Ανασκόπηση: Primera Division 2015 (vids, pics)

Γιώργος Καραμάνος
Ανασκόπηση: Primera Division 2015 (vids, pics)

bet365

To gazzetta.gr θυμάται και καταγράφει τους πρωταγωνιστές, τα φαινόμενα, τις εκπλήξεις και τις απογοητεύσεις της χρονιάς που φεύγει για το ισπανικό ποδόσφαιρο...

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, όπως και οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέσι, βρίσκονται εκτός συναγωνισμού και συνεπώς και εκτός αφιερώματος, μιας και τα κατορθώματα τους τα έχουμε εξιστορήσει πλειστάκις! Το ενδιαφέρον για όσους αγαπούν πραγματικά το ισπανικό ποδόσφαιρο, είναι να θυμηθούν ή να μάθουν όσα συνέβησαν στα ενδότερα της Primera Division.

Το 2015 ήταν γεμάτο επιτυχίες και αντιφάσεις (σ.σ.: κυρίως λόγο Ρεάλ αυτές) για τις ισπανικές ομάδες που παρέμειναν στην κορυφή της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα με τη μυθική χρονιά της και η Σεβίλλη που κατέκτησε ξανά το Europa League απέδειξαν ότι η La Liga είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Και ας λένε οι περισσότεροι για την Αγγλία ή οι πιο ρομαντικοί για τη Σέριε Α’. Στην Ισπανία, αποτελέσματα όπως το 4-1 στο Θέλτα-Μπάρτσα ή με τη Σεβίλλη να νικάει Μπάρτσα και Ρεάλ, δεν θα τα συναντήσεις εύκολα εκτός Ιβηρικής, δείγμα του ότι οι μικρομεσαίοι της χώρας παίζουν μπαλάρα…

* Και μην ξεχνάμε φυσικά από πού προέρχονται και φέτος οι τρεις υποψήφιοι για την «Χρυσή Μπάλα»!


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Από που αρχίσεις και πως να το πιάσεις το θέμα. Πιο τέλεια χρονιά έχει βιώσει μόλις μία φορά σε όλη την ιστορία της. Ηταν το 2009, όταν λεκανε το απόλυτο και τα σάρωσε όλα με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Τώρα λοιπόν σχεδόν ξαναζεί αυτό το απίθανο ποδοσφαιρικό έργο. Η Μπάρτσα το 2015 κατέκτησε τους πέντε από τους έξι τίτλους που διεκδίκησε. Εκανε νταμπλ εντός συνόρων, πήρε το Champions League, το Σούπερ Καπ Ευρώπης και τώρα το Μουντιάλ Συλλόγων. Μόνο το Σούπερ Καπ Ισπανίας έχασε από την επική σε εκείνα τα ματς Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με το είχε αλλάξει η χρονιά πέρσι τον Γενάρη, άλλαξε και το τσιπάκι της ομάδας και απογειώθηκε. Επαιξε μπαλάρα, μάγεψε, η τριάδα της μπροστά έκανε επικά πράγματα και δικαίως θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο για την χρονιά που μας αφήνει. Μάλιστα οι Καταλανοί μπαίνουν στο νέο έτος με μία φανταστική πρωτιά. Εκείνη που τους θέλει στην κορυφή της λίστας των διεθνών τροπαίων, καθώς πλέον μετρούν 22.


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Να φύγει και να μην ξανάρθει τέτοια χρονιά. Δεν της έφτανε της Ρεάλ η δική της απίστευτα ξαφνική πτώση από τα ρεκόρ στα... τάρταρα, αλλά ήταν υποχρεωμένη να παρακολουθεί την αιώνια αντίπαλο της να σαρώνει τα πάντα. Εκεί που μέχρι το τέλος του 2014 ήταν η πιο φορμαρισμένη στον κόσμο και μάζευε μόνο νίκες, εντελώς απρόσμενα κατέρρευσε. Κάπως έτσι δεν πήρε τίποτα απολύτως τον Μάιο και έτσι απολύθηκε ο Κάρλο Αντσελότι. Μόνο που θα είχε και χειρότερα για το κοινό των Μαδριλένων, που είχε πλέον να κάνει με τον Ράφα Μπενίτεθ. Κάπως έτσι λοιπόν η Βασίλισσα δεν μπορεί να βρει τον αγωνιστικό εαυτό της, επικρατεί μίρλα σε κάθε αγωνιστική και ούτε τα αστέρια της βρίσκονται στο απυρόβλητο. Το 2015 την αποχαιρετά με αρνητικό πρόσημο και στο άμεσο μέλλον δεν διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Το πιο πιθανό είναι εάν αλλάξει κάτι, αυτός να είναι ο Ράφα, αλλά και πάλι δεν...


Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ
MSN vs BBC. Αυτή ήταν μία από τις μεγάλες εναλλακτικές αντιπαλότητες της χρονιάς παγκοσμίως. Η τριάδα της Μπαρτσελόνα έκανε μυθικά πράγματα και υπερίσχυσε με ευκολία εκείνης της Ρεάλ. Ημερολογιακά στο 2015 το MSN έβαλε 137 γκολ, ενώ το BBC μόλις 91. Μέσι (48γκολ/ 24 ασίστ), Λουίς Σουάρες (48/23) και Νεϊμάρ (41/15) πραγματικά σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους. Αντιθέτως, η επιθετική ομάδα της Ρεάλ δεν στάθηκε στο ύψος της. Ο Κριστιάνο πάλεψε (54/17), αλλά οι Μπενζεμά (23/5), Μπέιλ (14/16) δεν ήταν αντάξιοι αυτής της τεράστις κόντρας κορυφής.


Ο ΟΣΚΑΡΙΚΟΣ
Σε καμία περίπτωση δεν τον λες καινούργιο φρούτο. Από πέρσι κιόλας δικαίωσε και με το παραπάνω τα πολλά φράγκα που πλήρωσε για χάρη του η Ατλέτικο. Ο Αντουάν Γκριεζμάν στα 24 του πλέον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Γάλλους ποδοσφαιριστές. Ενδεικτικό είναι ότι στην σχετική ψηφοφορία του «France Football» τοποθετήθηκε τρίτος στη λίστα για το 2015 πίσω από τους Ματουιντί, Πογκμπά. Η περασμένη περίοδος του, η πρώτη σε μεγάλο club ήταν σούπερ με 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Και φέτος όμως σο ίδιο τέμπο κινείται, έχοντας 13 γκολ και 4 ασίστ σε 23 αγώνες. Δεν είναι όμως μόνο τα νούμερα. Ο Γάλλος επιθετικός θεωρείται ηγετικό στέλεχος των Ροχιμπλάνκος και ετοιμάζει βαλίτσες για την επόμενη μεταγραφή του, που ίσως να είναι η Τσέλσι. Μόνο που πλέον η τιμή του έχει διπλασιαστεί και αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.


ΤΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ
Πέρσι ήταν η πρώτη φορά του σε πάγκο ως πρώτος προπονητής σημαντικής ομάδας (είχε θητεία μόνο στη Ρίο Αβε). Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο λοιπόν σαν πρωτάρης τα πήγε τέλεια. Πήρε τη Βαλένθια από τη μετριότητα των τελευταίων ετών και την έβγαλε την τελευταία αγωνιστική στο Champions League. Μάλιστα η δουλειά του εκθειάστηκε πολύ, καθώς οι Νυχτερίδες έπαιξαν κατά διαστήματα υπέροχο ποδόσφαιρο. Μόνο που ξαφνικά από το καλοκαίρι και έπειτα δεν λειτούργησε τίποτα καλά. Η Βαλένθια έπεσε κατακόρυφα, έχασε παντελώς την επαφή με το γκολ και το θέαμα και ο Πορτογάλος βρέθηκε με το καλημέρα στο στόχαστρο. Κυρίως η αντίδραση και το κράξιμο των οπαδών ήταν που τον οδήγησε στην παραίτηση λίγο πριν βγει ο χρόνος. Ο Νούνο είχε χάσει τα αποδυτήρια και σύμφωνα με τους Ισπανούς ρεπόρτερ, είχε χάσει και τον προπονητικό εαυτό του, κάτι που έβγαινε και από τις «ό,τι να ‘ναι» δηλώσεις του. Και με το που έφυγε εκείνος, συνέβη το απίστευτο. Η ομάδα δόθηκε στα χέρια του εντελώς πρωτάρη Γκάρι Νέβιλ! Αυτή είναι η κορυφαία έκπληξη στην La Liga για το 2015.


ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΓΟΡΙΑ
Πέρσι ήταν ακόμα ταλεντάκια. Φέτος ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να λογίζονται ως τέτοια. Και οι τρεις τους έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Και δεν μιλάμε για μικρομεσαία, αλλά για σημαντικά club στην χώρα. Χοσέ Λουίς Γκαγιά, Σαούλ Νίγκεθ και Ινιάκι Ουίλιαμς αποδεικνύουν μέσα στο 2015 ότι ήρθαν για να μείνουν και να μεγαλώνουν από αγωνιστική σε αγωνιστική. Ο αριστερός μπακ της Βαλένθια έχει ήδη ρήτρα 30 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην ατζέντα όλων των μεγάλων εντός και εκτός συνόρων. Ο μέσος της Ατλέτικο πάλι σταδιακά πήρε ματς και όσο παίζει, τόσο πιο πολύτιμος γίνεται. Ειδικά με τον τραυματισμό του Τιάγκο, λογίζεται πια ως βασικός και όχι μόνο κόβει, αλλά έχει τρομερή έφεση στο σκοράρισμα. Οσο για τον πρώτο μαύρο σκόρερ στην ιστορία της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε του εξήγησε ότι βρίσκεται στα υπόψιν για την μεγάλη Εθνική. Και για τους τρεις τα καλύτερα ακόμα δεν έχουν έρθει.


ΤΑ ΙΣΠΑΝΑΚΙΑ
Καθώς η προηγούμενη φουρνιά των Γκαγιά, Σαούλ, Καστιγιέχο κ.α ανήκει πλέον στη γενιά που έχει ήδη πλούσιες εμπειρίες, ακολουθούν σε αυτή τη λίστα πιο μικρά ταλέντα που εμφανίστηκαν φέτος και κατέκτησαν το EURO U-19. Ισως σημαντικότερος όλων των πιτσιρικάδων να είναι ο 19χρονος Ντάνι Θεμπάγιος. Ο box to box μέσος της Μπέτις βρίσκεται με το καλημέρα στο στόχαστρο ακόμα και της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τον βλέπουν έντονα και από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι έχει δρόμο μπροστά του, αλλά διαθέτει εξαιρετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Κοντά του βρίσκεται ο 20χρονος σαφώς πιο διάσημος εξτρέμ της Ατλέτικο, Ολιβερ Τόρες, ο οποίος φέτος παίρνει αρκετές ευκαιρίες. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο 19χρονος Ρουμπέν Ντουάρτε. Ο νεαρός της Εσπανιόλ μπορεί να παίξει τόσο στα αριστερά όσο και στο κέντρο της άμυνας και δεν θα αργήσει να μοσχοπουληθεί. Τελευταίος, αλλά όχι καταϊδρωμένος ο 18χρονος Ματίας Ναουέλ. Για χάρη του μεσοεπιθετικού της Βιγιαρεάλ ήδη έχει ξεκινήσει πόλεμος Αργεντινής-Ισπανίας, για το ποια θα διαλέξει να υπηρετήσει αγωνιστικά. Στο φινάλε οφείλουμε να προσθέσουμε και τον 19χρονο επιτελικό Μάρκος Ασένσιο της Ρεάλ. Ο MVP του EURO, φέτος έπαιξε πρώτη φορά δανεικός στην Εσπανιόλ, όπου μετράει πέντε ασίστ σε ισάριθμες εμφανίσεις.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ
Κάθε χρόνο το ίδιο. Οσο ο Ντιέγο Σιμεόνε βρίσκεται στο τιμόνι της Ατλέτικο, είναι τρομερά δύσκολο να επισκιαστεί από κάποιον άλλον προπονητή (σ.σ.: μιλάμε πάντα εξαιρουμένων Ρεάλ, Μπάρτσα). Ο αναμορφωτής των Ροχιμπλάνκος αυτή τη φορά δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο. Ωστόσο, κράτησε την ομάδα του αξιόμαχη και κάτι παραπάνω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το έκανε παρά τις διαρκείς αποχωρήσεις των καλύτερων του. Εχει τον τρόπο να αναδεικνύει τέλεια τους διαδόχους τους και να παλεύει με όποιον έχει στη διάθεση του. Η 3η θέση είναι πλέον το μίνιμουμ στις φιλοδοξίες του συλλόγου. Την κατέκτησε πέρσι και φέτος παλεύει ξανά για το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου. Τα πολλά λόγια είναι περιττά για την περίπτωση του και ίσως αυτή να είναι η τελευταία σεζόν του στην Primera. Οι Σειρήνες από την Premier League ηχούν πιο θελκτικά από ποτέ.

* Ο Σιμεόνε κέρδισε στο νήμα τον Ουνάι Εμερι, ο οποίος οδήγησε ξανά τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League και την οδήγησε ως εκ τούτου στο Champions League!



ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Απόλυτα χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση στο Clasico, το 0-4 που πήρε στη Μαδρίτη η Μπαρτσελόνα. Εκείνη λοιπόν ήταν η πρώτη φορά από το 1999 που σε ντέρμπι δεν έπαιξε κάποιος εκ των Ικερ Κασίγιας ή Τσάβι. Τα δύο σύγχρονα τοτέμ στην ιστορία των δύο μεγάλων της Ισπανίας αποχώρησαν ταυτόχρονα. Ο πορτιέρο της Ρεάλ με τις 510 συμμετοχές στη La Liga και ο μαέστρος της Μπάρτσα με τις 505 παρουσίες (58 γκολ) αποτελούν παρελθόν, αφήνοντας όμως μία απίθανη παρακαταθήκη τίτλων και μαγικών στιγμών. Πλέον στην θέση τους ως ηγέτες έχουν αναλάβει ο Σέρχιο Ράμος και ο Αντρές Ινιέστα.


ΤΟ… ΘΕΜΑ
Το κλίμα γενικότερα στο «Μπερναμπέου» δεν ήταν το καλύτερο. Πέρεθ και Μπενίτεθ αποτελούν τα μαύρα πανιά για τους οπαδούς. Σε αυτό το πλαίσο εμφανίστηκε και η Ράγιο που έκανε αμέσως την ανατροπή. Στο 12’ το 1-0 υπέρ της Ρεάλ, είχε γυρίσει σε 1-2 και οι φιλοξενούμενοι έκαναν αμέσως και δύο καλές ευκαιρίες. Τότε αποβλήθηκε δίκαια ένας παίκτης τους και ισοφαρίστηκαν. Η λογική έδειχνε ότι η Βασίλισσα θα καθάριζε εύκολα ή δύσκολα. Στο 28’ όμως ήρθε μία τραγική διαιτητική απόφαση. Πέναλτι και αποβολή που δεν ήταν και η Βαγιεκάνο βρέθηκε για μία ώρα με εννέα παίκτες μέσα στο λάκκο με τα θηρία. Και εκεί την κατασπάραξαν. Το σκορ έφτασε στο απίστευτο 10-2. Εκαναν καλά που δεν σταμάτησαν οι γηπεδούχοι. Επρεπε να κάνουν fair play; Απάντηση δεν υπάρχει, αλλά κανένα άλλο ματς δεν συζητήθηκε όσο αυτό. Ούτε καν το 0-4 από τη Μπάρτσα στη Μαδρίτη.


ΟΙ ΜΑΤΣΑΡΕΣ
Σοσιεδαδ – Σεβιλλη 4-3
Τέλη Φεβρουαρίου και η Σοσιεδάδ είχε νικήσει στην έδρα της Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο και υποδεχόταν την 5η της βαθμολογίας, Σεβίλλη. Το εν λόγω ματς έμελλε να είναι το πιο αμφίρροπο της σεζόν. Και αυτό όχι μόνο εξαιτίας των διαδοχικών ανατροπών. Εκτός από τα επτά γκολ και το τρομερό φινάλε, είχε ακόμα τρία δοκάρια και άπειρες φάσεις. Ο Αγκιρέτσε έκανε το 1-0 (16'), ο Κολοτζέτζακ (43') ισοφάρισε, μα ο Τσάμπι Πριέτο (48') έκανε το 2-1. Μπακά (67') και Γκαμεϊρό (78') ηγήθηκαν της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων, οι οποίοι έχασαν απίθανες ευκαιρίες για να βάλουν κι άλλα. Και αντί να κλειδώσουν το παιχνίδι, ήρθε αυτογκόλ του Αρίμπας (82') και η κεφαλιά του Τσάμπι Πριέτο (90') να χαρίσει μία τρομερή νίκη στους Βάσκους.

Σεβίλλη – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2
Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο το σκορ όσο η γενικότερη ροή του ματς. Η Ρεάλ ήθελε τη νίκη εκεί όπου νωρίτερα είχε ηττηθεί η Μπάρτσα. Ωστόσο, το «Σάντεθ Πιθχουάν» αποδείχτηκε αφιλόξενο και για κείνη. Μπορεί η αρχή να ήταν εντυπωσιακά ιδανική με το ψαλιδάκι του Σέρχιο Ράμος (22'), αλλά ακολούθησαν τρία γκολ των γηπεδούχων. Ο Ιμόμπιλε (36') ισοφάρισε με το πρώτο του γκολ στην Ισπανία και ακολούθησε ο συνδυασμός Ιμόμπιλε-Κονοπλιάνκα-Μπανέγα και ο Αργεντινός (61') έκανε το 2-1. Η κεφαλιά του Γιορέντε για το 3-1 (74') άγχωσε τους Μαδριλένους που φοβήθηκαν τον διασυρμό. Εκείνοι είχαν δοκάρι, ευκαιρίες και βρήκαν ένα ανούσιο γκολ με τον Χάμες Ροδρίγκες στις καθυστερήσεις.


Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ 11ΑΔΑ (ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΡΤΣΑ, ΡΕΑΛ)
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Κάρλος Καμενί (Μάλαγα)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντιέγο Γκοδίν – Χοσέ Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης)
ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ: Μάριο Γκασπάρ (Βιγιαρεάλ)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ: Χοσέ Λουίς Γκαγιά (Βαλένθια)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Τιάγκο (Ατλέτικο)
ΒΟΧ ΤΟ ΒΟΧ ΜΕΣΟΣ: Ντάνι Παρέχο (Βαλένθια)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Εβερ Μπανέγα (Σεβίλλη)
ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Νολίτο (Θέλτα)
ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Αρίτς Αντούριθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

* Οριακά έμεινε εκτός ο Λούκας Πέρεθ της Λα Κορούνια, αλλά δεν γινόταν να μην μπει ο μάγος Νολίτο!


ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΚΟΛ
Θέλτα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (Νολίτο)

Θέλτα – Μπαρτσελόνα 4-1 (Νολίτο)

Σεβίλλη – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 (Σέρχιο Ράμος)

Μπαρτσελόνα – Βιγιαρεάλ 3-0 (Νεϊμάρ)

Θέλτα – Εσπανιόλ 1-0 (Ιάγο Ασπας)

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπέτις 5-0 (τα δύο του Χάμες Ροδρίγκες)

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα