Η σαλατιέρα στον... τόπο της! (pics & vids)

Η σαλατιέρα στον... τόπο της! (pics & vids)

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό της σεζόν στην Bundesliga. Οι τίτλοι, οι πρωταγωνιστές, τα... δράματα και τα θαύματα!

Πολλά γκολ, θέαμα, ανατροπές, συναίσθημα. Ακόμη μία σεζόν στην Bundesliga τα είχε όλα. Δράμα μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν την περασμένη Δευτέρα (01/06) το Αμβούργο έμεινε στην κατηγορία στην παράταση, συγκίνηση στο αντίο του Γίργκεν Κλοπ, που ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί εκτός για τους επόμενους μήνες μέχρι να βρει τον επόμενο σταθμό του, χαρά με την Βόλφσμπουργκ να κατακτά το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της και την Γκλάντμπαχ να επιστρέφει στο Champions League και το καθιερωμένο μπυρόλουτρο στο Μόναχο, όπου η Μπάγερν σήκωσε και φέτος τη σαλατιέρα. Ένα πρωτάθλημα με προτεραιότητα το θέαμα, αντάμειψε και φέτος όσους έκαναν τον κόπο να το παρακολουθήσουν!

*Στα links θα βρείτε λεπτομέρειες για κάθε θέμα κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ το Κύπελλο βρίσκεται κατ' εξαίρεση στο αφιέρωμα.

Το πρωτάθλημα

Αυτή τη φορά μπορεί να μην ήταν από τον... Μάρτιο, όμως η Μπάγερν ήταν η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Στην ουσία, οι Βαυαροί έπαιξαν και φέτος χωρίς αντίπαλο, κράτησαν το μηδέν για 22 φορές, επίδοση που αποτελεί και νέο ρεκόρ (με τον Νόιερ να κάνει επίσης ρεκόρ με 20 clean sheets) και βρέθηκαν στο +10 από την δεύτερη Βόλφσμπουργκ. Είναι η πρώτη φορά που μία ομάδα φτάνει σε 3 σερί τίτλους μετά την Μπάγερν την 3ετία 1999-2001, εδραιώνοντας την κυριαρχία της.

Το Κύπελλο

Στο Κύπελλο είδαμε την Αρμίνια Μπίλεφελντ να κάνει εκπληκτικά πράγματα, τον Γίργκεν Κλοπ να φεύγει νικητής από το Μόναχο για τελευταία φορά με την Ντόρτμουντ στα ημιτελικά και τελικά να αποχωρεί από τους Βεστφαλούς με άδεια χέρια...

Ο μεγάλος τελικός μπορεί να ξεκίνησε ιδανικά για την Ντόρτμουντ, όμως στο τέλος η Βόλφσμπουργκ πανηγύρισε την πρώτη κατάκτηση στην ιστορία της, δείχνοντας ότι ο δρόμος είναι συνεχώς ανοδικός!

Ο καθοδηγητής

Η εξαιρετική δουλειά του Μάρτιν Σμιντ στη Λεβερκούζεν αναγνωρίστηκε πολύ γρήγορα και το νέο συμβόλαιο αποτελεί τεκμήριο των καλύτερων ημερών που θα έρθουν. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφερε ξανά με ευκολία την Μπάγερν στην κορυφή, όμως η γκρίνια πάντα υπάρχει, ο Χέκινγκ έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στη Βόλφσμπουργκ, ο Σκρίπνικ ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή στη Βέρντερ, όμως οι δύο που πραγματικά ξεχώρισαν ήταν ο Λουσιέν Φαβρ, που οδήγησε και πάλι την Γκλάντμπαχ στο Champions League μετά το 1979, και ο Μάρκους Βάιντσιρλ, που οδήγησε την Άουγκσμπουργκ για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη. Προπονητής της σεζόν ήταν ο Ελβετός, του οποίου το όνομα σιγά-σιγά ακούγεται και για μεγαλύτερους συλλόγους.

Ο MVP

Είναι το μοναδικό βραβείο που θα κοπεί στα δύο. Άριεν Ρόμπεν και Κέβιν Ντε Μπρόινε ήταν με διαφορά οι κορυφαίοι της Bundesliga στη σεζόν που μας πέρασε. Ο Ολλανδός ήταν και φέτος το Α και το Ω των Βαυαρών. Φόβητρο για τους αντιπάλους. Η έκφραση «No Robben, No Party» είχε απόλυτη εφαρμογή φέτος, καθώς όταν ο Ρόμπεν έλειπε η Μπάγερν παρέλυε στις περισσότερες περιπτώσεις επιθετικά. Ο Ολλανδός τελείωσε τη σεζόν με 17 γκολ και 7 ασίστ, προσφέροντας αρκετές στιγμές μανίας.

Ο Βέλγος από την άλλη κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ ασίστ στην Bundesliga, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 21, για να ξεπεράσει τους Μισίμοβιτς και Ριμπερί που είχαν από 20! Ο Ντε Μπρόινε ήταν ο μαέστρος της εκπληκτικής Βόλφσμπουργκ, που είχε φέτος όσους βαθμούς και το 2009, όταν κατέκτησε τον τίτλο! Ο MVP του τελικού του Κυπέλλου κατάφερε να πετύχει και 10 γκολ, για να γίνει ο μοναδικός παίκτης μαζί με τον Μίλερ (13, 10) που είχε διψήφιο νούμερο σε γκολ και ασίστ στην Bundesliga! Έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την τιμή του και ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και η Μπάγερν...

Der Torjäger

Ο «Fußball-Gott» της Άιντραχτ. Ο «Θεός του ποδοσφαίρου», όπως φωνάζουν οι οπαδοί όταν ακούγεται το όνομά του από τα μεγάφωνα του σταδίου. Οι Γερμανοί τον παρομοίασαν με τον παίκτη που κάποτε αποκαλούσαν «Phantom», τον Ρόι Μακάι. Ήσυχος στο ματς, ο Ολλανδός ήταν πάντα στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή και σκόραρε με το τσουβάλι. Κάτι που πλέον είναι σε θέση και να κάνει και ο Μάιερ.

Η καλύτερή του σεζόν στην Bundesliga μέχρι τη φετινή ήταν η 2012-13, όταν είχε πετύχει 16 γκολ. Αυτή τη φορά ο «πιο υποτιμημένος παίκτης του πρωταθλήματος», όπως τον χαρακτήρισε η Welt σταμάτησε στα 19 γκολ τη χρονιά που συμπλήρωσε 10ετία στην Άιντραχτ. Τι κι αν τραυματίστηκε ότι ο 32χρονος Γερμανός τον περασμένο Απρίλιο και δεν εμφανίστηκε ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν; Κανένας δεν μπόρεσε να τον φτάσει.

Το ταλέντο

Ο Ντέιβι Ζέλκε άργησε να πάρει μπρος, όμως με τον Σκρίπνικ στον πάγκο της Βέρντερ... άνθισε. Ο 20χρονος επιθετικός τελείωσε τη σεζόν με 9 γκολ και 4 ασίστ. Η απόφασή του, όμως, να μετακομίσει στη Λειψία από την επόμενη σεζόν προκάλεσε σάλο. Ο Ζέλκε θα λείψει από την Bundesliga την επόμενη σεζόν, έχοντας δείξει ότι έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Το γκολ του στην εντός έδρας νίκη επί της Ντόρτμουντ με το τέλος του πρώτου γύρου ήταν από τα καλύτερα τελειώματα στη σεζόν.

Η μεταγραφή

Η Μπάγερν δεν απέκτησε τον Λεβαντόφσκι, για να σκοράρει 30 γκολ στη σεζόν, αλλά για να δώσει νέα διάσταση σε σχέση με τον Μάντζουκιτς. Κάτι που ο Πολωνός στο τέλος κατάφερε. Ο πρώην επιθετικός της Ντόρτμουντ τελείωσε τη σεζόν με 17 γκολ και 5 ασίστς και αν σκεφτεί κανείς ότι οι Βαυαροί δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ για την απόκτησή του, δεν είναι και δύσκολο να πεις ότι ήταν η καλύτερη μεταγραφή.

Το γκολ

Και φέτος υπήρξαν πολύ ωραία γκολ στην Bundesliga. Ο Στόπελκαμπ έκανε νέο ρεκόρ, σκοράροντας από τα 83 μέτρα, ο Μπομπαντίγια έδωσε με τακουνάκι τη νίκη με 1-0 στην Άουγκσμπουργκ επί της Μπάγερν στο Μόναχο, μέχρι και ο τερματοφύλακας της τελευταίας, Χιτς, σκόραρε στο ματς με την Λεβερκούζεν, όμως το καλύτερο γκολ ήταν η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Λούκας Πιαζόν στο εκτός έδρας ματς της Άιντραχτ με το Αμβούργο στο 90', με το οποίο οι Αετοί έφτασαν στη νίκη με 2-1.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας θα έχει πάντα το απίστευτο αυτογκόλ του Κράμερ στο ματς της Ντόρτμουντ με την Γκλάντμπαχ. Σε αντίθεση με τον τελικό του Μουντιάλ, όταν ο Γερμανός μέσος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και δεν ήξερε που βρισκόταν, σε αυτή την περίπτωση δεν έχει καμία δικαιολογία...

Το ματς

Η Λεβερκούζεν υποδέχθηκε την Βόλφσμπουργκ στα μέσα του Φλεβάρη και το ματς αποδείχθηκε από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον Μπας Ντοστ στα ντουζένια του και στο 29' ήταν ήδη με 3-0 μπροστά στο σκορ με δύο γκολ του Ολλανδού (6', 29') και ένα του Νάλντο. Στο δεύτερο μέρος, όμως, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να το κάνουν ντέρμπι. Ο Σον μείωσε σε 2-3 (57', 62'), πριν ο Ντοστ κάνει το 2-4 στο 63'. Ο Κορεάτης απάντησε με το δικό του χατ τρικ στο 67' για το 3-4, ενώ στο 72' ο Μπελαράμπι έκανε το 4-4! Τον τελευταίο λόγο, όμως, είχε ο Ντοστ, που στο 3' των καθυστερήσεων έκανε το τελικό 4-5!

Η έκπληξη

Κάθε σεζόν η Άουγκσμπουργκ ξεπερνάει τον εαυτό της πλέον. Οι Βαυαροί κάνουν απίστευτα πράγματα με τον Μάρκους Βάιντσιρλ στον πάγκο και θα δώσουν το παρών για πρώτη φορά στην Ευρώπη, τερματίζοντας στην 5η θέση της βαθμολογίας! Και όλα αυτά με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στην Bundesliga. Η Άουγκσμπουργκ έκανε νέο ρεκόρ νικών σε μία σεζόν, φτάνοντας τις 15, ενώ για ακόμη μία σεζόν κατάφερε να κερδίζει τον μεγάλο της γείτονα, την Μπάγερν. Ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής, Στέφαν Ρόιτερ, ανανέωσσαν τα συμβόλαιά τους και η μικρή Άουγκσμπουργκ συνεχίζει να μεγαλώνει με σταθερά βήματα και να εντυπωσιάζει.

Η απογοήτευση

Υπήρξαν αρκετές και φέτος. Η Ντόρτμουντ βρέθηκε στην τελευταία θέση με το τέλος του πρώτου γύρου (!), όμως ανέκαμψε στη συνέχεια, μονοπάτι που ακολούθησε και η Βέρντερ, που στο τέλος βρήκε την υγειά της με τον Σκρίπνικ στον πάγκο. Η Στουτγκάρδη έδωσε τη σεζόν στο τέλος, ενώ το Αμβούργο κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην υποβιβαστεί στα μπαράζ και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο.

Εκείνη, όμως, που πραγματικά απογοήτευσε ήταν η Σάλκε. «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», έγραφε ένα από τα πανό των οπαδών στο τέλος, που είδαν τον τεχνικό διευθυντή Χελντ να απολύει τον Κέλερ, να προλαμβάνει τον Ντι Ματέο και την ομάδα στο τέλος να μη βλέπεται... Τελικά, και ο Ιταλός πλήρωσε το μάρμαρο, λύνοντας το συμβόλαιό του, όμως το κακό είχε γίνει και η Σάλκε έμεινε εκτός 4άδας.

Η ενδεκάδα

Η επιλογή δεν είναι δική μας, αλλά όπως ακριβώς ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του επίσημου site της Bundesliga. Την 11άδα μονοπώλησαν, φυσικά, παίκτες της Μπάγερν και της Βόλφσμπουργκ, με τον Μάρκο Ρόις (μάλλον αδίκως) να είναι ο μοναδικός άλλης ομάδας.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε τον Νόιερ κάτω από τα δοκάρια, με την άμυνα να αποτελείται από αριστερά προς τα δεξιά από τους Ρικάρντο Ροντρίγκες, Νάλντο, Μπόατενγκ και Βιεϊρίνα. Στη μεσαία γραμμή η τριπλέτα απαρτίζεται από τους Αλάμπα, Τσάμπι Αλόνσο και Κέβιν Ντε Μπρόινε, ενώ μπροστά βρίσκονται οι Ρόμπεν, Ρόις και Λεβαντόφσκι.

Τέλος και αρχή

Το προηγούμενο καλοκαίρι η μεγάλη έκπληξη έγινε και η Πάντερμπορν βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Bundesliga. Τότε, όλος ο Τύπος συμφωνούσε σε ένα πράγμα. Ότι η παραμονή θα ήταν «θαύμα». Η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ και το μικρότερο γήπεδο στην κατηγορία, όμως, βάλθηκε να τους αφήσει όλους με το στόμα ανοιχτό και μετά από 4 αγωνιστικές βρέθηκε ακόμη και στην κορυφή! Ο εντυπωσιακός πρώτος γύρος βρήκε την Πάντερμπορν στην 10η θέση και στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη, όμως η υπέρβαση σταμάτησε απότομα... Τελικά, οι παίκτες του Μπράιτενραϊτερ πλήρωσαν την απειρία τους και στο τέλος βρέθηκαν στην τελευταία θέση...

Η Φράιμπουργκ ήταν η άλλη ομάδα που δεν κατάφερε να επιβιώσει στην Bundesliga στη χρονιά που πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει την κατασκευή νέου γηπέδου, ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα. Ο Κρίστιαν Στράιχ και οι παίκτες του δεν έχουν κανέναν λόγο να μην είναι περήφανοι και στο τέλος εκείνο που πλήρωσαν ήταν ο κάκιστος πρώτος γύρος, στον οποίο κατάφεραν να πετύχουν μόλις 2 νίκες... Η Φράιμπουργκ έχει όλα τα εχέγγυα και τις προδιαγραφές, για να επιστρέψει σύντομα στην πρώτη κατηγορία.

Από την άλλη, την επόμενη σεζόν θα μας συστηθεί το 54ο μέλος της Bundesliga, η Ίνγκολσταντ, που προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ανήκει στους «νεόπλουτους» της Γερμανίας. Μαζί της, έχουμε το θαύμα της Ντάρμσταντ, που έγραψε μία εκπληκτική ιστορία υπέρβασης!

Διαβάστε εδώ για την Ίνγκολσταντ και εδώ για την Ντάρμσταντ.

Η ατάκα

«Τι τρέχει με σένα; Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ; Γιατί μου κάνεις όλες αυτές τις ηλίθιες ερωτήσεις;». Αυτή την απάντηση αποφάσισε να δώσει ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ στον ρεπόρτερ του Sky Ρόλο Φούρμαν μετά την ήττα του Αμβούργου από την Στουτγκάρδη (0-1) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η στιγμή

Ξεχωρίσαμε δύο στη σεζόν και αμφότερες αφορούν τη Στουτγκάρδη. Η πρώτη είναι η εκπληκτική αντίδραση των οπαδών της μετά το λάθος του Μπάουμγκαρτλ στο εντός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ. Ο 19χρονος αμυντικός χάρισε το γκολ στον Ρόις, που στο 89' έκανε το 1-3 για την Μπορούσια και στην ουσία τελείωσε τα πάντα. Οι Σουηβοί, που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος στη σεζόν στη ζώνη του υποβιβασμού, μείωσαν στο τελικό 2-3 και όλοι συγχώρεσαν τον πιτσιρικά...

Η δεύτερη ήρθε στο εντός έδρας... εξάποντο ματς με το Αμβούργο. Στην τελευταία προπόνηση πριν το ματς ο Χουμπ Στέφενς είχε αποκαλέσει τους παίκτες του «πίθηκους» σε μία προσπάθεια να χτυπήσει στον εγωισμό τους, όπως εξήγησε και το τμήμα δημοσίων σχέσεων στη συνέχεια. Τελικά, μάλλον τα κατάφερε, καθώς έφτασε στη νίκη με 2-1 και μάλιστα με ανατροπή, με τον Χάρνικ να σέρνει τον χορό των... πιθήκων στους πανηγυρισμούς!

Η τραγωδία

Η Γερμανία έπεσε σε θρήνο στις αρχές του Ιανουάριου, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ζούνιορ Μαλαντά έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία μόλις 20 ετών... Ο νεαρός Βέλγος μέσος βρισκόταν στο δρόμο για το αεροδρόμιο, προκειμένου να φύγει με τους συμπαίκτες του για τη Νότιο Αφρική, όπου θα διεξαγόταν η χειμερινή προετοιμασία της Βόλφσμπουργκ, όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του... Οι συμπαίκτες του, φυσικά, δεν τον ξέχασαν ποτέ και του αφιέρωσαν το Κύπελλο, φορώντας φανέλες με το νούμερο 19 πάνω από την καρδιά.

Φόρος τιμής

Ούρσουλα Λόρεντς, Ελφρίντε Ντούντα, Έρικα Χόλτερμαν, Έρβιν Ερνστ, Χάιντς Γκιζ και Χάινριχ Χόνερτ έγιναν διάσημοι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς έδειξαν σε όλο τον κόσμο τι θα πει «οπαδός». Το 2013 στο Γκελζενκίρχεν ιδρύθηκε ένας νέος σύνδεσμος της Σάλκε, που ονομάστηκε «Wohl Auf Blau und Weiß», στον οποίο τα ιδρυτικά μέλη ήταν 11 και πλέον συνολικά αριθμούν 1.028 χρόνια ζωής! Ήταν όλοι τους πρωταγωνιστές στην καμπάνια του Sky «Fußball im Herzen», «Ποδόσφαιρο στην καρδιά» και η Σάλκε αποφάσισε να τους τιμήσει. Η αγνότητα σε όλο της το μεγαλείο...

Το αντίο

Ήταν το «αντίο» που πόνεσε περισσότερο. Όχι μόνο τους οπαδούς της Ντόρτμουντ, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τον πάγκο της Μπορούσια χωρίς τον Γίργκεν Κλοπ και σίγουρα θα μας πάρει χρόνο να συνηθίσουμε τον Τόμας Τούχελ στη θέση του. Μετά από 7 υπέροχα χρόνια «αληθινής αγάπης» οι Βεστφαλοί γυρίζουν σελίδα, ακόμη και αν η σεζόν ήταν απογοητευτική... Η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να την κλείσει με κάποιο τρόπαιο, χάνοντας από την Βόλφσμπουργκ στον τελικό του Βερολίνου, όμως τουλάχιστον θα δώσει το παρών στο Europa League, κάνοντας μεγάλη αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο. Danke Kloppo!

*Για ό,τι ξεχάσαμε, υπάρχουν τα σχόλια!

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα