύλλογος, που σπάνια έχει μάθει από τα λάθη του, μπορεί φέτος να αλλάξει, όπως άλλαξε και ο προπονητής του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης