Ο 100αρης Λουτσέσκου στο FourFourTwo

Ο 100αρης Λουτσέσκου στο FourFourTwo

bet365

Η ζωή του μια μάχη! Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τον έδιωξε, το ποδόσφαιρο τον κράτησε στη Σαχτάρ και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι πλέον στο κλειστό club των 100αρηδων του Champions League! O Ρουμάνος στην ελληνική έκδοση του FourFourTwo!

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, Αρσεν Βενγκέρ, Κάρλο Αντσελότι, Ζοσέ Μουρίνιο και... Μιρτσέα Λουτσέσκου. Προπονητές - θρύλοι της Ευρώπης, με τον Ρουμάνο να μπαίνει στο κλειστό club των τεχνικών με 100 συμμετοχές στο Champions League! Ή μήπως η UEFA δεν μας τα λέει καλά; «100 συμμετοχές; Τι λένε στη Δύση; Εδώ στην Ανατολή ξέρουν πως έχω 126» θα τονίσει χαριτολογώντας ο κορυφαίος Ρουμάνος τεχνικός στην ελληνική έκδοση του FourFourTwo!

100 ματς στο Champions League!

14 σεζόν, 40 νίκες, 24 ισοπαλίες, 35 ήττες!

8 ματς κόντρα στη Μπαρτσελόνα με 2 νίκες, μια ισοπαλία και 5 ήττες

6 ματς κόντρα στη Ρόμα με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες

65 ματς ως κόουτς της Σαχτάρ, 6 ως τεχνικός της Μπεσίκτας, 26 ως προπονητής της Γαλατά και 3 ως κόουτς της Ιντερ

Καλύτερες πορείες: Στα προημιτελικά με Σαχτάρ (2010-11), Γαλατασαράι (2000-01), Ιντερ (1998-99)

Μεγαλύτερη νίκη: ΜΠΑΤΕ - Σαχτάρ 0-7 (2014)

Μεγαλύτερη ήττα: Μπάγερν - Σαχτάρ 7-0 (2015)

Το καλοκαίρι, το όνομά του βρέθηκε στη λίστα υποψηφίων της Μίλαν, της Φενέρμπαχτσε κι άλλων μεγάλων ομάδων που αναζητούσαν έναν έμπειρο προπονητή! Ωστόσο, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου έμεινε στη χώρα που αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι στην Ουκρανία και στη Σαχτάρ. Το χρώσταγε άλλωστε στον πρόεδρο, στους φιλάθλους που έμειναν στο ρημαγμένο Ντόνετσκ και ζουν με τις αναμνήσεις, το χρώσταγε και στους νεαρούς παίκτες που πήρε από τις οικογένειάς τους για να χτίσει κάτι νέο, δυνατό, ελπιδοφόρο σε μια χώρα που η ελπίδα... αναζητείται! «Εμεινα εδώ, μπορεί να μην βρίσκομαι στο αγαπημένο μου Ντόνετσκ, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω στη Σαχτάρ» ήταν το αρχικό του σχόλιο στο FourFourTwo.

Μπήκε στο κλειστό club των προπονητών με τις 100 παρουσίες στο Champions League, o Ρουμάνος αισθάνεται ευτυχισμένος, διαφωνεί με την UEFA και τονίζει: «100 συμμετοχές; Δεν είναι τόσες, είναι 126! Γιατί συμπεριλαμβάνονται και τα προκριματικά! Δεν είμαστε σαν τις ομάδες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας. Έδωσα με τις ομάδες αγώνα για να περάσω τα προκριματικά, είναι τεράστιο το άγχος και πολλές οι παγίδες. Τις μετράω, είναι 126!!! Βέβαια, είναι και τιμητικό αυτό που έγινε, μπήκα σε ένα κλειστό club μαζί με τεράστιους προπονητές, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και θεωρούνται Θρύλοι! Είμαι ενθουσιασμένος που το κατάφερε αυτό! Κάποιοι έχουν κοουτσάρει απευθείας μόνο μεγάλες ομάδες, εγώ έδωσαν τον δικό μου αγώνα και η τύχη με βοήθησε»!

Ποιο είναι το μυστικό του; «Πάθος φίλε μου για το ποδόσφαιρο, το λατρεύω το ποδόσφαιρο, ζω γι αυτό! Είχα υπομονή στην καριέρα μου, πήρα έξυπνες αποφάσεις και με βοήθησαν αρκετά. Αλλά για να τα καταφέρεις πρέπει να έχεις υπομονή, αγάπη γι αυτό που κάνεις και να ξέρεις πότε θα πάρεις αποφάσεις. Πίστεψέ με τα πράγματα εδώ στην Ανατολή είναι πολύ δύσκολα για τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Εχουμε πολλά εμπόδια στον δρόμο για τους ομίλους, κάτι που δεν έχουν οι ομάδες της Δύσης» τόνισε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Η Σαχτάρ δεν... μένει στο Ντόνετσκ, το Λβιβ έχει γίνει το νέο σπίτι της και σίγουρα δεν είναι φιλόξενο «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για μας, όσοι δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο δεν μπορούν να το καταλάβουν! Είναι δύσκολο να μιλήσεις αγωνιστικά όταν υπάρχει τέτοιος πόνος και θλίψη! Αλλά, αν σταθούμε μόνο στο αγωνιστικό, ναι, έχουμε χάσει πολλά, παίκτες, χρήματα, αλλά περισσότερο τη στήριξη του κόσμου μας. Λίγοι έρχονται στα παιχνίδια μας. Είναι πολύ δύσκολο να παίζει συνέχεια εκτός έδρας... Πόσο να αντέξεις... Οι άνθρωποι στο Λβιβ μας βλέπουν ως μια ομάδα της Ανατολής και είναι κάτι δύσκολο. Οι συνθήκες είναι σκληρές. Πως μπορείς να πεις σε έναν παίκτη να σε ακολουθήσει ή να ζήσει εκεί όταν μπορεί να βρει αλλού προτάσεις και συνθήκες καλύτερες. Είναι άγριο πράγμα ο πόλεμος, όταν βλέπεις εικόνα για το πως ήταν πριν η κατάσταση και πως είναι τώρα...» υποστηρίζει ο Λουτσέσκου.

Για πάντα προπονητής στη Σαχτάρ; «Χαχα, όχι, μου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να ξεκουραστώ ή να αλλάξω κάτι στην προπονητική μου καριέρα! Μόλις παίξω το πρώτο μου παιχνίδι στο Ντόνμπας Αρίνα με τη Σαχτάρ και τους φιλάθλους στις εξέδρες, τότε θα φύγω. Θα είναι το ματς της ζωής μου και θα αποχωρήσω...» ψελλίζει ο 70χρονος που δεν μπορεί να πιστέψει πως το στολίδι της Ουκρανίας έπεσε... θύμα ενός φρικιαστικού πολέμου!

Η ζωή είναι και μπάλα, το Champions League μαγεία και ο Λουτσέσκου ανήκει στην Elite! Ποιες ομάδες θα κυριαρχήσουν; Ποια ομάδα έκανε την έκπληξη; «Μια από τα ίδια και φέτος. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν και για... τετράδα θα έβαζα και την Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορούν οι Παριζιάνοι να φτάσουν ψηλά. Αν μια ομάδα μπει ανάμεσά τους; Δύσκολο, κάποια αγγλική ίσως, αλλά οι τέσσερις που ανέφεραν είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά! Εκπληξη; Η νίκη του Ολυμπιακού ήταν μεγάλη έκπληξη. Εχει εξαιρετική ομάδα και έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο στο Λονδίνο. Δεν ήταν απλά θέμα τύχης».

* Tο... βομβαρδισμένο Ντόνμπας Αρίνα είναι πλέον καταφύγιο για αστεγους, αλλά και... νοσοκομείο για θύματα του πολέμου

** Το Ντόνετσκ απέχει 800 χλμ. από τη νέα έδρα της Σαχτάρ, το Λβιβ και 700 χλμ. από το Κίεβο και το προπονητικό κέντρο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...