Το πράσινο τείχος

Το πράσινο τείχος

bet365

Η μάχη της παραμονής έχει πάρει φωτιά στην Bundesliga και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για όσα συμβαίνουν στην ουρά.

Αυτό που έγινε πριν τη σέντρα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ενότητας. Τις προηγούμενες ημέρες οι οπαδοί της Βέρντερ αποφάσισαν να ξεκινήσουν την εκστρατεία «greenwhitewonderwall», η οποία τους συσπείρωσε. Σε σημείο, που περισσότεροι από 10.000 υποδέχθηκαν το λεωφορείο της αποστολής το γήπεδο.

«Αν φτάνεις στο γήπεδο και βλέπεις αυτό, τότε ανατριχιάζεις. Είσαι πολύ κοντά στο να δακρύσεις», θα πει ο Γιουνούζοβιτς, που είχε άμεση συμμετοχή και στα 3 γκολ, στην κάμερα του Sky. Το πρωί του Σαββάτου οι παίκτες έκαναν βόλτα με το ποδήλατο στην ηλιόλουστη Βρέμη, προκειμένου να μειώσουν το άγχος. Τελικά, αυτό μάλλον δούλεψε. Η μεγάλη νίκη με 3-2 επί της Βόλφσμπουργκ ήταν απολύτως δίκαιη. «Παίζουμε όχι μόνο για τους εαυτούς, αλλά για ολόκληρη την πόλη. Για αυτόν τον υπέροχο κόσμο», τόνισε ο Σκρίπνικ.

Οι οπαδοί μπορεί να μην είδαν ούτε αυτή τη φορά την ομάδα τους να κρατάει το μηδέν, όμως πανηγύρισαν σαν τρελοί την μόλις 3η νίκη στο Weserstadion. «Παίζουμε όχι μόνο για τους εαυτούς, αλλά για ολόκληρη την πόλη. Για αυτόν τον υπέροχο κόσμο», τόνισε ο τεχνικός, Βίκτορ Σκρίπνικ. «Δείξαμε ότι μπορούμε να αντέξουμε στην πίεση, όμως δεν πρόκειται να τρελαθούμε με τη νίκη», ο τεχνικός διευθυντής, Άιχιν. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Κλαούντιο Πισάρο, που σκόραρε με πέναλτι, έφτασε τα 102 γκολ με την πράσινη φανέλα και είναι, πλέον, μόνος στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της Βέρντερ στην Bundesliga. Όπως έγραψε και το επίσημο site του συλλόγου: «102 στιγμές αιωνιότητας».

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Αμβούργο (εκτός), Στουτγκάρδη (εντός), Ντάρμσταντ (εκτός), Ντόρτμουντ (εντός)

Στουτγκάρδη

Αν η ενότητα δείχνει να είναι το ατού στην Βρέμη, δεν ισχύει το ίδιο και στη Στουτγκάρδη. Οι Σουηβοί ήταν στο +12 από την 16η θέση την 21η αγωνιστική και τώρα είναι σε απόσταση αναπνοής, στο +2. Όσοι οπαδοί ταξίδεψαν στο Άουγκσμπουργκ αποδοκίμασαν έντονα τους παίκτες, ενώ τη στιγμή που ο Κράμνι μιλούσε στην κάμερα του Sky, ο τεχνικός διευθυντής, Ρόμπιν Ντουτ, έκανε δηλώσεις στη μικτή ζώνη.

«Δε νομίζω ότι εγώ είμαι εκείνος, που θα πρέπει να εξηγήσει κάτι. Ρωτήστε τους πρωταγωνιστές». Ο Γερμανός παράγοντας έβγαλε τον εαυτό τους από το προσκήνιο, σαν να μην έχει μερίδιο ευθύνης. Ο Κράμνι έκοψε για πρώτη φορά το ρεπό της Δευτέρας (18/04), προκειμένου οι παίκτες του να μείνουν συγκεντρωμένοι και να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία για το επόμενο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ.

«Τώρα, πρέπει να τρέξουν για τη ζωή τους, όμως δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε», τόνισε ο τεχνικός της Στουτγκάρδης. «Θα πρέπει να αναζωπυρώσουμε τη φλόγα». Η αστάθεια έχει χτυπήσει τους Σουηβούς, που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, καθώς στη συνέχεια έχουν δύο «τελικούς» για την παραμονή.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Ντόρτμουντ (εντός), Βέρντερ (εκτός), Κολωνία (εκτός), Άιντραχτ (εντός)

Χόφενχαϊμ

Τα μαγικά του Γιούλιαν Νάγκελσμαν συνεχίζονται στο Ζίνσχαϊμ. «Ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας από τη μέρα, που ανέλαβα», θα πει ο 28χρονος τεχνικός μετά τη μεγάλη νίκη με 2-1 επί της Χέρτα. Σε 10 ματς στην Bundesliga με τον τελευταίο στον πάγκο, η Χόφενχαϊμ έχει μαζέψει 20 βαθμούς, επίδοση που είναι χειρότερη μόνο από εκείνες της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο (16/04) οι μπλε είχαν πετύχει μόλις 2 γκολ με κεφαλιές. Στο ματς με τους πρωτευουσιάνους έμελλε να πετύχουν άλλα δύο με τους Σερ και Ουτ, για να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και τον ιδιοκτήτη Χοπ να πηδάει από χαρά στη σουίτα του. «Δεν έχω κερδίσει ποτέ τόσα ματς στη σειρά με την Χόφενχαϊμ», θα πει ο Κέβιν Φόλαντ. «Το κλειδί είναι το πάθος μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα σωθούμε».

«Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει πολύ με την αυτοπεποίθηση», σχολίασε ο Ουτ. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους οπαδούς να αποθεώνουν την ομάδα τους και να καλούν τον Νάγκελσμαν να πανηγυρίσει μαζί τους. Δεν το έκανε, καθώς υπάρχει ένα πρόβλημα: έχει φοβία στο να πηδάει τους φράχτες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. «Αν εξασφαλίσουμε την παραμονή, τότε θα το προσπαθήσω», όπως υποσχέθηκε. Με αυτά που έχει δείξει η Χόφενχαϊμ, μάλλον θα ολοκληρώσει το μικρό θαύμα της παραμονής πριν την τελευταία αγωνιστική.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Γκλάντμπαχ (εκτός), Ίνγκολσταντ (εντός), Αννόβερο (εκτός), Σάλκε (εντός)

Ντάρμσταντ

Το Böllenfalltor έχει αποδειχθεί η μεγαλύτερη αδυναμία της Ντάρμσταντ στη σεζόν. Τελικά, οι οπαδοί των Lilien, που ό,τι και να συμβεί μπορούν να είναι περήφανοι για την ομάδα τους, πανηγύρισαν τη δεύτερή τους νίκη επί της Ίνγκολσταντ (2-0). Ήταν, μάλιστα, η 8η συνολικά, που αποτελεί νέο ρεκόρ συλλόγου στην Bundesliga.

Για να έρθει, έπρεπε ο Κονσταντίν Ράους να βρει δίχτυα ξανά μετά από 1.685' και ο Σάντρο Βάγκνερ να πετύχει το 10ό του γκολ στα τελευταία 14 ματς! Η Bild, μάλιστα, είπε να υπερβάλει λίγο, γράφοντας ότι είναι στις επιλογές του Λεβ για το Euro. Πριν το παιχνίδι ο τεχνικός της Ντάρμσταντ, Ντιρκ Σούστερ, είπε ότι «35, 36 βαθμοί» θα είναι αρκετοί για τη σωτηρία, όμως μάλλον θα πρέπει να αναεθωρήσει προς τα πάνω, με την ομάδα του να έχει ήδη 35 και να είναι στο +4 από την Βέρντερ. Όλα είναι στα χέρια της.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Κολωνία (εκτός), Άιντραχτ (εντός), Χέρτα (εκτός), Γκλάντμπαχ (εντός)

Αμβούργο

Η σεζόν πήγαινε, όπως ακριβώς την ήθελαν στο Αμβούργο. Ο ρεαλιστικός στόχος ήταν η εύκολη παραμονή, που θα έδινε την αυτοπεποίθηση και θα εξαφάνιζε τον φόβο, ώστε να ξεκινήσει το χτίσιμο για το μέλλον. Μέχρι και την Ευρώπη ονειρεύτηκαν κάποια στιγμή οι οπαδοί, με τη νοσταλγία να κάνει την εμφάνισή και να αποπροσανατολίζει τον σύλλογο. Φτάνοντας στο τέλος, τα πράγματα είναι και πάλι οριακά. Οι δεινόσαυροι ξεκίνησαν καλά, αλλά όταν δέχθηκαν το πρώτο από την Ντόρτμουντ, κατέρρευσαν, για να χάσουν με 3-0.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Ο Άντλερ αποβλήθηκε για πρώτη φορά μετά από 236 ματς στην Bundesliga, Λασόγκα και Έκνταλ τραυματίστηκαν και οι απουσίες είναι πολύ σημαντικές για το μεγάλο ντέρμπι με την Βέρντερ, που είναι στο -3 στη 16η θέση. Ο φόβος επέστρεψε στον γερμανικό βορρά. «Πρέπει να ηρεμήσουμε και να δούμε την κατάσταση με ηρεμία. Πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά για το επόμενο παιχνίδι και να βρούμε την αυτοπεποίθησή μας», τόνισε ο Λαμπαντία, που καλείται και πάλι να αποδείξει ότι είναι άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο Χόλτμπι χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό παιχνίδι στη σεζόν» το Nordderby, που θα κρίνει πολλά. Σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε αν το Αμβούργο θα πάει για ακόμη μία φορά σε δραματικό φινάλε. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Βέρντερ (εντός), Μάιντς (εκτός), Βόλφσμπουργκ (εντός), Άουγκσμπουργκ (εκτός)

Άουγκσμπουργκ

Οι φήμες ότι ο Βάιντσιρλ θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, δεν έχουν επηρεάσει την Άουγκσμπουργκ. Ο τεχνικός των Βαυαρών πριν το ματς είχε σταθεί στα συναισθήματα, που ένιωσε βλέποντας το παιχνίδι της Ντόρτμουντ με την Λίβερπουλ, ζητώντας από παίκτες και οπαδούς να παραδειγματιστούν: οι μεν να μην τα παρατήσουν ποτέ και οι δε να δημιουργήσουν εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Τη διαφορά στη μάχη της παραμονής την έχει κάνει ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον, που έχει 4 γκολ στα 5 τελευταία ματς και 5 συνολικά. Ο Ισλανδός έχει δώσει 11 βαθμούς στην ομάδα του και ο τίτλος της Augsburger Allgemeine είναι ενδεικτικός της εκτίμησης: «Ο Φινμπόγκασον είναι η ασφάλεια ζωής της Άουγκσμπουργκ». Το standing ovation τη στιγμή της αλλαγής του πιθανότατα δε θα είναι και το τελευταίο. Η 7η συνεχόμενη νίκη επί της Στουτγκάρδης με 1-0 δίνει νέα δυναμική, καθώς το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου εύκολο στη συνέχεια. Όλα θα κριθούν στα ματς, που θα δώσει στην WWK Arena.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Βόλφσμπουργκ (εκτός), Κολωνία (εντός), Σάλκε (εκτός), Αμβούργο (εντός)

Άιντραχτ

«Η ελπίδα εναπόκειται στον Θεό του ποδοσφαίρου», ήταν ο τίτλος του Spiegel μετά τη νέα ήττα της Άιντραχτ από την Λεβερκούζεν. Αναφερόταν, φυσικά, στον τραυματία Άλεξ Μάιερ, που παραμένει αμφίβολος και κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς θα επιστρέψει. Οι Αετοί είναι πολύ κοντά στην καταστροφή και δύσκολα θα αποφύγουν τον απευθείας υποβιβασμό.

Στάθηκαν καλά αμυντικά, όμως επιθετικά έκαναν πολύ λίγα πράγματα. Στο τέλος, όλα κρίθηκαν στο ποιος σκόραρε πρώτος, με την Μπάγερ να φτάνει στη νίκη με 3-0. «Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ καθόλου», θα πει ο Χίμπερ, που έχασε τη μοναδική ευκαιρία της Άιντραχτ με το σκορ στο 0-0. Δεν γίνεται να σωθείς, όμως, προσπαθώντας να κλέψεις όλα τα ματς. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κόβατς δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα βελτίωσης. Ένα γκολ έχει πετύχει όλο κι όλο η ομάδα του στη νίκη επί του Αννόβερου, τη στιγμή που η διαφορά τερμάτων είναι στο 1-9.

«Θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία μας ανάσα», τόνισε ο Κροάτης, όμως τα κλισέ δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση. Η Άιντραχτ παίζει εδώ και εβδομάδες χωρίς έμπνευση και δεν είχε να προσφέρει τίποτα, που να φέρνει την ελπίδα της αλλαγής. Ίσως, επειδή ούτε ο ίδιος δεν έχει τις λύσεις. «Φοβάμαι όσο και οι οπαδοί», τόνισε ο Ρους. «Κάποιοι θα πουν ότι οι παίκτες χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, όμως στο ποδόσφαιρο δεν εξηγούνται όλα τα πράγματα», σχολίασε ο Μάιερ, που αυτή τη φορά δεν μπορεί να σώσει την ομάδα του... Ο υποβιβασμός μοιάζει θέμα χρόνου.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Μάιντς (εντός), Ντάρμσταντ (εκτός), Ντόρτμουντ (εντός), Βέρντερ (εντός)

Αννόβερο

Έπρεπε να περάσουν 578', για να πανηγυρίσουν ξανά νίκη εντός έδρας οι οπαδοί του Αννόβερου. Η ομάδα τους έκανε την έκπληξη, κέρδισε με 2-0 την Γκλάντμπαχ, όμως σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετίσει την κατηγορία, καθώς το come back είναι αδύνατο. Κι όμως, η τελευταία της βαθμολογίας, που είναι καταδικασμένη, μοιάζει να διακατέχεται από την μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο λόγος είναι απλός: βρέθηκε επιτέλους η χημεία με τον προπονητή.

Σε δύο παιχνίδια ο Ντάνιελ Στέντελ έχει μαζέψει 4 βαθμούς, επίδοση ήδη καλύτερη από εκείνη Σάαφ (3) σε 11 ματς! Το θάρρος να ρίξει στη μάχη τους 19χρονους Σάρενσεν-Μπαζέε (μέσος) και Αντόν (αμυντικός). «Ο θόρυβος» ήταν η απάντηση του 42χρονου τεχνικού, όταν πριν λίγες ημέρες ρωτήθηκε για τις διαφορές ανάμεσα στην Bundesliga και στο πρωτάθλημα U19, που ήταν πριν λίγες εβδομάδες. «Όλα είναι ανοιχτά», τόνισε ο ιδιοκτήτης, Μάρτιν Κιντ σχετικά με τη συζήτηση που έχει προκύψει για το αν πρέπει να συνεχίσει.

«Κάτι έχει συμβεί στην ομάδα», τόνισε ο τερματοφύλακας Τσίλερ. «Ο προπονητής έχει καταφέρει να μας δώσει κίνητρο με εξαιρετικό τρόπο. Με κάποιον τρόπο μας έχει ανεβάσει». Το Αννόβερο μοιάζει απελευθερωμένο, ο Στέντελ παίρνει ρίσκα και «σταθερές αποφάσεις», όπως είπε ο Κιντ, και το βέβαιο είναι ότι θα πάρει και άλλους βαθμούς μέχρι το τέλος. Ξαφνικά, όμως, βρέθηκε η βάση για το μέλλον. Αν υπάρχει ένα στοίχημα, που πρέπει να βάλει ο Κιντ είναι μπροστά του...

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος: Ίνγκολσταντ (εκτός), Σάλκε (εντός), Χόφενχαϊμ (εντός), Μπάγερν (εκτός)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης