TOP-5: Τα «μυστήρια» του ποδοσφαίρου

TOP-5: Τα «μυστήρια» του ποδοσφαίρου

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμίζει πέντε περιστατικά που καλύφθηκαν από ένα «πέπλο» μυστηρίου και δημιούργησαν δεκάδες θεωρίες και εικασίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Η ταχύτητα της πληροφορίας είναι τόσο μεγάλη, εξαιτίας της τεχνολογίας, που είναι αδύνατο κάτι να μη διαρρεύσει στο διαδίκτυο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Αυτό είναι κάτι που έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, γι’ αυτό και πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να συνομιλούν μεταξύ τους, βάζοντας το χέρι μπροστά στο στόμα τους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως γύρω τους υπάρχουν δεκάδες κάμερες που τους καταγράφουν. Όχι μόνο αυτές της τηλεοπτικής μετάδοσης, αλλά και αυτές των smartphones των θεατών στην εξέδρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα περιστατικά. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει «μυστήρια», που έμειναν αναπάντητα και κανείς δεν είναι σίγουρος μέχρι και σήμερα, για το τι πραγματικά συνέβη. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε από αυτά.

Ρονάλντο (τελικός Μουντιάλ 1998)
«Τι έπαθε ο Ρονάλντο, γιατί δεν έπαιξε καλά;», ήταν κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτήσεις μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά... σκιά του εαυτού του απέναντι στη Γαλλία και μετά τις πρώτες επικρίσεις ήρθε (;) στο φως η αλήθεια. Την ημέρα του τελικού, ο Βραζιλιάνος υπέστη κρίση επιληψίας στο ξενοδοχείο και μία ώρα πριν το παιχνίδι έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση πως ο Ρονάλντο δε θα βρισκόταν στην αρχική ενδεκάδα της «σελεσάο». Τελικά το «φαινόμενο» αγωνίστηκε στο παιχνίδι, ωστόσο ήταν παρών-απών. Οι θεωρίες συνομωσίας λένε πως οι χορηγοί πίεσαν τον Μάριο Ζαγκάλο να συμπεριλάβει στην ενδεκάδα τον Βραζιλιάνο, αν και αυτό που ειπώθηκε επίσημα ήταν πως ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής αισθάνθηκε καλύτερα και ζήτησε να αγωνιστεί. Το μυστήριο, όμως, παρέμεινε... τι συνέβη και ο Ρονάλντο έπαθε κρίση επιληψίας, λίγο πριν τον τελικό;

Ζιντάν – Ματεράτσι
Τι ήταν αυτό που είπε ο Ιταλός αμυντικός στον «Ζιζού» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 και προκάλεσε την έκρηξη του τελευταίου; Λέγεται πως ο Μάρκο Ματεράτσι έβρισε την αδελφή του Ζινεντίν Ζιντάν, με αποτέλεσμα ο Γάλλος να... βγει από τα ρούχα του και να ρίξει αυτή την ιστορική κουτουλιά. Μάλιστα, ο «Ζιζού» δεν μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτή του την κίνηση, αφού όπως είπε χρόνια αργότερα ο ίδιος «προτιμούσα να πεθάνω, παρά να ζητήσω συγνώμη. Δε θα ένιωθα καλά με τον εαυτό μου, αν έκανα ότι δεν άκουγα όσα μου είπε». Τα mind games του Ματεράτσι έπιασαν πάντως τόπο, αφού κατά πολλούς αυτή η κουτουλιά και η αποβολή του Ζιντάν στέρησαν από τη Γαλλία την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Μπέκαμ – Φέργκιουσον
Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές, κατά τη διάρκεια της κοινής παρουσίας τους στο Ολντ Τράφορντ. Αποκορύφωμα ήταν ένα περιστατικό μετά από μία ήττα από την Άρσεναλ για το κύπελλο Αγγλίας το 2003. Μέσα στα αποδυτήρια, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εκσφενδόνισε ένα παπούτσι στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, με αποτέλεσμα να τραυματίσει πάνω από το μάτι τον Άγγλο άσο, ο οποίος χρειάστηκε μέχρι και ράμματα. Ο Μπέκαμ αποχώρησε την επόμενη χρονιά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως τι πραγματικά έγινε μεταξύ τους, έμεινε για πάντα στα αποδυτήρια. Το συγκεκριμένο περιστατικό απασχόλησε για χρόνια τους Άγγλους, ενώ κυκλοφόρησαν μέχρι και cartoons, που έδιναν τη δική τους... εκδοχή!

Τέβες – Μασεράνο (Γουέστ Χαμ)
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 2006, δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου άκουγαν στα ονόματα Κάρλος Τέβες και Χαβιέ Μασεράνο. Τους δύο Αργεντινούς άσους της Κορίνθιανς είχαν βάλει... στο μάτι ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους. Ως προς έκπληξη όλων, όμως, οι δύο ποδοσφαιριστές πήραν μεταγραφή στην Αγγλία, όχι όμως σε κάποια από τις παραδοσιακές δυνάμεις (που φάνταζε το λογικό), αλλά στην Γουέστ Χαμ. Αυτό που ειπώθηκε εκείνη την εποχή, ήταν ότι τα δικαιώματα των δύο ποδοσφαιριστών δεν άνηκαν στην πραγματικότητα στα «σφυριά», αλλά σε τρίτους, οι οποίοι πραγματοποίησαν μυστηριωδώς αυτές τις μεταγραφές. Λύση σε αυτό το «μυστήριο» κλήθηκε να δώσει η Πρέμιερ Λιγκ, η οποία τιμώρησε, τότε, την Γουέστ Χαμ με το εξωπραγματικό ποσό των 5,5 εκατομμυρίων λιρών.

Αγγλία – Δυτική Γερμανία (1966)
Μέχρι και σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο σουτ του Τζεφ Χερστ, στην παράταση του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, ανάμεσα σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία. Το γκολ μέτρησε, τα «λιοντάρια» έκαναν το 3-2, πριν επικρατήσουν με το τελικό 4-2 και σηκώσουν το τρόπαιο. Για 50 χρόνια πλανάται το «φάντασμα» της αντικανονικότητας ή όχι του συγκεκριμένου τέρματος, το οποίο θεωρείται το πιο αμφισβητούμενο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία έχει κληθεί να δώσει λύση σε αυτό το μυστήριο, όμως και πάλι οι απόψεις διίστανται. Η ομάδα οπτικής επεξεργασίας πληροφοριών του Imperial College του Λονδίνου και το τμήμα μηχανικών επιστήμης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάνθηκαν πως η μπάλα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα 2,5 εκατοστά για να περάσει ολόκληρη τη γραμμή, ενώ πρόσφατα το Sky Sports, με τη βοήθεια της EA Sports, ανέλυσε πως ολόκληρη η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος της Δυτικής Γερμανίας.

 

Τελευταία Νέα