Μια πρόωρη ματιά στην Εθνική Αγγλίας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μια πρόωρη ματιά στην Εθνική Αγγλίας

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τους δυνητικούς πρωταγωνιστές της Εθνικής Αγγλίας που αναδεικνύει η φετινή Premier League.


Δεν είναι μόνο το Εuro του καλοκαιριού, όπου οι Άγγλοι θέλουν για μια ακόμα φορά να διώξουν την ρετσινιά του loser. Η προοπτική που πηγάζει από τις ατομικές διακρίσεις ποδοσφαιριστών στη φετινή Premier League, σε συνδυασμό με την πιο δομημένη δουλειά που γίνεται μετά το άνοιγμα των πυλών του St. George's Park σε επίπεδο υποδομών και προπονητών αφήνει μια καλή μαγιά για το μέλλον. Ακόμα κι αν ο τεχνικός που αναλαμβάνει τη διαχείριση θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένος. Έχει, πάντως, δίπλα και τριγύρω του αρκετές νεότερες «φωνές» αν και οι... κακές γλώσσες λένε ότι αν δεν πάει τουλάχιστον ημιτελικά, η επόμενη μέρα θα τον βρει εκτός Εθνικής.

Στο Μουντιάλ του 2014 και μετά από έναν ακόμα πρόωρο αποκλεισμό ο Ρόι Χόντσον άκουσε αρκετή κριτική για την τακτική και το κοουτσάρισμά του. Ένας από τους βασικούς επικριτές του ήταν και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Η αναποτελεσματικότητα του άξονα τον οδήγησε να αλλάξει προσέγγιση στα προκριματικά του Euro, όπου τα τρία Λιοντάρια πήγαν «τρένο». Το 4-2-3-1 έμεινε στη... Βραζιλία. Το 4-4-2 με κάτι σαν ρόμβο και το 4-3-3 ήταν εκείνα που κυριάρχησαν. Μάλιστα, στο ρόμβο, η χρησιμοποίηση του Στέριλινγκ στην κορυφή του, πίσω από τους Ρούνεϊ και Γουέλμπεκ αποδείχθηκε ιδίαιτερα αποτελεσματική. Μέχρι τουλάχιστον να τραυματιστεί ο Γουέλμπεκ.

Στο ξεκίνημα των προκριματικών με αντίπαλο την Ελβετία, ο Χόντσον είχε στην βασική 11άδα τους Γουίλσιρ, Ντελφ και Γουέλμπεκ. Και οι τρεις τους είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση θα είναι το καλοκαίρι, λόγω τραυματισμών και περιορισμένων συμμετοχών. Ο Γουέλμπεκ, για παράδειγμα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες με τη φανέλα των K-21 της Γιουνάιτεντ. Υπάρχουν ωστόσο νέοι πρωταγωνιστές, που έχουν ξεπηδήσει από το φετινό πρωτάθλημα και είναι εκείνοι που θα κρίνουν την τελική διάταξη της 11άδας του Χόντσον, ο οποίος στα φιλικά με Γαλλία και Ισπανία έδειξε κάποιες σκέψεις του.

Τριπλέτα-φωτιά

O Mαουρίτσιο Ποκετινό ρωτήθηκε για το αν θα μπορούσε ο Βάρντι με τον Κέιν να αποτελέσουν το επιθετικό δίδυμο της Εθνικής Αγγλίας: «Ναι, γιατί όχι; Έχουν την ποιότητα για να το κάνουν. Πιστεύω ότι και οι δύο έχουν δείξει απίστευτη ικανότητα, οπότε ο Ρόι μπορεί να αποφασίσει να τους βάλει μαζί». Και τον Ρούνεϊ; Τον αφήνεις εκτός; Με βάση το κακό πρώτο μισό του και λαμβάνοντας υπόψιν τη φόρμα των άλλων δύο, ναι. Ωστόσο, ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει ένα δυνατό come back στο 2016. Μετράει επτά γκολ και δύο ασίστ σε 676 λεπτά παιχνιδιού, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συμμετοχή στα 9 από τα τελευταία 14 γκολ των «Κόκκινων Διαβόλων», ενώ έχει το «βάρος», την εμπειρία και την προσωπικότητα που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο Βάρντι, από την πλευρά του, έχει εξελιχθεί σε επιθετικό υπερόπλο στην κούρσα τίτλο που κάνει η Λέστερ. Με εκπληκτική αίσθηση του χώρου, μαχητικότητα και τελειώματα που τον κρατούν στην πρώτη θέση των σκόρερ, είναι ο ιδανικός επιθετικός για το στιλ ποδοσφαίρου που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στις «Αλεπούδες». Ταχύτατος, με περισσότερα κοψίματα και τάκλιν από κάθε άλλο επιθετικό στο Πρωτάθλημα και τρομερά χρήσιμος όταν η κατοχή βρίσκεται στον αντίπαλο, ο Βάρντι συνδυάζει στοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλον ποδοσφαιριστή της Εθνικής Αγγλίας. Οπότε, με την προϋπόθεση ότι παραμένει υγιής, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει βασική επιλογή του Χόντσον στο Euro.

Κι ύστερα, είναι ο Χάρι Κέιν. Η περσινή on fire σεζόν του δεν γινόταν να αγνοηθεί από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό. Τον προωθεί πολύ και η Αγγλική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του αέρα αλλαγής που θέλει να φέρει στην Εθνική. Το αγαπημένο παιδί των Σπερς έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα στην πίεση και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε φυσικό ηγέτη της ομάδας του Ποκετίνο. Δίνει το 100% μέσα στον αγωνιστικό χώρο, γυρίζει για να βοηθήσει στη δημιουργία, έχει εξαιρετικά «ανοίγματα» προς τα άκρα με πάσες ακριβείας, δεν κάνει ποτέ την περιττή ενέργεια. Και φέτος, παρότι στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είχε την περσινή επαφή του με τα δίχτυα, είναι δεύτερος σκόρερ με 15 «τεμάχια», μόλις τρία λιγότερα από τον Βάρντι.

Το σχήμα με τρεις επιθετικούς και δη τρία φορ δεν δείχνει και τόσο πιθανό, οπότε μάλλον το δίδυμο ή ο κεντρικός φορ θα εξαρτηθούν από τη φόρμα τη στιγμή της διοργάνωσης καθώς και την ανάγνωση του κάθε παιχνιδιού. Ο 68χρονος προπονητής δεν θέλει καθόλου τον σέντερ φορ του απομονωμένο και τους υπόλοιπους να τον ψάχνουν με βαθιές μπαλιές. Το δεδομένο είναι ότι έχει στο οπλοστάσιό του τρία πολύ δυνατά χαρτιά, οι δύο εκ των οποίων αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής Premier League. Από εκεί και πέρα, το βάρος πέφτει στη διαχείριση.

Ο άξονας και το «φτερό»

Ο καθαρά... λονδρέζικος συνδυασμός Ντάιερ-Ντέλε Άλι μπορεί κάλλιστα να μεταφερθεί στον κορμό της Εθνικής Αγγλίας, μιας και ο Ρόι θεωρεί ότι οι δύο κεντρικοί μέσοι στο σύστημά του είναι ίσως οι πιο βασικοί κρίκοι ολόκληρου του οικοδομήματος. Θέλει να προστατεύουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και να ελέγχουν την κυκλοφορία. Το θέμα είναι αν και πως μπορούν να χωρέσουν στην ίδια 11άδα με τον Μπάρκλεϊ. Στο φιλικό με τη Γαλλία, έβαλε τον Ντάιερ καθαρό εξάρι, λίγο πιο μπροστά του τον Μπάρκλεϊ και τράβηξε τον Άλι δεξιό εσωτερικό μέσο. Υποθετικά, σε μία διάταξη με τρεις κεντρικούς μέσους όπως στο αμέσως προηγούμενο ματς με την Ισπανία, ο Άλι θα μπορούσε να αγωνιστεί δίπλα στον Ντάιερ και μπροστά τους ο Μπάρκλεϊ (με τη Λα Ρόχα πίσω του ήταν ο Κάρικ με τον Ντελφ). Τη στιγμή αυτή αποτελεί, μαζί με τον Μπάρκλεϊ, τον πιο πλήρη μέσο της Εθνικής, έχοντας τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε διάφορους ρόλους.

Ο Ντάιερ έχει μετεξελιχθεί σε έναν τρομερά χρήσιμο anchorman υπό τις οδηγίες του Ποκετίνο και σε ματς με επικίνδυνους αντιπάλους είναι πιθανόν να επιλεγεί, θυσιάζοντας έναν περισσότερο δημιουργικό παίκτη. Και όπως στο φιλικό με τη Γαλλία, ο Ρούνεϊ μπορεί να παίξει περισσότερο προς τα δεξιά για να χωρέσουν και οι τρεις στον άξονα. Δεδομένη είναι η παρουσία του Στέρλινγκ και η υποψηφιότητα του Λαλάνα και του Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.Έξτρα λύση (και) για το μέλλον, παρότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί, αποτελεί και ο Λίνγκαρντ, ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Φαν Χάαλ. Οι πιθανοί συνδυασμοί λοιπόν, είναι πάρα πολλοί και από αυτούς θα εξαρτηθεί το ποιοι και πως θα συνυπάρξουν στην επίθεση.

Οι σταθερές αξίες και η «τρύπα»

Στην άμυνα, το νέο βασικό αμυντικό δίδυμο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Στόουνς με τον Σμόλινγκ, μιας και τόσο ο Κέιχιλ, όσο και ο Τζαγκιέλκα δεν είναι σε καθόλου καλά φεγγάρια. Γουόκερ και Κλάιν είναι οι πιθανότεροι για τα δεξιά. Ο Μπάιραμ, ο οποίος τον Ιανουάριο πήρε μεταγραφή για τη Γουέστ Χαμ και έχει διαφορετικά στοιχεία, λογικά θα πρέπει να περιμένει. Αριστερά, τα πράγματα είναι χειρότερα. Ο τραυματισμός του Σο τον κράτησε πίσω, ενώ ο Γκιμπς, που πριν ένα χρόνο οι περισσότεροι ήταν σίγουροι ότι θα αποτελέσει τον επόμενο αριστερό μπακ της Εθνικής Αγγλίας, φέτος παίζει πολύ σπάνια και ενίοτε ως αριστερό εξτρέμ.

Οπως φαίνεται ο Λέιτον Μπέινς αποτελεί την πιο σταθερή λύση και ίσως έχει έρθει η ώρα του Άαρον Κρέσγουελ. Ο μπακ της Γουέστ Χαμ θέλει να αποφύγει να γίνει ένας νέος... Μαρκ Νομπλ και το όνομά του έχει συζητηθεί αρκετά τόσο για την Εθνική, όσο και για αρκετές από τις «μεγάλες». Έχει εξελιχθεί πολύ και ο Σαμ Μπάιραμ τόνισε ότι η πρόοδός του ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξε τα «Σφυριά» και όχι την Έβερτον, θέλοντας να έχει ανάλογη εξέλιξη. Ίσως γίνει και κάποια έκπληξη: Ο 19χρονος Μπόρθγουικ-Τζάκσον που παίζει στα τελευταία ματς της Γιουνάιτεντ και δείχνει ότι το έχει και ο Τσάρλι Ντάνιελς της Μπόρνμουθ, ο οποίος ήταν βασικός επιβάτης σε όλο το μαγικό ταξίδι των «Κερασιών» προς τη μεγάλη κατηγορία. Οι οπαδοί έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια για να τον καλέσει ο Χόντσον!

Αξίζει να γίνει μια αναφορά και για τη θέση του κίπερ, παρότι ο Χαρτ δύσκολα θα χάσει τη θέση του. Οι εμφανίσεις του Τζακ Μπάντλαντ με τη Στόουκ είναι εξαιρετικές, ενώ έχει επιστρέψει πολύ φορτσάτος από τον τραυματισμό του και ο Φρέιζερ Φόρστερ της Σαουθάμπτον.

Συνοψίζοντας, οι Κέιν, Βάρντι, Ντέλε Άλι, Ντάιερ, Σμόλινγκ, μαζί με τις σταθερές αξίες της Έβερτον, τον Στόουνς και τον Μπάρκλεϊ πρωτίστως και δευτερευόντως οι Κρέσγουελ, Μπάτλαντ αποτελούν περιπτώσεις που η φόρμα τους όλη τη χρονιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αν μάλιστα, όπως φημολογείται, ο Χόντσον θέλει να εμφυσήσει στην ομάδα του ένα αγωνιστικό στιλ παρόμοιο με της Λέστερ, προκειμένου να κερδίσει σε ουσία και αποτέλεσμα, οι τέσσερις πρώτοι είναι πολύ πιθανόν να έχουν σημαντικότατο ρόλο στο Euro, ενώ αποτελούν και παρακαταθήκες για το μέλλον, με εξαίρεση ίσως τον Βάρντι που τον περιορίζει η ηλικία. Με ή χωρίς τον Ρόι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.