Η ομάδα της σφαλιάρας

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η ομάδα της σφαλιάρας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Ίνγκολσταντ και την εξαιρετική δουλειά του Ραλφ Χάζενχιτλ.

Ο Λεβαντόφσκι σκοράρει και η κάμερα πιάνει τον Ραλφ Χάζενχιτλ με τα χέρια στο κεφάλι. Οι περισσότεροι συνάδελφοί του σε ανάλογη περίπτωση είναι συνήθως σε απόγνωση. Εκείνος ήταν απλά απογοητευμένος. Ήταν μία κλασική μάχη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Το Μόναχο και το Ίνγκολσταντ χωρίζουν περίπου 70 χιλιόμετρα, όμως οι κόσμοι τους ποδοσφαιρικά είναι τελείως διαφορετικοί. Ένας μικρόκοσμος απέναντι σε έναν ολόκληρο πλανήτη.

Στο τέλος μπορεί να μην έγινε η έκπληξη. Ή καλύτερα να μην έγινε σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, διότι μία ομάδα κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της Γερμανίας. Η μικρή Ίνγκολσταντ έβαλε πολύ δύσκολα στην Μπάγερν και έχασε μόνο και μόνο λόγω της χαοτικής διαφοράς στην ατομική ποιότητα.

«Οι πιθανότητες να χάσει βαθμούς η Μπάγερν είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Το να κάνει δύο συνεχόμενες γκέλες, είναι ακόμη πιο δύσκολο», έλεγε πριν το ματς ο Χάζενχιτλ. Ο τελευταίος είναι ο 13ος προπονητής από την Αυστρία στην Bundesliga και φαίνεται ότι το νούμερο μόνο ατυχία δεν του έχει φέρει. Είναι ένας από τους πολλούς, που επέστρεψαν στο Μόναχο ως αντίπαλοι με την Ίνγκολσταντ πριν λίγες ημέρες. Ο 48χρονος τεχνικός είχε κλείσει την καριέρα του στους ερασιτέχνες της Μπάγερν (2002-04), όπου είχε συμπαίκτες τους Λαμ και Σβάινσταϊγκερ, ενώ βοηθός του είναι ο Μίχαελ Χένκε (βοηθός του Χίτσφελντ στην Μπάγερν) και τεχνικός διευθυντής ο Τόμας Λίνκε.

«Οι αντίπαλοί μας στο ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια πίεση από τα πρώτα λεπτά. Αυτό μας διαχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες», είχε πει ο Χένκε στο 11Freunde. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ελκυστικό. Δεν έχουμε, όμως, την ατομική ποιότητα. Πρέπει να εξελιχθούμε πρώτα. Δε νομίζω ότι παίζουμε αμυντικά. Απλά αμυνόμαστε επιθετικά. Αυτό που έμαθα από την Μπάγερν είναι ότι πρέπει να παίξεις γενναία απέναντι στην Μπάγερν». Τελικά, αυτή η νοοτροπία έκανε και τη διαφορά. Ο φόβος πάντα σε κάνει να παίζεις κάτω από τις δυνατότητές σου. Και συνήθως είναι ο κανόνας στην Allianz Arena.

«Θα παίξουμε όπως πάντα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτό θα δουλέψει», είχε πει ο Λίνκε σε συνέντευξή του στην Süddeutsche. Και αυτό ακριβώς έγινε. Αυτή η τριάδα έχει θέσει τις βάσεις και η Ίνγκολσταντ αρνείται να προσαρμοστεί στον αντίπαλο. Το παιχνίδι της δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, όμως παραμένει πάντα πιστή στις αρχές της. Προσαρμόζεται μόνο στο δικό της πλάνο. Έτσι, στο ματς με την Μπάγερν το σύστημα άλλαζε πολύ γρήγορα: από 4-2-3-1 σε 4-1-4-1 και σε 4-3-3. «Η Ίνγολσταντ παίζει σαν εμάς», διαπίστωσαν οι Λαμ και Νόιερ, που ήταν από τους πρωταγωνιστές των γηπεδούχων.

Οι Schanzer έχουν ήδη μαζέψει τόσους βαθμούς, που στην ιστορία του πρωταθλήματος σε αυτό το σημείο της σεζόν μόλις 3 ομάδες (από τις συνολικά 133) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σωτηρία! Συνήθως, οι νεοφώτιστοι ζουν με τη ευφορία του καλού ξεκινήματος. Και η Ίνγκολσταντ διέπρεψε σε αυτό, καθώς έγινε η πρώτη που ανέβηκε και έκανε τρεις σερί εκτός έδρας νίκες, ενώ η συγκομιδή της είναι η καλύτερη νεοφώτιστης εδώ και 24 χρόνια. Η διαφορά, όμως, είναι ότι ενώ οι άλλοι προσπάθησαν να πατήσουν στον ενθουσιασμό, οι Βαυαροί ζουν στην πραγματικότητα. Δεν ενθουσιάζονται και πάντα είναι μετριοπαθείς.

«Δε θέλουμε την ευφορία εδώ», είχε πει μετά τη νίκη επί της Ντάρμσταντ ο Χάζενχιτλ, τη στιγμή που είχε χαρακτηρίσει «καλή» την ήττα από το Αννόβερο με 3-0, καθώς «είχαν πάρει τα μυαλά μας αέρα». Ο Αυστριακός κατάφερε να βάλει τάξη στο χάος, που παρέλαβε. Και άλλαξε τα πάντα. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από τον σύλλογο. Σε σημείο, που μόνο και μόνο για αυτό, η Welt τον είχε χαρακτηρίσει «Alpen-Klopp», «ο Κλοπ των Άλπεων». Και ας ήταν το πρώτο του είδωλο προπονητικά ο Ραλφ Ράνγκνικ, πάνω στην τακτική του οποίου στη Χόφενχαϊμ δούλεψε στο ξεκίνημα της καριέρας του στους πάγκους.

Στη Βαυαρία υπάρχει ένα ρητό: «Wie der Herr, so sein Geschirr». Σημαίνει ότι κάποιος είναι τόσο καλός όσο το αφεντικό του. Και ισχύει σε απόλυτο βαθμό στον μικρό βαυαρικό σύλλογο. Η ομάδα είναι τόσο καλή όσο ο προπονητής της. Η Ίνγκολσταντ είναι ομάδα του προπονητή της. «Αν όλοι έπαιζαν σαν την Ίνγκολσταντ, το ποδόσφαιρο θα ήταν το καλύτερο σπορ στον πλανήτη. Ήταν η καλύτερη, απέναντι στην οποία παίξαμε. Συγχαρητήρια για το θαρραλέο της παιχνίδι». Όταν η δήλωση έρχεται από τον Πεπ Γκουαρδιόλα σημαίνει πολλά.

«Δεν είμαστε αλαζόνες για να πιστέψουμε ότι κάτι πήραμε. Κερδίσαμε τον σεβασμό, κάποια καλά λόγια, όμως όχι βαθμούς», αρκέστηκε να πει ο Χάζενχιτλ. «Κάποια στιγμή στα μέσα του πρώτου μέρους, σκεφτήκαμε: δεν γίνεται, είμαστε σε λάθος ταινία», τόνισε ο Λεξ. Η Ίνγκολσταντ κατάφερε να κρατήσει την Μπάγερν χωρίς τελική προσπάθεια για 25'! Μάλιστα, μόλις το 16% του παιχνιδιού στο πρώτο μέρος έγινε μπροστά στην εστία του Οζκάν.

Στην πρώτη προπόνηση μετά το ματς, ο Χάζενχιτλ κλείστηκε για τρεις ώρες στο γραφείο με τους συνεργάτες του. «Μας πήρε λίγο παραπάνω να αναλύσουμε το βίντεο», είπε στους δημοσιογράφους, που περίμεναν στο προπονητικό κέντρο. Άλλοι προπονητές στη θέση του θα είχαν αυτό το παιχνίδι ως πρότυπο για τα επόμενα. Ίσως να πετούσαν και στα σύννεφα μετά από τέτοια εμφάνιση και ανάλογα σχόλια των αντιπάλων. Ο Αυστριακός, όμως, το χρησιμοποιεί, για να διορθώσει κάποιες από τις αδυναμίες των παικτών του.

Από το «πάρτι», όπως είχε χαρακτηρίσει πέρυσι το εντός έδρας παιχνίδι της Πάντερμπορν με την Μπάγερν, το οποίο είχε λήξει με νίκη 6-0 των Βαυαρών, ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ, πήγαμε στο αντίθετο άκρο. Ο προπονητής της Ίνγκολσταντ να μην έχει μείνει ικανοποιημένος από την ήττα με... μόλις 2-0 στο Μόναχο.

«Είναι τρελό μόνο και μόνο που βρισκόμαστε στην Bundesliga», είχε πει το περασμένο καλοκαίρι ο Χάζενχιτλ, που μας προϊδέασε για το τι θα δούμε από την ομάδα του. «Ένταση, πολύ τρέξιμο, Umschaltspiel (το γρήγορο transition), αμυντική σταθερότητα». Κάτι που έχει κάνει πράξη στο ακέραιο. Όσο για τον παραλληλισμό με άλλες νεοφώτιστες (Γκρόιτερ Φιρτ, Μπράουνσβαϊγκ, Πάντερμπορν), που επίσης δεν ξόδεψαν πολλά χρήματα (κι ας είναι η Audi ο μεγάλος χορηγός της Ίνγκολσταντ) για μεταγραφές και επέστρεψαν στη δεύτερη κατηγορία, η απάντησή του ήταν: «έχουμε άλλες ιδέες. Θα παίξουμε χωρίς φόβο. Εγώ και το τιμ έχουμε νοοτροπία νικητή».

Το ρόστερ είναι μικρό και τη διαφορά κάνουν οι αυτοματισμοί χωρίς την μπάλα. «Εκτός έδρας, ο τρόπος που πρεσάρουμε, μας έρχεται σχεδόν αυτόματα. Αυτοί είμαστε», τόνισε ο Χίμπνερ. «Η επιτυχία μας είναι στη δουλειά χωρίς την μπάλα», ο προπονητής του. Το Kicker έγραψε ότι τα περισσότερα παιχνίδια της Ίνγκολσταντ είναι από τα χειρότερα στη σεζόν στην Bundesliga. Δεν έχει άδικο. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο για εμάς: σημαίνει ότι φέρνουμε σε απόγνωση τους αντιπάλους μας και εκείνοι παίζουν άσχημα», ήταν το σχόλιο του Χάζενχιτλ.

Ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει ακόμη μία λέξη, για να χαρακτηρίσει αυτό που δεν είναι η ομάδα του: «Prügelknaben». Μία λέξη που προέρχεται από τον 16ο αιώνα και αναφέρεται σε παιδιά, που τιμωρούνταν στη θέση εκείνων του βασιλιά. Κοινώς, κατά κάποιον τρόπο τα παιδιά της... σφαλιάρας. «Προπονητές που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, συνήθως την πατάνε από προπονητές σαν κι εμένα. Απλά πρέπει να περιμένεις το λάθος, αντί να προσπαθείς 10 φορές να κάνεις κάτι δύσκολο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Και οι πιθανότητες να σκοράρουμε είναι πιο πολλές, καθώς ο αντίπαλος δεν έχει καταφέρει να οργανωθεί στην άμυνα».

Πριν λίγους μήνες ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017 και συνεχίζει να εξελίσσει ένα πρότζεκτ με λίγα χρήματα και εξαιρετικές προοπτικές. Κανένας δεν λέει ότι η Ίνγκολσταντ θα είναι και του χρόνου στην πρώτη κατηγορία. Κανένας, όμως, δεν πρόκειται να πει ότι αν καταφέρει να παραμείνει, δε θα το αξίζει... Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος: «αν τα παιχνίδια κρίνονταν από τα εκατομμύρια που έχεις ξοδέψει σε παίκτες, τότε θα ήταν βαρετό να είσαι προπονητής». Και το σύνθημα «Hasenhüttl, Hasenhüttl, hey, hey», που ακούγεται συχνά-πυκνά στο Audi-Sportpark είναι απλά η αναγνώριση για τον άνθρωπο, που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης