Στο δρόμο για την άβυσσο

Στο δρόμο για την άβυσσο

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόφαση του Άρμιν Φε να εγκαταλείψει τη Στουτγκάρδη και το νέο βήμα προς την καταστροφή.

Η τελευταία φορά που η Στουτγκάρδη υποβιβάστηκε ήταν τη σεζόν 1974-75. Τότε, μετά από 12 αγωνιστικές είχε 8 βαθμούς. Φέτος, οι Σουηβοί έχουν 9 και φυσικά κάνουν το χειρότερο ξεκίνημα από τότε. Όχι και ο καλύτερος οιωνός για την τελευταία, πλέον, της Bundesliga.

Οι εξελίξεις τρέχουν από το περασμένο καλοκαίρι με τρελό ρυθμό. Η πρόσληψη του «μεσσία» Φε, οι επενδύσεις στις μεταγραφές, η απόλυση του Φρέντι Μπόμπιτς και τώρα η παραίτηση του πρώτου και η αντικατάστασή του από τον Χουμπ Στέφενς, που με το τέλος της προηγούμενης σεζόν αρνήθηκε να υπογράψει νέο συμβόλαιο, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους...

«Δεν είναι κηδεία», σχολίασε ο Φε, που ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη βαθμολογική θέση της Στουτγκάρδης. Το θέμα είναι ότι λίγες ημέρες νωρίτερα έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Στο επίσημο site της Bundesliga τόνιζε ότι η ομάδα του θα μπορούσε να είναι ακόμη και στην 9η θέση, ενώ η ατάκα του στο Kicker στις αρχές Νοεμβρίου ήταν ξεκάθαρη. «Aufgeben ist keine Option», «Η παραίτηση δεν είναι επιλογή».

«Was nun, Herr Veh?», «Και τώρα τι, κύριε Φε;», ήταν ο τίτλος της συνέντευξής του στην Stuttgarter Zeitung (13/11). Ο Γερμανός τεχνικός είχε μιλήσει για τον στόχο της άμεσης βελτίωσης, για τα προβλήματα και την μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο. Καμία υπόνοια αποχώρησης. Κανένα καρφί για τη διοίκηση. Καμία προειδοποίηση.

Το γεγονός ότι παραιτήθηκε τελικά μετά από μία ήττα (1-0 από Άουγκσμπουργκ) που ήταν πάνω από τις δυνάμεις του, μπερδεύει τα πράγματα (η Στουτγκάρδη έπαιζε με 10 παίκτες από το 28' και έχασε με – τουλάχιστον – αμφισβητούμενο πέναλτι). Ίσως δεν ήθελε να ασκήσει ακόμη περισσότερη πίεση στους παίκτες του, αναφερόμενος ανοιχτά στις σκέψεις του.

Ίσως, όντως, να ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, ο Φε έχει και με το παραπάνω τη φήμη του απρόβλεπτου. Κανένας δεν αμφισβητεί, ούτε καν ο ίδιος που το είπε ανοιχτά, ότι με αυτό το ρόστερ δεν μπορούσε να παίξει αυτό που οραματιζόταν. Η ταφόπλακα στις ιδέες του μπήκε πολύ γρήγορα. Όπως και να έχει, όμως, ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης δεν είναι άλλος από την Στουτγκάρδη...

Ο 53χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στην κάκιστη συγκομιδή βαθμών, η οποία στο τέλος ήταν και η αιτία του κακού. Άλλωστε ήταν με διαφορά η χειρότερη στην καριέρα του και η πρώτη φορά που ο μέσος όρος βαθμών του ήταν κάτω από τη μονάδα. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Μπερντ Βάλερ, προσπάθησε να τον μεταπείσει, όμως χωρίς αποτέλεσμα. «15 μήνες είμαι εδώ. 15 μήνες κρίσης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός παράγοντας.

*Στο γράφημα ο μέσος όρος βαθμών του Άρμιν Φε στην Bundesliga (πηγή OPTA)

https://pbs.twimg.com/media/B3Mxn9cCQAE_cTp.png:large

Η φιλοσοφία του Στέφενς είναι γνωστή. Όταν, λοιπόν, του προτάθηκε νέο συμβόλαιο πριν από λίγους μήνες, ήταν εμφανής η επιλογή της διοίκησης και του Φρέντι Μπόμπιτς. Η άρνηση έφερε στον πάγκο τον Φε και την εκ διαμέτρου αντίθετη, επιθετική φιλοσοφία. Έστω και αν αρχικά αναγκάστηκε να παίξει πιο αμυντικά, τα αποτελέσματα δεν ήρθαν. Έτσι, από το ματς με την Χέρτα (03/10) και μετά όλα άλλαξαν. Τα γκολ έπεφταν βροχή, όμως η μόνη νίκη ήταν το εντυπωσιακό 5-4 στη Φρανκφούρτη, πριν ακολουθήσουν 3 ήττες στη σειρά.

Αμέσως μετά ήρθε η εντός έδρας συντριβή από την Βόλφσμπουργκ με 4-0, μετά το τέλος της οποίας οι οπαδοί χειροκρότησαν τους παίκτες για την προσπάθειά τους... Το βάρος, τελικά, αποδείχθηκε πολύ μεγάλο για τον Φε. Όλες οι ελπίδες έπεσαν πάνω του, όμως σπάνια τα πράγματα πηγαίνουν όπως τα υπολογίζεις σε ομάδες που βρίσκονται - δυστυχώς - σε παρακμή, πληρώνουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και παίρνουν τη μία λάθος απόφαση μετά την άλλη. Για λίγες ώρες στα τέλη του Νοεμβρίου η Στουτγκάρδη ήταν ομάδα χωρίς προπονητή, χωρίς τεχνικό διευθυντή και στον πάτο της Bundesliga... «Η Στουτγκάρδη σε κώμα», έγραψε το Spox, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση. Τις λάθος επιλογές, τις λάθος μεταγραφές, τα ανοίγματα που τελικά αποτελούν περιορισμούς και τις υπέρμετρες προσδοκίες.

Η δεύτερη παραίτηση στην καριέρα του Φε στην Bundesliga (πριν από 11 χρόνια η πρώτη από τη Χάνσα Ρόστοκ) έφερε τη διοίκηση προ τετελεσμένων γεγονότων και η αντίδραση ήταν με το βλέμμα ξανά στο παρελθόν. Αυτή τη φορά στο πρόσφατο και όχι στο 2007 και στη σεζόν του τίτλου. Ο Χουμπ Στέφενς άφησε τα παιχνίδια με τα εγγόνια του και μετά από 6 μήνες ξεκούρασης, θα βρίσκεται ξανά στον πάγκο των Σουηβών. Όπως δήλωσε αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Ο Βάλερ αποφάσισε με γνώμονα τη σιγουριά. Αυτήν που σε καμία περίπτωση δε θα φέρει το επόμενο βήμα. Αυτήν που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επικαλείται. Η Στουτγκάρδη συνεχίζει να ζει στο «τώρα». Το «τώρα» της επιβίωσης. «Nicht das fehlende Geld, sondern eure Unfähigkeit ist das Problem», «Δεν είναι τα χρήματα που λείπουν, αλλά η αδυναμία σας είναι το πρόβλημα», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πανό που έχουν ανέβει στην Mercedes-Benz Arena.

«Der Stuttgarter Weg», «Ο τρόπος της Στουτγκάρδης», ένα μήνυμα, του οποίου εμπνευστής ήταν ο ίδιος ο Βάλερ δεν έχει ανταποκριθεί ποτέ στην πραγματικότητα και αν η Στουτγκάρδη ήταν στο χείλος του γκρεμού χθες, είναι θαύμα το ότι δεν έχει πέσει ακόμα. Η άβυσσος, πλέον, μοιάζει πιο κοντά από ποτέ...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης