Λευκή πετσέτα Στέφενς και Στουτγκάρδη

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευκή πετσέτα Στέφενς και Στουτγκάρδη

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Χουμπ Στέφενς, τη Στουτγκάρδη και την μάχη για σωτηρία.

Ήταν η στιγμή που πόνεσε περισσότερο τη Στουτγκάρδη στη σεζόν. Ο Ρούντι σκόραρε στις καθυστερήσεις, έδωσε τη νίκη στη Χόφενχαϊμ (2-1) και οι Σουηβοί βυθίστηκαν ακόμη περισσότερο στον πάτο της βαθμολογίας και στο -4 από τη σωτηρία. Στην ιστορία τους στην Bundesliga δεν είχαν ποτέ ξανά 18 βαθμούς μετά τα 21 πρώτα ματς. Ούτε καν τη σεζόν του υποβιβασμού (1975-76).

Περίπου 40 χρόνια μετά η ιστορία μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να επαναληφθεί. Μόλις 13 ματς χωρίζουν τη Στουτγκάρδη, που κινείται για πολύ καιρό στο χείλος του γκρεμού, από την καταστροφή. Η εικόνα του Στέφενς μετά το δεύτερο γκολ της Χόφενχαϊμ έλεγε πολλά. Ίσως περισσότερα από όσα ο ίδιος θα ήθελε. Στη συνέντευξη τύπου λίγο αργότερα τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα.

Τέτοιο πρόσωπο δεν είχε δείξει ξανά. Επιθετικός, ειρωνικός, εριστικός. «Ίσως έχετε εσείς κάποια συμβουλή για μένα», απάντησε στον δημοσιογράφο του Sky που απλά ρώτησε το αυτονόητο: «Τι θα κάνετε για να βρει ξανά αυτοπεποίθηση η ομάδα;». «Απαθής, αποπροσανατολισμένος, σε κατάθλιψη». Έτσι περιέγραψε τον Στέφενς η Stuttgarter Nachrichten. Μέχρι την Κυριακή (15/02) υπήρχαν φόβοι ακόμη και για δεύτερη παραίτηση προπονητή στη σεζόν στην Mercedes-Benz Arena.

«Ακόμη και ο σωτήρας Στέφενς είναι αβοήθητος», έγραψε η Bild. Ο 61χρονος τεχνικός τα είχε καταφέρει πέρυσι, όμως από την αρχή είχε πει ότι τίποτα δεν είναι το ίδιο. Είχε φροντίσει να χτυπήσει από νωρίς το καμπανάκι, καθώς η ατμόσφαιρα δεν ήταν εκείνη που έπρεπε. «Η σκέψη ότι επειδή τα καταφέραμε πέρυσι, θα τα καταφέρουμε και φέτος είναι πολύ επικίνδυνη», είχε σχολιάσει στο επίσημο site της Bundesliga.

Έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το παιχνίδι με την Χόφενχαϊμ, για να δούμε το πρώτο γκολ στο 2015 και το πρώτο μετά από 446' για τη Στουτγκάρδη. Δεν ήρθε, όμως, ούτε ο βαθμός και αυτή τη φορά δεν είχε αρνητική επίδραση μόνο στους παίκτες, αλλά και στους Ντουτ και Στέφενς. Αυτό ήταν το ματς, που πλέον μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό σοκ για τους Σουηβούς.

«Δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε τώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι που θα βρισκόμαστε μετά από 34 αγωνιστικές», είχε πει ο Στέφενς μετά την ήττα με 2-0 από την Μπάγερν. Η Στουτγκάρδη είναι η χειρότερη ομάδα εντός έδρας στην κατηγορία, έχει να κερδίσει στην Mercedes-Benz Arena από τον περασμένο Σεπτέμβριο (!), έχει να σκοράρει 464', που είναι νέο αρνητικό ρεκόρ συλλόγου, και την Παρασκευή (20/02) υποδέχεται την ανεβασμένη Ντόρτμουντ.

Το χειρότερο είναι ότι όσο παραμένεις στον πάτο τόσο περισσότερο παρασύρεσαι στη δίνη και το ματς με τους Βεστφαλούς έρχεται σε άσχημο φεγγάρι. Είμαστε στο σημείο όπου η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Μετά από 40 χρόνια η μοίρα χτυπάει ξανά την πόρτα της Στουτγκάρδης... Το ντεμπούτο του Στέφενς στον πάγκο έφερε νίκη ελπίδας εκτός έδρας με 4-1 επί της Φράμπουργκ. Ήταν η πρώτη από τις μόλις 2 στα τελευταία 9 ματς, στα οποία οι Σουηβοί πέτυχαν όλα κι όλα 7 γκολ.

«Μετά από τέτοια παιχνίδια συνήθως στην Bundesliga εγείρεται το ερώτημα για τον προπονητή», είχε γράψει η Süddeutsche μετά το δεύτερο ματς του έμπειρου τεχνικού στην ήττα εντός έδρας με 4-0 από τη Σάλκε. Φυσικά, δεν υπήρχε καν θέμα. Απλά η εφημερίδα ήθελε να δείξει ότι μετά την ευφορία του πρώτου αποτελέσματος, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή.

Ήταν οι μέρες που στην Γερμανία ο όρος «Stevensive» επέστρεψε για την αμυντική προσέγγιση του Στέφενς. Το περίφημο μότο: « Die-Null-muss-stehen», «Πρέπει να κρατάμε το μηδέν». «Έχουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Μέσι; Όχι! Οπότε θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος εκεί που μπορούμε», είχε σχολιάσει ο ίδιος.

Στην προετοιμασία ακολούθησε την τακτική καρότο-μαστίγιο. «Μέγα Ψυχολόγο» είχε γράψει η Stuttgarter Nachrichten, καθώς εκεί ήταν που πόνταρε τα περισσότερα. Χαμογελαστός, όμως αυστηρός. Έκανε αστεία, μιλούσε συχνά με τους παίκτες σε προσωπικό επίπεδο, όμως η πειθαρχία είναι πειθαρχία. Έτσι, όταν ο Λάιτνερ παραπονέθηκε για ένα σκληρό μαρκάρισμα στην προπόνηση με τρόπο που ο Στέφενς έκρινε ακατάλληλο, ο νεαρός μέσος βρέθηκε να προπονείται μόνος του στις 6 το πρωί!

«Ο Στέφενς γνωρίζει πως να αντεπεξέρχεται σε τέτοιες περιπτώσεις», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής Ρόμπιν Ντουτ μετά το τελευταίο ματς, όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ. Όσο κλισέ και να είναι η πρόταση, ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Η Στουτγκάρδη βρέθηκε στην 14η θέση, την υψηλότερη φέτος, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ εκτός της ζώνης του υποβιβασμού ήταν μόλις για 4 αγωνιστικές... Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, κάτι που φαίνεται και στην παρουσίαση του Kicker (στα γερμανικά).

«Δεν μπορώ να κάνω παράπονα. Θα πρέπει να αποπνέω αυτοπεποίθηση», είχε πει πριν λίγες ημέρες ο Στέφενς, όμως πλέον μοιάζει και ο ίδιος να μην πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η Στουτγκάρδη βρίσκεται σε αναζήτηση «της σπίθας της ελπίδας», όπως έγραψε η Stuttgarter Zeitung, όμως είναι πολύ πιθανό σε ενδεχόμενη ήττα από την Ντόρτμουντ ο έμπειρος τεχνικός να πετάξει λευκή πετσέτα. Και τότε, το μεγαλύτερο ερώτημα έχει ως εξής: Έχει εξαντλήσει η Στουτγκάρδη τις επιλογές για σωτηρία; Και η απάντηση είναι σκληρή: Μάλλον ναι...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης