Ποιος έχει πιο πολλά πέναλτι στην Ισπανία;

Γιώργος Καραμάνος
Ποιος έχει πιο πολλά πέναλτι στην Ισπανία;

bet365

Οι Ισπανοί τα έβαλαν κάτω, τα μέτρησαν και αποφάσισαν ότι έτσι έχουν οι εκτελέσεις από την άσπρη βούλα στην ιστορία του πρωταθλήματος τους.

Κάθε φορά που στην Primera Division δίνεται ή εκτελείται ένα πέναλτι, η συζήτηση ανάβει και έχει το ίδιο μοτίβο. Ποιος έχει τα περισσότερα; Είναι η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα; Ο Κριστιάνο ή ο Μέσι; Ηρθε λοιπόν μία έρευνα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της ήταν ο Οργανισμός Ιστορίας και Στατιστικής του Ισπανικού Ποδοσφαίρου. Κάθισαν λοιπόν οι τύποι, τα μέτρησαν από καταβολής της La Liga (1928) και απεφάνθησαν ότι...

Εχουν σφυριχτεί συνολικά 6.514 φορές. Από αυτά έχουν καταλήξει στα δίχτυα τα 4.830 (74,15%). Τα υπόλοιπα 1.684 είτε αποκρούστηκαν, είτε πήγαν δοκάρι ή άουτ. Επίσης για κάθε τρία πέναλτι, τα δύο είναι υπέρ των γηπεδούχων και το ένα υπέρ των φιλοξενούμενων, ενώ συνολικά αντιστοιχούν 0,27 ποινές ανά αγώνα!

Ομάδες: υπέρ – κατά
Οσον αφορά τα club, στην κορυφή των κερδισμένων (σε όλες τις κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου) βρίσκεται η Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι έχουν πάρει 487 σφυρίγματα, με τη Μπαρτσελόνα να ακολουθεί ως 2η με 27 λιγότερα. Τη 10άδα συμπληρώνουν κατά σειρά Ατλέτικο (437), Βαλένθια (414), Αθλέτικ Μπιλμπάο (373), Εσπανιόλ (353), Σεβίλλη (350), Σοσιεδάδ (285), Σαραγόσα (276) και Μπέτις (230).

Οσον αφορά το αντίθετο όμως, το εις βάρος τους σφυρίγματα, η Βαλένθια βρίσκεται στην κορυφή με 360 κατά. Στην 2η θέση είναι η Εσπανιόλ (358) και ακολουθούν Αθλέτικ Μπιλμπάο (342), Μπαρτσελόνα (332), Σεβίλλη (331), Ατλέτικο (287), Σοσιεδάδ (286), Σαραγόσα (278), Ρεάλ (267) και Σανταντέρ (250).

Από τον Ούγκο Σάντσες, στον Κριστιάνο
Αναφορικά με τις ατομικές επιδόσεις, εκεί εξακολουθεί να βασιλεύει ο Ούγκο Σάντσες. Ο Μεξικανός matador έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα 71 φορές, βάζοντας τα 56. Τον ακολουθούν με 56 εκτελέσεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ρόναλντ Κούμαν, αλλά ο Πορτογάλος έχει χάσει μόνο τα πέντε (με 90% ευστοχία έχει τον κορυφαίο μέσο όρο όλων των εποχών στην Ισπανία), ενώ ο Ολλανδός θρυλικός σέντερ μπακ της Μπάρτσα ένα περισσότερο. Την 10άδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Λούμπο Πένεφ, Ντάνι Μπαθάν, Λιονέλ Μέσι, Κίνι, Ραούλ Ταμούδο, Ρομπέρτο Λόπε Ουφάρτε, Ράφαελ Μαρανιόν.

Ντιέγκο Αλβες ο «parapenaltis»
Με αυτή τη λέξη οι Ισπανοί αναφέρονται στον δικό μας... πεναλτάκια. Ο «parapenaltis» λοιπόν της χώρας είναι ο Ντιέγκο Αλβες. Ο Βραζιλιάνος πορτιέρο της Βαλένθια (είναι τραυματίας αρκετό καιρό) έχει το κορυφαίο ποσοστό επεμβάσεων, καθώς πιάνει το 44% όσων του εκτελούν. Πολύ πιο μπροστά δηλαδή από τον Ιγνάθιο Εϊθαγκίρε που είχε στην καριέρα του 28% αποκρούσεων. Ωστόσο, εκείνος που έχει βρεθεί πιο πολλές φορές στημένος να περιμένει κάτω από τα δοκάρια του ήταν ο Αντονι Θουμπιθαρέτα (Μπιλμπάο, Μπαρτσελόνα). Ο Βάσκος πορτιέρο στήθηκε στο... απόσπασμα σε 103 περιπτώσεις, πιάνοντας τα 24 εξ αυτών. Τον ακολουθούν στη λίστα οι Πάκο Μπούγιο (70 πέναλτι), Χοσέ Ραμόν Εσναόλα (68), Λουίς Μιγκέλ Αρκονάδα (58'), Σαντιάγο Κανιθάρες (57), Ικερ Κασίγιας (56).

Ενα θρυλικό 3-8
Στις 19 Μαΐου του 1996, ένας ρέφερι, ο Χοσέ Χαπόν Σεβίγια έθεσε ένα μυθικό ρεκόρ. Στην αναμέτρηση Οβιέδο-Βαγιαδολίδ έδωσε έξι πέναλτι! Τα δύο υπέρ των γηπεδούχων και τα τέσσερα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έφυγαν από το «Κάρλος Ταρτιέρε» με το επικό 3-8.

* Το «Μεστάγια» είναι το γήπεδο που έχει δει τα περισσότερα πέναλτι (429) και ο Εδουάρδο Ιτουράλδε Γκονθάλεθ ο διαιτητής με τα πιο πολλά καταλογισμένα στο ενεργητικό του (104)!

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα