Ανασκόπηση της Bundesliga 2015

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Ανασκόπηση της Bundesliga 2015

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό του 2015 στην Γερμανία.

Η Μπάγερν μπορεί να έπαιξε και φέτος χωρίς αντίπαλο στην Bundesliga, όμως σε μία ακόμη γεμάτη σεζόν είχαμε τα πάντα. Ομάδες με τεράστια παράδοση να παλεύουν μέχρι το τέλος για τη σωτηρία, θέαμα, γκολ, εκπληκτικές στιγμές και όλα όσα πρέπει να έχει μία γεμάτη χρονιά. Μαζέψαμε τα κυριότερα περιστατικά και σας τα παρουσιάζουμε, με τους υπηρεσιακούς να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Οι πρωταθλητές

Η κυριαρχία της Μπάγερν στο πρωτάθλημα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι Βαυαροί κατέκτησαν πολύ εύκολα τον τίτλο πέρυσι και φέτος στέφθηκαν πρωταθλητές χειμώνα για 4η συνεχόμενη χρονιά, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ.

Το 2015 έκλεισε με την Μπάγερν να έχει ήδη 46 βαθμούς, 1 περισσότερο σε σχέση με πέρυσι στην πορεία για τον 4ο σερί τίτλο, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας στην ιστορία της Bundesliga. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα φέτος είναι πολύ κοντά στην τελειότητα, με τον Καταλανό, πάντως, να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν και τον Αντσελότι να αναλαμβάνει στη θέση του. Οι Βαυαροί είναι πολλά βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

Οι κυπελλούχοι

Η προηγούμενη σεζόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τη Βόλφσμπουργκ. Ήταν η πρώτη φορά που τα τελευταία 4 χρόνια μία ομάδα εκτός των Μπάγερν και Ντόρτμουντ κατέκτησε τρόπαιο στην Γερμανία και το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία των Λύκων. Η ομάδα του Χέκινγκ άφησε τον Κλοπ με άδεια χέρια στο τελευταίο του ματς με την Ντόρτμουντ, σηματοδοτώντας το τέλος μίας εποχής και το ξεκίνημα μίας άλλης. Τελικά, η αποχώρηση του Κέβιν Ντε Μπρόινε χάλασε τα σχέδια του Άλοφς και η Βόλφσμπουργκ βρέθηκε ξανά μπροστά σε μία μεταβατική κατάσταση.

Ο Καθοδηγητής

Η Μπάγερν του Γκουαρδιόλα τα σαρώνει όλα στο πρωτάθλημα, όμως άλλοι έχουν κλέψει τις εντυπώσεις. Το πρότζεκτ του Τόμας Τούχελ στην Ντόρτμουντ προκαλεί ενθουσιασμό, ο Ντίτερ Χέκινγκ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ήταν από τους πρωταγωνιστές, ο Νταρντάι έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στο Βερολίνο, ενώ Χάζενχιτλ και Σούστερ έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων. Εκείνος, όμως, που ήταν πραγματική έμπνευση στο 2015 ήταν ο Αντρέ Σούμπερτ.

O 44χρονος τεχνικός παρέλαβε μία ομάδα με κρίση ταυτότητας και έκανε εκπληκτικά πράγματα. Η δική του Γκλάντμπαχ εντυπωσιάζει με το επιθετικό της παιχνίδι και, πλέον, βρίσκεται από τον πάτο στην 4άδα. Ο Σούμπερτ έσπασε ρεκόρ, υπέταξε την Μπάγερν και από υπηρεσιακός έγινε η φιγούρα της μετά-Φαβρ εποχής...

Διαβάστε: «The Interims One» και «Η εποχή των Πουλαριών»

O MVP

Όσο και να ψάξεις, η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεις κάποιον, που να έκανε μεγαλύτερη διαφορά από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Και ας έφυγε από τη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι. Ο Βέλγος αποδείχθηκε το Α και Ω στην προσπάθεια της Βόλφσμπουργκ να μειώσει τη διαφορά και να χτυπήσει την Μπάγερν, καθώς η απουσία του είναι και με το παραπάνω εμφανής. Στο τέλος της περασμένης σεζόν είχαμε πει ότι Ρόμπεν και Ντε Μπρόινε μοιράζονται τον τίτλο του MVP, όμως στο τέλος του έτους ο Βέλγος βρίσκεται μόνος του στην κορυφή... Ανάμεσα σε όλα τα άλλα έσπασε και το ρεκόρ ασίστ σε μία σεζόν στην Bundesliga με 22.

Η έκπληξη

Ο Παλ Νταρντάι ανέλαβε τη Χέρτα τον Φεβρουάριο του 2015 ως υπηρεσιακός και από τότε έχει κάνει θαύματα. Φυσικά, μονιμοποιήθηκε στη θέση του και έχει φτάσει μία ομάδα, που έμοιαζε καταδικασμένη να μάχεται για την παραμονή, στη μάχη για την έξοδο στο Champions League. Η Χέρτα είναι αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς, με τον κυνισμό, την τακτική προσήλωση και το πάθος να την χαρακτηρίζουν. Αποδείχθηκε ο τέλειος γάμος.

Η απογοήτευση

Αρκετές ομάδες συνεχίζουν να απογοητεύουν, όμως εκείνος που δεν περιμέναμε να το κάνει σε τέτοιο βαθμό ήταν ο Λουσιέν Φαβρ. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο Ελβετός τεχνικός είχε παραιτηθεί το περασμένο καλοκαίρι, όμως η διοίκηση δεν την έκανε αποδεκτή και τον έπεισε να συνεχίσει στον πάγκο της Γκλάντμπαχ.

Ο Φαβρ, όμως, δεν πίστεψε ότι μπορούσε να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος και αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Μπορούσια με 5 συνεχόμενες ήττες έκανε το χειρότερο ξεκίνημά της στην ιστορία της Bundesliga, πριν ο έμπειρος τεχνικός παραιτηθεί μια και καλή, αφήνοντας τον σύλλογο στα κρύα του λουτρού. Όλα, όμως, μάλλον έγιναν για καλό, καθώς η Γκλάντμπαχ βρήκε από το πουθενά τον Σούμπερτ, ο οποίος κλέβει τις εντυπώσεις.

*Διαβάστε: Οι μέρες της φαγούρας

Το παραμύθι

Είναι από τις ιστορίες, που γράφονται μία φορά στο τόσο. Η Ντάρμσταντ κατάφερε να ανέβει... τρένο μέχρι την Bundesliga. Μία ομάδα με πολύ μικρό μπάτζετ, που απλά είχε στόχο την επιβίωση. Το Kicker έσπευσε να ανακυρήξει τον τεχνικό των Lilien «άνθρωπο του 2015», καθώς τέτοια ήταν η επιρροή του. Μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τη Ντάρμσταντ και το θαύμα σε δύο κείμενα εδώ και εδώ.

Η μεταγραφή

«Ο τύπος είναι ρουκέτα», είχε πει ο Τόμας Μίλερ για τον Ντάγκλας Κόστα μετά το ντεμπούτο του τελευταίου στην Bundesliga. Ο Βραζιλιάνος αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, καθώς κόστισε 30 εκατ. ευρώ (από τη Σαχτάρ), όμως χρειάστηκαν λίγα λεπτά, για να καταλάβουν οι οπαδοί της Μπάγερν και ο υπόλοιπος κόσμος ότι οι Βαυαροί πέτυχαν διάνα. Γκολ, ασίστ, εκπληκτικές ντρίμπλες και ταχύτητα. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη με 5-0 επί του Αμβούργου στην πρεμιέρα.

«Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τόσο γρήγορο παίκτη». Ο Βιεϊρίνια τα είχε βρει σκούρα απέναντι στον Ντάγκλας Κόστα στο Σύπερ Καπ και ακόμη και αν είναι τραυματίας από τον Νοέμβριο, κάλυψε το κενό του Ριμπερί και με το παραπάνω. Η Μπάγερν έχει βρει επιτέλους τον αντικαταστάτη του Γάλλου μελλοντικά και, πλέον, ψάχνει μόνο εκείνον του Ρόμπεν. «Έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο», όπως είπε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Μαζί με τον Γιούλιαν Βάιγκλ είναι οι δύο καλύτερες μεταγραφές της χρονιάς, όμως ο Βραζιλιάνος είναι το κάτι άλλο.

Der Torjäger

Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ μοιάζει ασταμάτητος. Μετά τα 11 γκολ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, έχει ήδη 18 σε 17 ματς στον πρώτο γύρο φέτος. Είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Bundesliga μετά τα 19 του Γκερντ Μίλερ τη σεζόν 1976-77.

Στον τελευταίο ανήκει και το ρεκόρ με 40 γκολ από τη σεζόν 1971-72. Ο Γκαμπονέζος είναι ο σούπερ ήρωας την Ντόρτμουντ για το 2015, πανηγυρίζοντας ως Batman και εντυπωσιάζει. Που να έβαζε και τις υπόλοιπες κλασικές ευκαιρίες, που έχασε κατά τη διάρκεια του έτους... Η ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2020 ήρθε στις αρχές του έτους και η τιμή του έχει εκτοξευθεί. Εκπληκτικός.

Το ταλέντο

Ο Βέρνερ έχει ανεβάσει στροφές και αν βελτιώσει τα τελειώματά του, θα είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, ενώ είναι μόνο ένα από τα μεγάλα ταλέντα, που είδαμε στην Bundesliga το 2015. Στο τέλος, δύο ονόματα έμειναν: ο Λιρόι Σανέ και ο Γιούλιαν Βάιγκλ. Η μάχη ήταν σκληρή, όμως στο νήμα κέρδισε ο δεύτερος. Κυρίως, για την αίσθηση που έκανε. Κανένας δεν περίμενε ένας παίκτης που αποκτήθηκε από το Μόναχο 1860 να κάνει τη διαφορά στην Ντόρτμουντ, που φέτος... πετάει.

«Ενθουσιάστηκα με τον Γιούλιαν Βάιγκλ. Δεν τον ήξερα». Η δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «τυπική» και αναμενόμενη, αν δεν προερχόταν από τον Πεπ Γκουαδριόλα. «Χωρίς τον Βάιγκλ η Ντόρτμουντ είναι άλλη ομάδα», ολοκλήρωσε ο Καταλανός. Ο Γερμανός μέσος έχει καταφέρει να βρεθεί από μία ομάδα που σώθηκε στα μπαράζ για τη δεύτερη κατηγορία στο να κάνει τη διαφορά στη μοναδική που βρίσκεται στο κυνήγι της Μπάγερν και κάνει πρωταθλητισμό.

Έχει ποσοστό στις επιτυχημένες πάσες σταθερά πάνω από το 90%, με την Süddeutsche να τον χαρακτηρίζει «Χάρυ Πότερ της μεσαίας γραμμής». Τόσο έχει εντυπωσιάσει, που να θεωρείται κάτι μαγικό. Για μόλις 2,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους) μοιάζει η καλύτερη κίνηση της Μπορούσια μετά την απόκτηση του Καγκάβα πριν από λίγα χρόνια. Μέχρι και scouts της Μπαρτσελόνα τον παρακολουθούν μεθοδικά τελευταία, καθώς η ωριμότητα και η ποιότητα που δείχνει δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την ηλικία του.

Εξαιρετικό passing game, κανένα άγχος με την μπάλα στα πόδια, εκπληκτική αντίληψη και κίνηση στο χώρο. Δεν είναι κάτι που βλέπεις πολύ συχνά σε ένα παιδί 20 ετών. Μέλος της U20 της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νέα Ζηλανδίας, ήταν αρχηγός στη Μόναχο 1860 από τα 18 του. Τα καλύτερα έρχονται.

Το ματς

Υπήρξαν και φέτος αρκετά ματς, που προσφέραν πολύ θέαμα και είχαν εντυπωσιακή διακύμανση. Αυτό, που έγινε στα μπαράζ για την Bundesliga ήταν το κάτι άλλο. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το Αμβούργο κλήθηκε να δώσει τον αγώνα επιβίωσης. Αυτή τη φορά, αντίπαλος ήταν η Καρλσρούη. Το 1-1 του πρώτου ματς δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους Δεινόσαυρους. Ο Γιαμπό έκανε το 1-0 για την Καρλσρούη στο δεύτερο ματς στο 78’ και όλα έδειξαν να τελειώνουν. Το φάουλ του Ντίας, όμως, στις καθυστερήσεις έστειλε το ματς στην παράταση, όπου ο Μίλερ έκανε το 1-2 στο 115’, για να κρατήσει το Αμβούργο στην κατηγορία.

*Διαβάστε: Niemals 2. Liga!

Το γκολ

Το θέαμα ποτέ δεν λείπει από την Bundesliga, όπως και τα εκπληκτικά γκολ. Στο τέλος της χρονιάς η επιλογή για το καλύτερο ήταν ανάμεσα σε εκείνο του Λεβαντόφσκι με τη Βόλφσμπουργκ και σε εκείνο του Χέλερ με την Ντόρτμουντ. Τελικά, η καλύτερη αντεπίθεση που είδαμε μέσα στο έτος κέρδισε και το βραβείο. Η Ντάρμσταντ κατάφερε να φύγει με τον βαθμό από το Ντόρτμουντ (2-2), με τον Χέλερ να ανοίγει το σκορ με την τέλεια αντεπίθεση!

Η εμφάνιση

Από που να ξεκινήσεις για την εμφάνιση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο παιχνίδι με τη Βόλφσμπουργκ. Το σκορ ήταν στο 1-0 για την Μπάγερν, όταν ο Πολωνός πέρασε στον αγωνιστικό χώρο με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, για να πετύχει 5 γκολ σε διάστημα 9 λεπτών! Φυσικά, ο Λέβα έκανε νέο ρεκόρ στην Bundesliga, ενώ έγραψε το όνομά του και στο βιβλίο Γκίνες, καθώς πέτυχε πιο γρήγορα από κάθε άλλον χατ-τρικ, 4 και 5 γκολ, ενώ σκόραρε τα περισσότερα γκολ ως αλλαγή στο πρωτάθλημα!

Η στιγμή

Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της Σάλκε, η διοίκηση αποφάσισε να καλέσει χίλιους εργαζόμενους του ορυχείου Auguste Victoria Marl, το οποίο με το τέλος του έτους κλείνει. Όλο το γήπεδο τραγούδησε μαζί τους το Steigerlied, ένα παραδοσιακό τραγούδι των ανθρακωρύχων στη Γερμανία σε μία άκρως συναισθηματική στιγμή. Κανένας δεν ξεχνάει την καταγωγή του και τη σύνδεση του ποδοσφαίρου με την κοινωνία στη Γερμανία. Άλλωστε, όπως λέει και το ρητό για όσους είναι γεννημένους στο Γκελζενκίρχεν: «Auf Kohle geboren», «γεννημένος στον άνθρακα».

Ο θρήνος

Οι παίκτες της Βόλφσμπουργκ ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για το ταξίδι στη Νότιο Αφρική, όπου θα διεξαγόταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της χειμερινής προετοιμασίας. Τότε, ο τεχνικός διευθυντής Κλάους Άλοφς έμαθε τα άσχημα νέα. Ο Ζούνιορ Μαλαντά είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία μόλις 20 ετών. Όλη η Γερμανία ήταν σε κατάσταση σοκ...

Εκτός από τον νεαρό Βέλγο, το γερμανικό ποδόσφαιρο έχασε ακόμη μία μεγάλη προσωπικότητα, καθώς λίγες ημέρες αργότερα ο Ούντο Λάτεκ απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών...

*Διαβάστε: Η ώρα της αλήθειας στην Γερμανία και Το μπλε πουλόβερ, η μοίρα και τα σπάνια ρεκόρ

Η ατάκα

Τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά για τη Στουτγκάρδη (και) πέρυσι. Έτσι, ο Στέφενς προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βγάλει τον εγωισμό από τους παίκτες του. «Ο προπονητής με ρωτούσε συνέχεια αν μπορώ να συνεχίσω. Πρέπει να του είπα 7 φορές ότι μπορώ. Το μοναδικό πρόβλημα, που είχα σήμερα ήταν με τις μύγες. Πιστεύω ότι πρέπει να κατάπια 7. Στο τέλος, μάλλον ήταν η ένεση πρωτεΐνης, που χρειαζόμουν». Η δήλωση ανήκει στον Μάρτιν Χάρνικ μετά το παιχνίδι με την Μάιντς τον περασμένο Μάιο.

Το κορεό

Με την εκπληκτική πορεία της Χέρτα, το Olimpiastadion ήταν φέτος αρκετές φορές κοντά στο sold out. Η καλή ψυχολογία οδηγεί σε εντυπωσιακά πράγματα, όπως το εκπληκτικό κορεό, που ετοίμασαν οι οπαδοί της Χέρτα με αφορμή την επέτειο από την επανένωση της Γερμανίας στο ματς με το Αμβούργο. Απολαύστε το.

 

Τελευταία Νέα