«Τυφώνας» αλλαγής στην Εθνική Αγγλίας (gTV)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
«Τυφώνας» αλλαγής στην Εθνική Αγγλίας (gTV)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον αντίκτυπο της κλήσης του Χάρι Κέιν στην Εθνική Αγγλίας και για τη διαφορά που υπάρχει συγκριτικά με παλιότερες κλήσεις ταλαντούχων παικτών.

Στον Χάρι Κέιν είχαμε αναφερθεί εκτενώς λίγους μήνες πριν. Παρότι ήταν (και είναι) νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, τα δείγματα που είχε δείξει μέχρι το σημείο εκείνο στους Σπερς ήταν αρκετά για να φανεί η διαφορά με τους υπόλοιπους παίκτες που συχνά γίνονται ήρωες
πριν την ώρα τους στην Τότεναμ.

Οι μήνες πέρασαν και ο Κέιν συνέχισε τις... υψηλές πτήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι πρώτος σκόρερ μαζί με τον Ντιέγο Κόστα της Τσέλσι, έχοντας πετύχει 19 γκολ. Ο Ρόι Χόντσον δεν μπορούσε να μην τον καλέσει στα «Λιοντάρια» για το ματς των προκριματικών του Euro με την Λιθουανία και για το φιλικό με την Ιταλία, δίνοντας του την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο με την ομάδα των ανδρών. Οι φακοί των φωτογράφων επικεντρώθηκαν στο χαρτάκι του Ομοσπονδιακού εκλέκτορα, ο οποίος είχε τον 21χρονο επιθετικό δίδυμο με τον Ρούνεϊ. Ανεξαρτήτως αν ήταν για το προπονητικό διπλό ή για το επίσημο ματς με την Λιθουανία, το θέμα ήταν τεράστιο!

Η παρουσία του Κέιν στο «St' George's Park», το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας έχει προκαλέσει έναν ενθουσιασμό που έχει χρόνια να φανεί. Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ των Times, Όλιβερ Κέιν, η ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλο το σύστημα της Αγγλίας έχει να υπάρξει από όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ έκανε ντεμπούτο με τα «Τρία Λιοντάρια» πριν από 12 χρόνια.

Από τότε, υπήρξαν αρκετές κλήσεις παικτών που αναμενόταν να οδηγήσουν την ομάδα τα επόμενα χρόνια. Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον κάλεσε τον Θίο Γουόλκοτ σε ηλικία 17 ετών. Ο Φάμπιο Καπέλο ενσωμάτωσε έναν 18χρονο Τζακ Γουίλσιρ, ο οποίος είχε πάρει πρόωρα το χρίσμα του επόμενου ηγέτη της Άρσεναλ. Ο Χόντσον έφερε τους Στέρλινγκ, Μπάρκλεϊ, Όξλεϊντ-Τσάμπερλαϊν. Όλοι, όμως, παρότι αποτελούσαν εξαιρετικές ελπίδες, δεν είχαν δείξει τη σταθερότητα και την ανταπόκριση του Χάρι Κέιν στα πραγματικά δύσκολα. Το Πρωτάθλημα της Premier League. Κλήθηκαν έχοντας απλώς δείξει ότι έχουν ταλέντο.

Εκεί ακριβώς έγκειται και η ειδοποιός διαφορά. Αν ο Κέιν είχε κληθεί την προηγούμενη περίοδο των προκριματικών, το κλίμα πιθανόν να ήταν διαφορετικό. Το momentum είναι εκπληκτικό. Προέρχεται από χατ-τρικ απέναντι στη Λέστερ και με 11 γκολ στα τελευταία του οκτώ παιχνίδια. Τα τέρματά του έχουν χαρίσει 22 βαθμούς στους Λονδρέζους και η ενέργεια που βγάζει στο παιχνίδι του, τον έχει αναγάγει σε αγαπημένο παιδί των οπαδών τους. Αποτελεί, άλλωστε, γέννημα-θρέμμα του συλλόγου, όντας στους κόλπους του από τα 11. Οι Λε Τισιέ, Πολ Γουόλς και Άλαν Σμιθ από το Sky Sports τον επέλεξαν για παίκτη της χρονιάς. Η διάρκειά του στη φετινή σεζόν, έχει σκορπίσει τον ενθουσιασμό όχι μόνο στα media, αλλά και στους συμπαίκτες του στην εθνική και αντίπαλους στο Πρωτάθλημα.

Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις τους. «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικός. Αν δείτε το ξεκίνημα της σεζόν και το επίπεδο που είναι τώρα, έχει ανέβει τουλάχιστον δύο επίπεδα», τόνισε ο Μίκαελ Κάρικ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Είναι κορυφαίος παίκτης. Ως νέος Άγγλος παίκτης που παίζει σε μεγάλο σύλλογο της Premier League, αυτά που έχει κάνει φέτος είναι φανταστικά. Το να καλείται στην Εθνική για πρώτη φορά μετά από χατ-τρικ σημαίνει ότι η αυτοπεποίθησή του πρέπει να είναι στα ύψη», είπε ο Γκάρι Κέιχιλ, ο οποίος είδε τον φορ των Σπερς να πετυχαίνει δύο γκολ στο 5-3 με την Τσέλσι την πρωτοχρονιά.

Το video με τον Γουόλκοτ να γλιστράει μετά την κοφτή ντρίμπλα του Κέιν, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τους Άγγλους, αποκτώντας σημειολογική σημασία. Το αν θα ξεκινήσει βασικός σε κάποιο από τα παιχνίδια που έρχονται, εξαρτάται από την τακτική του έμπειρου manager. Αν επιλέξει ρόμβο, θα κονταροχτυπηθεί με τον Γουέλμπεκ για τον παρτενέρ του Ρούνεϊ. Σε ένα 4-2-3-1, είναι πιθανόν να χωρέσουν όλοι στην ίδια 11άδα.


Ο Γκρεγκ Ντάικ, πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τον έφερε ως παράδειγμα για να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εκμετάλλευση των εγχώριων ταλέντων από τους top αγγλικούς συλλόγους. «Πόσοι Χάρι Κέιν υπάρχουν εκεί έξω, οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε μία ευκαιρία για να αγωνιστούν;». Ο Χόντσον, από την άλλη, ζήτησε πίστωση χρόνου. «Θα έχει κάποια καλά και κάποια άσχημα παιχνίδια. Ευελπιστούμε ότι έχει μπροστά του 10-12 χρόνια διεθνούς ποδοσφαίρου. Ας μην τον κρίνουμε ως τον καλύτερο παίκτη που είχαμε ποτέ ή ως αποτυχημένο μέσα σε δύο μήνες ή δύο παιχνίδια. Ας του δώσουμε μια ευκαιρία». Προσγειωμένο προσπάθησε να τον συγκρατήσει και ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο, τονίζοντας ότι έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Ο Κέιν απέδειξε ότι δεν είχε πρόβλημα να διαχειριστεί την πίεση στο άκρως απαιτητικό περιβάλλον της Τότεναμ και της Premier League, όταν από νωρίς έπεσαν όλοι πάνω του. Δείχνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα να κάνει το ίδιο και σε διεθνές επίπεδο....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.