O Xαλίλχοτζιτς και μία χώρα που περιμένει εκδίκηση

O Xαλίλχοτζιτς και μία χώρα που περιμένει εκδίκηση

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
O Xαλίλχοτζιτς και μία χώρα που περιμένει εκδίκηση

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την ευχάριστη έκπληξη της Αλγερίας, τον αέρα αλλαγής που έφερε ο Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς και για την εκδίκηση που θέλει από τη Γερμανία, 32 χρόνια μετά τη ντροπή της Ισπανίας.

Πέραν της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό για την Αλγερία. Να διώξει το φόβο και την πεποίθηση ότι για μια ομάδα του βεληνεκούς της, η επιτυχία μπορεί να έρθει μόνο με αμυντική προσέγγιση και νοοτροπία. Μετά την ήττα από το Βέλγιο στην πρώτη αγωνιστική, ο Βόσνιος προπονητής είχε απέναντί του όλον τον Τύπο της χώρας του, που κατακεραύνωσε την τακτική του προσέγγιση. Εκείνος πέρασε στην αντεπίθεση. Δεν φοβήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για ψέματα του Τύπου και αήθεις επιθέσεις προς το πρόσωπό του. «Δεν δουλεύω για τους δημοσιογράφους και τις κριτικές τους. Είμαι στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου για δεκαετίες. Και δεν δουλεύω για εσάς. Μπορείτε να συνεχίσετε την κριτική σας, εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι στοχεύουν στην τιμή και την οικογένειά του.

Στο παιχνίδι με τη Νότια Κορέα, η Αλγερία κέρδισε πολλούς ουδέτερους. Το πρώτο ημίχρονο ήταν εκπληκτικό. Εκμεταλλευόμενη τις αγωνιστικές αρετές του Σλιμανί, ο οποίος είναι τρομερός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ έχει και την ταχύτητα να και την τεχνική να δημιουργήσει ευκαιρίες, κατάφερε να χτυπήσει με διαφορετικούς τρόπους τους Κορεάτες που δεν ήξεραν τι τους βρήκε. Τρομερό πρέσινγκ, το οποίο τη βοήθησε να ξεπεράσει τις «παγίδες» των αντιπάλων, συνοχή, εξαιρετική ανάπτυξη και πολύ καλή λειτουργία στη μεσαία γραμμή. Παρότι μετά το 3-0 έδειξε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της. Το τέταρτο γκολ της ομάδας του ήταν ενδεικτικό του παιχνιδιού της.


Και στο τρίτο ματς, παρότι βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ και δεν είχε το ρυθμό και της κινήσεις χωρίς τη μπάλα του προηγούμενου αγώνα, κατάφερε να βγει ζωντανή εκμεταλλευόμενη τα στημένα. Απείλησε την «αρκούδα» από στημένες φάσεις πριν ο Σλιμανί ισοφαρίσει. Ρεαλιστής και μαχητής. «Λατρεύω να βλέπω τους παίκτες μου να μάχονται έτσι», τόνισε. Το fighting spirit που έχει εμφυσήσει στην ομάδα, αποκολλώντας την από την αμυντική νοοτροπία του Σααντάνε, έχει σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία. Και πλέον είναι έτοιμος για την τεράστια πρόκληση της Γερμανίας στους «16».

Το 1982, ο Χαλίλχοτζιτς ήταν μέλος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, βλέποντας την νυν ομάδα να αποκλείεται άδοξα από το Μουντιάλ της Ισπανίας. «Δεν έχουμε ξεχάσει. Όλοι μιλούν για το Αλγερία - Γερμανία του 1982. Τα 32 χρόνια που περιμέναμε ήταν πολλά. Είμαι πολύ περήφανος», δήλωσε μετά το τέλος του ματς με τη Ρωσία, δίνοντας το σύνθημα που όλοι περίμεναν. Για τους Αλγερινούς έχει φτάσει η ώρα να σβήσουν την ντροπή.

Η Δυτική Γερμανία μπήκε στη διοργάνωση της Ισπανίας ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Προκρίθηκε με οκτώ νίκες και 33 γκολ. Πριν το παιχνίδι με την Αλγερία στους ομίλους, η υποτίμηση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. «θα αφιερώσουμε το έβδομο γκολ στις συζύγους μας και το όγδοου στους σκύλους μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ποδοσφαιριστή πριν το ματς, όπως μεταφέρει ο Guardian. Ο προπονητής δεν μπήκε καν στον κόπο να αναλύσει σε βίντεο την αντίπαλο της Γερμανίας, θεωρώντας ότι οι ποδοσφαιριστές θα γελούν μαζί του, ενώ κάποιος άλλος είπε ότι θα αγωνιστεί καπνίζοντας πούρο. Το τελικό 2-1 ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχει γίνει ποτέ σε Μουντιάλ.

Η Αλγερία έχασε από την Αυστρία, αλλά νίκησε τη Χιλή με 3-2 και ήταν έτοιμη να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίνεται από τους ομίλους του Μουντιάλ, αν η Αυστρία δεν έχανε ή αν η Γερμανία νικούσε με 3+ γκολ διαφορά. H «νασιονάλμανσαφτ» από την πλευρά της ήθελε μόνο νίκη. Τα πάντσερ μπήκαν επιθετικά στο ματς και στο 11' έκαναν το 1-0 με τον Χορστ Χρούμπες. Και ξαφνικά όλα ξεχάστηκαν. «Οι παίκτες μου πάντα έχουν έξτρα κίνητρο απέναντι στους Γερμανούς», έλεγε ο Αυστριακός προπονητής Σμιντ, με τις αναμνήσεις της νίκης τους επί της Νασιοναμανσάφτ στο προηγούμενο Μουντιάλ να μένει στην ιστορία ως το «Θαύμα της Κόρδοβα». Τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία. Παρότι υπήρχαν στιγμές με προϋποθέσεις για κάποιο ακόμα γκολ, οι δύο ομάδες με την προκλητική τους συμπεριφορά προκειμένου το ματς να τελειώσει 1-0 ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Τα στατιστικά της Opta, που έχει αρχείο για κάθε Μουντιάλ από το 1966 και μετά, τα λένε όλα. Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξαν μόλις τρία σουτ, όλα εκτός εστίας. Οι Γερμανοί έκαναν μόνο οκτώ τάκλιν, ενώ και οι δύο ομάδες είχαν περισσότερο από 90% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες. Στο δικό της μισό η Αυστρία είχε 99% και η Δυτική Γερμανία 98%. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες έβρισκαν στόχο. Ο ίδιος ο αυστριακός σχολιαστής πρότεινε στον κόσμο να κλείσει τις τηλεοράσεις, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του έκανε λόγο για «ντροπή που δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο».

Οι Αλγερινοί που ήταν στο γήπεδο ξεκίνησαν να φωνάζουν ότι «είναι στημένο» και να κουνούν χαρτονομίσματα. Την ίδια άποψη είχαν και οι ουδέτεροι Ισπανοί. Ένας Γερμανός έκαψε τη σημεία της χώρας του. Η κατακραυγή που ακολούθησε από τα ΜΜΕ των δύο χωρών ήταν απίστευτη. Η Αλγερία είχε τη συμπάθεια που σχεδόν πάντα έχουν τα αουτσάιντερ. Στο κάτω-κάτω είχε καταφέρει να νικήσει τους αλαζόνες Ευρωπαίους. Η έφεσή της έπεσε στο κενό, αλλά είχε το κεφάλι ψηλά. Ο τότε δεξιός μπακ, Τσααμπάν Μεζεκάν το έθεσε ως εξής σε συνέντευξή του στον Guardian: «Το να βλέπεις δύο μεγάλες δυνάμεις να ξεφτιλίζονται ώστε να μας αποκλείσουν ήταν τιμή για την Αλγερία. Προκρίθηκαν με άτιμο τρόπο, εμείς αποχωρήσαμε με το κεφάλι ψηλά».

Το Μουντιάλ του 2014 κατά πάσα πιθανότητα κλείνει το κεφάλαιο Χαλίλχοτζιτς για τους «Verts». Σε μια τριετία κατάφερε να αλλάξει νοοτροπίες, να αφήσει το προπονητικό του στίγμα και να οδηγήσει την ομάδα για πρώτη φορά στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ. Η μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά του. Όλοι ζουν σε ρυθμούς εκδίκησης, Έχουν ακόμα το κεφάλι ψηλά και περιμένουν ένα θαύμα που θα μείνει στην ιστορία. Ακόμα όμως κι αν δεν γίνει η έκπληξη με τη Γερμανία, η κληρονομιά που άφησε στους Αλγερινούς αναγνωριζεται από τον κόσμο, που σε αντίθεση με τα ΜΜΕ, λατρεύει τον Βόσνιο!

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.