Τάσεις αυτοκαταστροφής ο Πογιέτ

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Τάσεις αυτοκαταστροφής ο Πογιέτ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την δύσκολη κατάσταση στη Σάντερλαντ και την κόντρα που έχει ανοίξει ο Πογιέτ με τους οπαδούς.

Η υψηλότερη θέση, στην οποία βρέθηκε η Σάντερλαντ φέτος ήταν η 8η την... πρώτη αγωνιστική. Μετά την ήττα από την ΚΠΡ (10/02), που κέρδισε για πρώτη φορά φέτος μακριά από το Loftus Road, οι «μαυρόγατες» έπεσαν στην 15η και βρίσκονται μόλις στο +3 από την ζώνη του υποβιβασμού.

Σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, τα πράγματα είναι στη θεωρία καλύτερα, όμως ο σύλλογος πλέον βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η ενότητα που έφερε η λεγόμενη «greatest escape», «η μεγαλύτερη απόδραση», όπως χαρακτηρίστηκε από τους Άγγλους η αντεπίθεση της Σάντερλαντ στο τέλος, έχει πλέον χαθεί.

«Όταν κοιτάζω την ομάδα νιώθω ότι κάπου έχουμε χάσει το δρόμο σε ό,τι αφορά αυτό που σημαίνει, που εκπροσωπεί η Σάντερλαντ. Εργατικότητα, ήθος, παράδοση. Αυτή η σπίθα που έρχεται με τη γνώση ότι αν δεν προσπαθείς, δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα στη ζωή», είχε πει ο Λι Κόνγκερτον, που ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή τον περασμένο Μάρτιο. Η συνέντευξη στους Times στα τέλη Αυγούστου ήταν αποκαλυπτική. Ο ίδιος αποφάσισε να χτίσει πάνω στην περσινή επιτυχία (έτσι χαρακτηρίστηκε δίκαια στο τέλος) και είχε θέσει ως προτεραιότητα να ανανεώσει ο Πογιέτ, όπως και έγινε. Το νέο συμβόλαιο, όμως, συνδυάστηκε από μεγάλες προσδοκίες και μικρό μπάτζετ για μεταγραφές.

Όλοι πίστευαν ότι οι βάσεις είχαν θεμελιωθεί και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Η σεζόν, όμως, είναι όπως και η περσινή: roller coaster. Η ήττα με 8-0 από τη Σαουθάμπτον, ο αποκλεισμός από το Κύπελλο από την Μπράντφορντ, τα άσχημα αποτελέσματα εντός έδρας. Η Σάντερλαντ μοιάζει με ομάδα χωρίς ταυτότητα. Αυτό που Κόνγκερτον και Πογιέτ είχαν θέσει ως προτεραιότητα. «Ποια είναι η ταυτότητά μας; Θέλουμε να παίζουμε όπως οι υπόλοιποι σύλλογοι ή θέλουμε να έχουμε το δικό μας στυλ; Μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουμε τώρα. Η ταυτότητα είναι τα πάντα», είχε πει ο πρώτος (επίσης στην παραπάνω συνέντευξη στους Times).

Οι αποδοκιμασίες στο Stadium of Light είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Η εικόνα στις εξέδρες λίγο πριν το τέλος του ματς με την ΚΠΡ ήταν απογοητευτική και η πίεση έχει φτάσει στα άκρα. «Οι οπαδοί έρχονται για να δουν κάτι όμορφο. Πληρώνουν για εισιτήρια και πρέπει να δουν κάτι. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα δώσουμε τα πάντα για αυτούς», είχε πει ο Πογιέτ τον Οκτώβριο του 2014, όταν ανέλαβε. Ο μήνας του μέλιτος κράτησε αρκετά, όμως τελείωσε απότομα.

«It's always our fault, it's always our fault, Gustavo Poyet it's always our fault», φώναξε μεγάλη μερίδα οπαδών στο ματς με την Μπράντφορντ. Οι σκηνές που ακολούθησαν δεν τιμούν κανέναν στον σύλλογο, καθώς πιάστηκαν στα χέρια με τους υπόλοιπους. Το σκηνικό έληξε γρήγορα, όμως είναι φανερό. Ο Γκουστάβο Πογιέτ κατάφερε να τους ενώσει όλους πέρυσι, όμως πλέον τους διχάζει. Και όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι μάλλον είναι και η αρχή του τέλους. Ακόμη και για τους πιο δυνατούς δεσμούς.

Ο Ουρουγουανός έχει κάνει πολύ δύσκολο το να τον αγαπήσουν οι οπαδοί της Σάντερλαντ, που πλέον δεν αντέχουν άλλες δικαιολογίες. Το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα τους μοιάζει να μην έχει λογική. Καμία σπίθα, κανένα πλάνο, καμία ταυτότητα, κανένα μέλλον. Αρχικά, έφταιγαν οι προκάτοχοί του, ενώ στη συνέχεια εκείνοι που ευθύνονται για τις μεταγραφές.

Ο Πογιέτ έχει δημιουργήσει ένα μωσαϊκό δηλώσεων, που δεν καταλήγει πουθενά. «Σε δύο χρόνια θα έχουμε κάτι μοναδικό», είχε πει στην παρουσίασή του, όμως πραγματική βελτίωση δεν υπάρχει. Καμία σταθερότητα, καμία συνέχεια. «Το καλοκαίρι, πίστευα ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε με τον τρόπο που ήθελα και φανταζόμουν. Κάναμε, όμως, πολλές αλλαγές, αργήσαμε να χτίσουμε την ομάδα και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είχε πει τον Οκτώβρη. Η προσπάθεια να επιμεριστούν οι ευθύνες ήταν εμφανής, όμως με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά έβαλε τον εαυτό του πάνω από όλους.

Ο Ουρουγουανός είχε εντοπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επίθεση και η διοίκηση κατάφερε να αποκτήσει τον Ντεφόε. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον. Είμαι υπεύθυνος και ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα είναι δική μου ευθύνη. Δεν μπορώ να λέω κάτι τη μία μέρα και μετά να το αλλάζω, όποτε με βολεύει», σχολίασε στην παρουσίαση του Άγγλου. Κι όμως, δεν χρειάστηκε και πολύς καιρός, για να ξεχάσει τα λόγια του.

Μετά το ματς με τη Φούλαμ (24/01) για το Κύπελλο τα έβαλε για πρώτη φορά με τους οπαδούς. «Νομίζω ότι ζουν στο παρελθόν», είχε πει και από τότε τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. «Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται ποδόσφαιρο. Δεν το ορίζω ως ποδόσφαιρο. Ήταν μία απελπισμένη ομάδα, που απλά προσπαθούσε να είναι ωραία στα μάτια των οπαδών. Νομίζω ότι είναι ώρα για όλους να κάτσουν και να μάθουν. Τότε, ίσως μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ζητώντας από την ομάδα να κάνει πράγματα που δεν μπορεί, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα για χρόνια. Θα ήθελα να είμαι αυτός που θα αλλάξει τα πράγματα, όμως δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα». Δηλώσεις του μετά το ματς με την ΚΠΡ...

Στη συνέχεια του έφταιγαν και οι δημοσιογράφοι. «Το πρόβλημα είστε εσείς, όχι εγώ. Αν γράφατε όλα όσα λέω, οι οπαδοί θα ήταν με το μέρος μου». Η Chronicle αποφάσισε να κάνει ψηφοφορία πριν λίγες ημέρες για το αν ο Πογιέτ θα πρέπει να συνεχίσει στον πάγκο. Το 59% απάντησε αρνητικά... Έτσι, βλέποντας ότι το κλίμα δεν τον σηκώνει ο τεχνικός της Σάντερλαντ αποφάσισε να απευθυνθεί στους οπαδούς με ανοιχτή επιστολή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αποτελέσματα...

Χωρίς τον Πογιέτ πιθανότατα η Σάντερλαντ δε θα ήταν φέτος στην Premier League. Κανένας δεν αμφισβητεί ούτε το τελευταίο, ούτε ότι η δουλειά του είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά φανταζόταν. Όλοι έδειχναν κατανόηση για καιρό, όμως περίμεναν να δουν κάποια πρόοδο. Ουσιαστικά έψαχναν από κάπου να κρατηθούν, ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν. Ο Ουρουγουανός, όμως, αποφάσισε μόνος του να κάνει τα πράγματα χειρότερα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Ο ίδιος αποδίδει τις δηλώσεις στον «θερμό» του χαρακτήρα, όμως περισσότερο μοιάζουν με κινήσεις πανικού από έναν άνθρωπο που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Το εχθρικό περιβάλλον ποτέ δε βοηθάει, ειδικά όταν ο προπονητής μπαίνει στη διαδικασία να απαντάει στους οπαδούς. Αυτή τη στιγμή, όπως διαρρέεται στον αγγλικό τύπο, δεν υπάρχει θέμα απόλυσης. Οι φήμες ανάμεσα στους οπαδούς τον θέλουν μέχρι και απλά να ψάχνει διέξοδο. Ένα μονοπάτι εξόδου, με το οποίο δε θέλει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της αποτυχίας. Τα τελευταία χρόνια η ιστορία της Σάντερλαντ είναι γεμάτη από «κύκλους επανάστασης». Όλοι τους ήταν αποτυχημένοι και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, αναμένεται να προστεθεί ακόμη ένας...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης