Η Ντνίπρο στην άβυσσο

Η Ντνίπρο στην άβυσσο

Η Ντνίπρο στην άβυσσο

bet365

Η Ντνίπρο βρίσκεται σε αγώνα επιβίωσης και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κάθετη πτώση των Ουκρανών.

Τον Απρίλιο του 2014 η Ντνίπρο είχε κερδίσει με 1-0 την Μέταλουργκ στην κατάμεστη «Ντνίπρο Αρένα» και μετά το τελευταίο σφύριγμα, οι παίκτες του Χουάντε Ράμος είχαν βρεθεί δίπλα στους οπαδούς τους, καθώς το πρωτάθλημα ήταν πιο κοντά από ποτέ. Τελικά, μία ήττα από την Τσερνομόρες (1-0) λίγες ημέρες αργότερα έσβησε το όνειρο.

Τον Μάιο του 2015 η Ντνίπρο ήταν πολύ κοντά στο να ξαναγράψει ιστορία, καθώς βρέθηκε στον τελικό του Europa League. Το πρωτάθλημα είχε χαθεί για την ομάδα του Μαρκέβιτς, που τελικά έμεινε στο -2 από την 2η Σαχτάρ, με τους παίκτες του να τα δίνουν όλα, όμως στο τέλος να χάνουν με 3-2 από τη Σεβίλλη. Οι Днепряне είχαν κερδίσει τον σεβασμό και όλα έδειχναν ότι οι πιθανότητες να σπάσει το «δίπολο» Ντιναμό-Σαχτάρ ήταν μεγαλύτερες από ποτέ. Η σεζόν 2015-16 θα ξεκινούσε με την Ντνίπρο από θέση ισχύος.

Αυτό στη θεωρία, γιατί στην πράξη λίγους μήνες αργότερα, ο σύλλογος φλερτάρει μόνιμα με την καταστροφή. Σε μία χώρα, όπου μαίνεται εμφύλιος είναι λογικό η οικονομική κατάσταση να είναι δύσκολη. Αυτό, όμως που συμβαίνει στην Ντνίπρο είναι κάτι περισσότερο. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ο σύλλογος απλά χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο, ως μοχλός πίεσης.

Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς και Κανκάβα έφυγαν το περασμένο καλοκαίρι και η ενίσχυση δεν ήρθε ποτέ, παρά τις συνεχόμενες διαβεβαιώσεις της διοίκησης στον Μαρκέβιτς για το αντίθετο. «Πώς μπορώ να είμαι στο τιμόνι μίας ομάδας, τη στιγμή που οι παίκτες λένε ανοιχτά ότι θέλουν να φύγουν;», τόνισε ο Ουκρανός τεχνικός τον περασμένο Αύγουστο. Μία ήττα από την Ντιναμό (1-2) ήταν αρκετή, για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Ο Μαρκέβιτς είχε υποβάλει για πρώτη φορά την παραίτησή του, κάτι που μέχρι σήμερα έχει κάνει άλλες δύο φορές.

Το μήνυμα της διοίκησης, όμως, ήταν ξεκάθαρο. Από τη στιγμή που το συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2018, θα πρέπει να πληρώσει την προβλεπόμενη ρήτρα ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Κάπου εκεί τελειώνει κάθε προσπάθειά του. «Θα ήθελα φύγω, όμως δεν μου το επιτρέπουν. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο σύλλογος μπορεί να εξελιχθεί», θα αποκαλύψει λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του στο κανάλι Futbol 1.

Εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει η ειδοποίηση από την UEFA ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα που οφείλονται στον Χουάντε Ράμος και στους συνεργάτες του, καθώς μιλάμε για αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει. Ο ιδιοκτήτης Ίγκορ Κολομόισκι, όμως, αποφάσισε απλά να μην το κάνει. Έτσι, το νέο χαμηλό ήρθε με τη χθεσινή (31/03) απόφαση της UEFA, με την οποία η Ντνίπρο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την Ευρώπη για την επόμενη σεζόν (η απόφαση είναι η κλασική και μιλάει για εφαρμογή της τιμωρίας σε περίοδο τριών ετών).

Πόσο είναι το ποσό, για το οποίο τιμωρήθηκε η Ντνίπρο; 1,75 εκατ. ευρώ... «Για τους δικούς του λόγους ο Κολομόισκι αρνείται να πληρώσει. Η Ντνίπρο μπορεί να εξαφανιστεί από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Οι μισθοί καθυστερούν, υπάρχουν χρωστούμενα, ενώ κανένας δεν έχει πάρει τα μπόνους για την περσινή πορεία στην Ευρώπη», είχε αποκαλύψει πηγή κοντά στον σύλλογο στην εφημερίδα АНТИКОР πριν λίγες εβδομάδες, ενώ υπονόησε ότι αυτή η απόφαση είναι το μήνυμα ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ουκρανία στον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο ιδιοκτήτης της Ντνίπρο λείπει εδώ και καιρό από την Ουκρανία, καθώς είχε δικαστικές διαμάχες στην Ελβετία, όπου διαμένει, και στην Αγγλία. Ο πρώην κυβερνήτης της Περιφέρειες του Ντνιπροπετρόβσκ είδε τον Ποροσένκο να τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση της Περιφέρειας της Οδυσσού τον Μιχάηλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον Κολομόισκι μέχρι και για λαθρεμπόριο στο λιμάνι της Οδυσσού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, ο Κολομόισκι έβλεπε σε απίστευτες σκηνές στην τηλεόραση τη σύλληψη του συνεργάτη του, Γκενάντι Κορμπάν, με τη χρήση ειδικών δυνάμεων, του στρατού, μέχρι και ελικοπτέρων. Ήταν ακόμη ένα βήμα στο αδιέξοδο των σχέσεων με την κυβέρνηση. Ο ιδιοκτήτης της Ντνίπρο είναι μεταξύ άλλων μεγαλομέτοχος στην τράπεζα ПриватБанк και στην Укрнафта, εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αμφότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο οικονομικής φύσεως.

Όλα αυτά έχουν βαρύ τίμημα στην Ντνίπρο. Οι παίκτες έχουν απειλήσει δύο φορές στη σεζόν με μποϊκοτάζ για τα χρέη, καθώς όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο είχαν να πληρωθούν για 4 μήνες. «Όποιος θέλει να φύγει, είναι ελεύθερος να το κάνει. Είναι δύσκολο να εξηγήσω την κατάσταση. Πιστεύω ότι μπορούν να φύγουν ως ελεύθεροι», είχε πει στις αρχές του Δεκέμβρη ο CEO, Αντρέι Στέτσενκο. Και, μάλιστα, όποιοι μπορούσαν το έκαναν πράξη, με τους Σελεζνιόβ (Κούμπαν), Μπόικο (Μπεσίκτας) και Φεντόρτσουκ (Ντιναμό Κιέβου) έφυγαν και μόνο για τον δεύτερο μπήκαν χρήματα στα ταμεία. Ο Μαρκέβιτς έχει χτυπήσει ξανά το καμπανάκι, καθώς το καλοκαίρι τελειώνουν άλλα 11 συμβόλαια... Η Ντνίπρο κινδυνεύει να πέσει πολύ χαμηλά. Να βρεθεί στην άβυσσο.

Στα τέλη του 2015 εμφανίστηκαν φήμες ότι ο Κολομόισκι επιθυμεί να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. «Ίσως ο Κολομόισκι θέλει να πουλήσει την Ντνίπρο. Αλλά, πείτε μου, ποιος θα την αγοράσει;», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της Ντιναμό, Ίγκορ Σούρκις, όμως γρήγορα το θέμα έπαψε να υπάρχει με επίσημη διάψευση του ιδιοκτήτη των Днепряне. Οι οργανωμένοι οπαδοί αναγκάστηκαν να γράψουν ανοιχτή επιστολή και ήταν εμφανές ότι το μονοπάτι της καταστροφής δεν πρόκειται να διακοπεί.

«Πιστεύουμε ότι η Ντνίπρο για τους οπαδούς και τους κατοίκους της πόλης είναι κάτι παραπάνω από μία επιχείρηση», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα για τον Κολομόισκι για ένα σύλλογο, που έχει δύο πρωταθλήματα στην ΕΣΣΔ (1983, 1988). Από την οργή τους δεν γλίτωσαν ούτε οι παίκτες, ούτε ο Μαρκέβιτς, που πριν λίγους μήνες γνώριζε την αποθέωση. «Ξεπεράσατε τα όρια με τις δηλώσεις σας και δείχνετε έλλειψη σεβασμού στον σύλλογο». Πριν λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η εφημερίδα Сегодня έριξε τη βόμβα, αποκαλύπτοντας ότι το καλοκαίρι η χρεωκοπία είναι πολύ κοντά, κάτι που θα οδηγήσει στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του...

Η τιμωρία από την UEFA έφερε το νέο ξέσπασμα του Μαρκέβιτς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ασχέτως με το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, θα αποχωρήσει το καλοκαίρι. «Τι έχει μείνει να κάνω εδώ; Αν ήμουν 50 ετών, θα υπέφερα για έναν χρόνο, πριν ξεκινούσα να φτιάξω μία νέα ομάδα. Τώρα, δεν μας πληρώνουν και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω παραπάνω», σχολίασε μόλις έμαθε τα νέα. Η Ντνίπρο έπεσε θύμα της ίδιας της της επιτυχίας και των πολιτικών παιχνιδιών σε μία χώρα, που ακόμα έχει πολλά να την χωρίζουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης