Ο προπονητής της χρονιάς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο προπονητής της χρονιάς

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το πιο ολοκληρωμένο πρότζεκτ στη φετινή Premier League, το οποίο δεν έχει manager τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Σύμφωνοι, η φετινή πορεία της Λέστερ αγγίζει τα όρια του παραμυθιού. Από αυτά που ανέκαθεν έδιναν στο αγγλικό ποδόσφαιρο την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Θα ήταν λοιπόν ίσως περισσότερο σώφρον να περιμέναμε τη λήξη του πρωταθλήματος. Ανεξάρτητα όμως από τη φετινή χρονιά της Λέστερ, το πρότζεκτ της Τότεναμ που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο ολοκληρωμένο στην Premier League. Και φυσικά υπεύθυνος για την μεταμόρφωση των Σπερς είναι ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στον τρόπο που ο Αργεντινός κατάφερε να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία της Τότεναμ και στα στοιχεία που έβαλε στο παιχνίδι της. Τον Νοέμβριο, όταν βρέθηκα στο White Hart Lane για το δύσκολο όπως εξελίχθηκε ματς με την Άντερλεχτ, το πάθος του κόσμου για το μαχητικό πνεύμα που τόσα χρόνια έλειπε από το Βόρειο Λονδίνο ήταν χαρακτηριστικό. Συζητούσαν για το πόσο έλειπε αυτή η αίσθηση τα προηγούμενα χρόνια. Η αλλαγή της αγωνιστικής συμπεριφοράς και της «σκληράδας» που βγάζουν οι Σπερς πιστώνεται αποκλειστικά στον Αργεντινό. Ξερίζωσε την παλιά νοοτροπία και έκανε το work rate νούμερο ένα παράγοντα για τους παίκτες του. Μαχητικότητα, προσήλωση, αυταπάρνηση, αλτρουισμός είναι πλέον στοιχεία που ξεχωρίζουν σε κάθε 90λεπτο.

Ο Αργεντινός είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του στην Σαουθάμπτον. Τον Νοέμβριο του 2014 πήρε στο Λονδίνο και τον άνθρωπο που έχτισαν μαζί τους «Άγιους», τον Πολ Μίτσελ, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Φράνκο Μπαλντίνι. Μαζί χάραξαν την μεταγραφική πολιτική της νέας εποχής. Στο White Hart Lane η μετάβαση ήταν σταδιακή και το καλοκαίρι, αφού «ξεφορτώθηκε» κάποια από τα βαριά συμβόλαια της παλιάς εποχής, με τους Σολδάδο, Καπού, Κίρικες, Καμπούλ, Χόλτμπι, Σταμπουλί και Παουλίνιο να βλέπουν την πόρτα της εξόδου και άλλους να ακολουθούν, έβαλε στην 11άδα παιδιά γαλουχημένα στη δική του λογική.

Τι πιστώνεται ο Αργεντινός; Την εξέλιξη του Χάρι Κέιν στον πιο φορμαρισμένο και πιθανότητα τον πιο πλήρη αυτή τη στιγμή Άγγλο επιθετικό. Σκοράρει κάθε 130 λεπτά. Από το 1992 μέχρι σήμερα, μόνο οι Αγουέρο, Ανρί και Φαν Νίστελροϊ έχουν πετύχει καλύτερο συνδυασμό γκολ/λεπτών. Την σταθεροποίηση του Έρικ Ντάιερ ως αμυντικό χαφ, σε ρόλο anchorman που δίνει στους υπόλοιπους την απαραίτητη ασφάλεια. Την αγορά και την καθιέρωση του Ντέλε Άλι. «We've got Alli, Dele Alli, He only cost 5 mill, He's better than Ozil», φώναζαν εκστασιασμένοι από τις κερκίδες οι Λονδρέζοι που έκαναν το ταξίδι στο Britannia. Ο πρώην μέσος των MK Nτονς εξελίσσεται στο απόλυτο χαφ. Απέναντι στη Στόουκ έγινε ο νεαρότερος μέσος στην ιστορία της Premier League που πετυχαίνει 10+ γκολ και με εξαίρεση το δίδυμο-φωτιά της Λέστερ, τον Μαχρέζ και τον Βάρντι, είναι ο μοναδικός που έχει διψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ. Ο Ποκετίνο έχει αλλάξει εντελώς την αγωνιστική συμπεριφορά του Λαμέλα, ο οποίος δεν έχει σχέσει με τον soft ποδοσφαιριστή που πήρε μεταγραφή το 2013, αλλά και του Ντεμπελέ, που κάνει πάρα πολλή δουλειά τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά, τρέχει ασταμάτητα και έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναιι δεύτερος σε ασίστ στο Πρωτάθλημα με 11, οι Ρόουζ και Γουόκερ κάλυψαν τα μπακ της Εθνικής στο τελευταίο ματς και ετοιμάζονται για Euro, μαζί με την υπόλοιπη παρέα από το Lane. Shadow manager των «τριών Λιονταριών» χαρακτήρισαν οι Άγγλοι τον Ποκετίνο, λόγω της εμπιστοσύνης του σε Άγγλους παίκτες, οι οποίοι θα φορέσουν το καλοκαίρι το εθνόσημο. Το deal για τον Αλντερβάιρελντ, ο οποίος κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό την περσινή αδυναμία στο κέντρο της άμυνας, ήταν όλα τα λεφτά. Μέσα από τα χέρια της Σαουθάμπτον, καθώς ο Βέλγος ήξερε και εμπιστευόταν τον Ποκετίνο. Σταθερός και καθαρός, απέναντι στη Στόουκ συμπλήρωσε 600 λεπτά χωρίς να έχει υποπέσει σε φάουλ!

Η Τότεναμ έχει την καλύτερη επίθεση, αλλά και την καλύτερη άμυνα, ενώ ποτέ ξανά, από τότε που η νίκη άρχισε να δίνει τρεις βαθμούς, δεν είχε συγκεντρώσει περισσότερους από τους φετινούς 68. Στις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες είναι επίσης στην πρώτη θέση. Εκτός από τον βαθμολογικό πίνακα.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα κάνει όλα αυτά έχοντας μια 11άδα γεμάτη προοπτική, στην νεαρότερη ομάδα του Πρωταθλήματος. Όταν σκόρπισε την Μάντσεστερ Σίτι 4-1 είχε ηλικιακό μέσο όρο 24 χρόνια και 24 μέρες! Μόλις ένας ποδοσφαιριστής άνω των 30 έχει αγωνιστεί φέτος. Είναι δηλαδή ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη. Ο κορμός είναι εκεί, η διαχείριση τον βελτιώνει συνεχώς και οι προσθήκες γίνονται προσεκτικά, με την ίδια λογική.

Το δημιούργημα είναι καθαρά δουλειά Ποκετίνο. Είναι συχνές οι φορές που οι φύλακες κάνουν υπερωρίες περιμένοντας τον Αργεντινό, που σπάνια φτάνει στο προπονητικό κέντρο μετά τις 7 το πρωί, να αποχωρήσει. Συχνά ακούμε προπονητές να χαρακτηρίζονται εργασιομανείς, όμως ο 44χρονος περικλείει την πραγματική έννοια του όρου. Τη δική του εργατικότητα έχει καταφέρει να περάσει στην ομάδα τόσο από τις καθημερινές συναναστροφές, όσο και από τις προπονήσεις. «Είναι σαν να χρειάζεσαι δύο καρδιές», είχε πει ο Τζακ Κορκ, παίκτης του στη Σαθουάμπτον, για τον υψηλό ρυθμό και το πρέσινγκ που απαιτεί.

Ο Ποκετινό συνδυάζει την προπονητική φιλοσοφία του μέντορα του, Μαρσέλο Μπιέλσα, με τη δική του προσωπικότητα σε ανθρώπινο επίπεδο και την ισπανική/βρετανική τεχνογνωσία. Ο «loco» γνώρισε τον πρώην διεθνή κεντρικό αμυντικό στα 14 και επηρέασε πολύ τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο. Όταν ήταν 19, κατέκτησε υπό τις οδηγίες του το πρωτάθλημα με τη Νιούελς ενώ δούλεψε μαζί του και στην Εσπανιόλ και την αλμπισελέστε. Ενώ λοιπόν οι αρχές του, κυρίως όσον αφορά το πρέσινγκ και την τακτική, έχουν πολλές επιρροές από τον Μπιέλσα, ο Ποκετίνο κράτησε τη δική του προσέγγιση στο man management. Έχτισε γερούς δεσμούς στα αποδυτήρια, με το ομαδικό πνεύμα, την πίστη στο σύνολο και την εμπιστοσύνη να κυριαρχούν. Κρατώντας ωστόσο και την αίσθηση ότι «εδώ δεν είμαστε στρατός». Για παράδειγμα, δεν απαιτεί από τους παίκτες του να τρώνε όλοι μαζί. Δεν απειλεί, δεν μοιράζει πρόστιμα, δεν καλεί παίκτες στο γραφείο του. Η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή. Δεν είναι αυταρχικός, αλλά όταν δει πως η εμπιστοσύνη του προδίδεται, γίνεται αμείλικτος.

Ο Ποκετίνο έβαλε ισπανικές πινελιές στον αργεντίνικο προπονητικό πίνακα που κληρονόμησε από τον Μπιέλσα. Είναι λογικό. Ανδρώθηκε προπονητικά στην Ισπανία, μελέτησε προπονητές και έκανε εκεί τα διπλώματά του. Στον τρόπο που «τρέχει» το σύλλογο όμως έβαλε και γνώση. Ίσως δεν γίνεται συχνή αναφορά, αλλά όταν τελείωσε την καριέρα του έκανε μεταπτυχιακό στο business development και όπως έχει παραδεχθεί σε παλιότερη συνέντευξή του, πήρε ιδέες που μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ποδοσφαιρικό σύλλογο.Σε συνδυασμό με την... πράξη στη Σαουθάμπτον, το παζλ ήταν πλέον συμπληρωμένο.

Ο 44χρονος δεν έφτιαξε μια ομάδα για τη χρονιά, αλλά ένα ολόκληρο πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από το μηδέν και χτίστηκε από τα χαμηλά, χωρίς φανφάρες και βεντέτες, σε ένα γήπεδο μαθημένο στην αμφισβήτηση. Ένα πρότζεκτ που συνεχώς εξελίσσεται. Το ότι έφτασε στο peak της τη σεζόν που αναδύθηκε το απόλυτο ποδοσφαιρικό success story από το Λέστερ, προφανώς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Αφενός όμως η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί, αφετέρου η πορεία της παρέας του White Hart Lane δεν τελειώνει το καλοκαίρι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.