Το αριστούργημα του Φαβρ

Το αριστούργημα του Φαβρ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα σταθερά βήματα προόδου της Γκλάντμπαχ και τη μεγάλη νίκη της στο Μόναχο.

Στις 22 Μαρτίου του 1997 η Γκλάντμπαχ είχε νικήσει με 3-1 στο Ντόρτμουντ. Ακριβώς 18 χρόνια μετά η Μπορούσια επιβλήθηκε ξανά εκτός έδρας του πρωτοπόρου. Το 2-0 στο Μόναχο επί της Μπάγερν ήταν εντυπωσιακό. Όχι μόνο το αποτέλεσμα αυτό καθ' αυτό, αλλά ο τρόπος που ήρθε.

Παρά τη μεγάλη ομάδα του παρελθόντος, η Γκλάντμπαχ κέρδισε για πρώτη φορά τους Βαυαρούς στην έδρα τους το 1995. Η δεύτερη ήρθε τον Αύγουστο του 2011 και η τρίτη την περασμένη Κυριακή (22/03). Στις δύο τελευταίες, στον πάγκο των πουλαριών καθόταν ο Λουσιέν Φαβρ. Πέρασαν 1.323 ημέρες ανάμεσα στις δύο μεγάλες νίκες και η μεγαλύτερη επιτυχία για τον Ελβετό είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε κάτι που η ομάδα του δεν άξιζε.

«Παίζουν σχεδόν τέλεια. Πρόσφατα διάβασα μία στήλη του Πολ Σκόουλς σε αγγλική εφημερίδα. Έγραφε ότι αν η Μπάγερν έπαιζε στην Premier League θα κατακτούσε το πρωτάθλημα με 10-15 βαθμούς διαφορά. Αυτό τα λέει όλα. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα που δεν κάνουν τέλεια. Γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες, όμως δεν πρόκειται να τις αποκαλύψω. Έχω κάποιες ιδέες», είχε πει ο Φαβρ πριν το ματς καιν αποδείχθηκε όχι μόνο ότι ήξερε τι έλεγε, αλλά και ότι η εφαρμογή του πλάνου του ήταν τέλεια. «Το αριστούργημα του Λουσιέν Φαβρ» έγραψε το 20min στην Ελβετία, κάνοντας αναδρομή στην καριέρα του 57χρονου τεχνικού στην Μπορούσια.

Οι παίκτες του πίεσαν ψηλά, πρέσαραν εκπληκτικά, έπαιξαν επιθετική άμυνα και κατάφεραν να έχουν εκπληκτικό transition, με τις γραμμές να είναι κοντά. Αν το ματς του πρώτου γύρου ήταν ένα δείγμα του πώς μπορείς να κερδίσεις την Μπάγερν, αυτό είναι ο «οδηγός». «Μοντέλο του πως να νικήσεις την Μπάγερν», έγραψε το Kicker. Συμπτωματικά, μετά το 0-0 στα τέλη του Οκτώβρη, είχα γράψει το πρώτο κείμενο για την Γκλάντμπαχ. Το να περιορίσεις την Μπάγερν του Γκουαρδιόλα έχει αποδειχθεί, ειδικά φέτος, δυνατό. Το να την κερδίσεις στο σπίτι της, όμως, είναι τέχνη. Και ο Φαρβ έχει καταφέρει να σπάσει τον κώδικα των Βαυαρών.

«Θρίαμβο της σκληρής δουλειάς», χαρακτήρισε ο Ελβετός τη νίκη της Μπορούσια. Ο Ντίτμαρ Χάμαν έγραψε στη στήλη του στο Spiegel ότι τη μεγάλη διαφορά για την Γκλάντμπαχ την έκανε η ψυχολογία, με την οποία ταξίδεψε στο Μόναχο, ενώ αναρωτήθηκε αν είναι η ομάδα του μέλλοντος. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος οι δηλώσεις του Φαβρ πριν το ματς ήταν χαρακτηριστικές. «Πάντα προετοιμάζω την ομάδα μου για τη νίκη», είχε πει με μεγάλη αυτοπεποίθηση. «Παίξαμε τόσο καλά, γιατί πλέον έχουμε... καρύδια», τόνισε ο Κράμερ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, όμως όπως έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν, από το οποίο τα πουλάρια έχουν μάθει, υπάρχει ακόμα δρόμος. «Όλοι όσοι παίρνουν σήμερα τις αποφάσεις, έχουν γευτεί τα χρόνια της χολέρας», είπε ο τεχνικός διευθυντής, Μαξ Έμπερλ, που μαζί με τον αντιπρόεδρο Ράινερ Μπόνοφ και τον μάνατζερ Στέφαν Σχίπερς ήταν παρόντες στα πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία της ομάδας. «Αυτό μας έχει κάνει ταπεινούς».

Η Μπορούσια βρίσκεται σε θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League και αν καταφέρει να την κρατήσει, θα έχει βάλει τα θεμέλια για το επόμενο βήμα. «Αν κερδίσεις την Μπάγερν, πρέπει να παίξεις στο Champions League. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», τόνισε ο Γκρανίτ Σάκα, καθώς οι εποχές που η Γκλάντμπαχ χλευαζόταν ως «Kaufhaus des Westens», για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τους καλύτερούς της παίκτες έχουν περάσει. Το μέλλον θα βρει τον Κράμερ αναγκαστικά (είναι δανεικός από την Λεβερκούζεν) εκτός ομάδας και από την περίπτωση του Κρούζε θα φανεί αν όντως τα πράγματα έχουν αλλάξει οριστικά.

Με τον Αζάρ να υπογράφει μέχρι το 2020 και τον Σάκα μέχρι το 2019, η περίπτωση του Κρούζε είναι η μοναδική για την οποία θα πρέπει να ανησυχεί η Μπορούσια. Στο συμβόλαιό του υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης, που από τον Τύπο εκτιμάται στα 12,5 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Ακόμη και αν το χειρότερο σενάριο επιβεβαιωθεί και ο Κρούζε αλλάξει φανέλα, τα χρόνια της κατάθλιψης έχουν περάσει για την Γκλάντμπαχ. Η Süddeutsche θυμήθηκε την εποχή που ο Ράινερ Μπόνοφ ήταν προπονητής το 1998 και οι παίκτες ζεσταίνονταν στο λεωφορείο με κουβέρτες, καθώς η θέρμανση είχε χαλάσει και δεν υπήρχαν χρήματα για να φτιαχτεί. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τώρα αρχίζει να χτίζεται κάτι καλό», σχολίασε ο νυν αντιπρόεδρος.

Σήμερα (24/03) συμπληρώνονται 1.500 ημέρες από τη στιγμή που ο άνθρωπος που έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας του συλλόγου ανέλαβε. Η ταπεινότητα, όμως, παραμένει σε όλα τα επίπεδα. «Όχι δυνατά σλόγκαν. Αυτό είναι το στυλ μας». Οι δηλώσεις του Μαξ Έμπερλ στο Sky αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα στην Allianz Arena δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να ζουν τα πουλάρια.

Για την Μπάγερν το ματς ήταν ακόμη ένα «καμπανάκι». «Το δίλημμα με την φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα», ήταν ο τίτλος του Sport1 για το σύστημα του Καταλανού που δεν λειτουργεί απέναντι σε ομάδες με το πλάνο της Γκλάντμπαχ. Το κείμενο δεν ήταν τόσο... hardcore όσο ο τίτλος, καθώς μία ήττα μπορεί υπό άλλες συνθήκες να έφερνε την καταστροφή στο Μόναχο, όμως ο Καταλανός έχει δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί. «Παίξαμε με καρδιά, όχι όμως με μυαλό», ήταν τα λόγια του τεχνικού της Μπάγερν.

Για το γεγονός ότι το πρόβλημα με την εξάρτηση των... Ρομπερί είναι τόσο μεγάλο, που τελικά θα πρέπει νωρίτερα να αναζητηθούν οι λύσεις. «Είναι πάντα δύσκολο να αντικαταστήσεις την παγκόσμια κλάση. Παράλληλα, όμως, είναι και πρόκληση», σχολίασε ο Ζάμερ και πλέον θα πρέπει να δούμε το πλάνο για την επόμενη μέρα.

Τέλος, εκείνο που προβληματίζει είναι ότι η Μπάγερν έχει μόλις 2 νίκες απέναντι στους υπόλοιπους του top 5 του πρωταθλήματος... Οι Βαυαροί έχουν κερδίσει εντός έδρας με 2-1 την Βόλφσμπουργκ και με 1-0 την Λεβερκούζεν, ενώ έχουν χάσει με 2-0 από την Γκλάντμπαχ και έχουν μείνει στο 1-1 με την Σάλκε. Εκτός έδρας τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς υπάρχει η συντριβή με 4-1 από τους Λύκους και οι ισοπαλίες 0-0 και 1-1 με Γκλάντμπαχ και Σάλκε αντίστοιχα... «Δεν έγινε και κάτι τόσο δραματικό», τόνισε Λαμ. Αυτό, φυσικά, και ισχύει, όμως δεν κρύβει τα όποια προβλήματα. Το διάλειμμα, πάντως, έχει σε καλή στιγμή για την Μπάγερν.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης