Οι εμφύλιοι του Champions League (vids)

Οι εμφύλιοι του Champions League (vids)

bet365

Από τον ημιτελικό (Ρεάλ-Ατλέτικο) του 1959 έως τη γερμανική μάχη του «Γουέμπλεϊ», ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται όλες τις εμφύλιες κόντρες για την μεγάλη κούπα.

Τούτη είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθήσουμε σε τελικό Champions League ένα αυθεντικό ντέρμπι: αυτό δηλαδή όπου θα αναμετρηθούν δύο ομάδες από την ίδια πόλη. Εμφύλιοι έχουν υπάρξει ξανά για τη διεκδίκηση της κούπας με τα μεγάλα αυτιά, αλλά και στις τέσσερις προηγούμενες φορές, οι δύο αντίπαλοι ήταν απλά από την ίδια χώρα.

Ωστόσο, Ρεάλ και Ατλέτικο πριν από 55 χρόνια είχαν κοντραριστεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε μάλιστα ήταν πολύ σπάνιο φαινόμενο, καθώς στον θεσμό συμμετείχαν μόνο οι πρωταθλητές της κάθε χώρας και όχι 2-3 ή και 4 ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα.

Το 1958 η Ρεάλ είχε κατακτήσει το τρίτο από τα πέντε διαδοχικά μεγάλα τρόπαια της. Είχε χάσει όμως το ισπανικό πρωτάθλημα από την Ατλέτικο, η οποία είχε επίσης σπουδαίο σύνολο. Οπότε ως κάτοχος η Βασίλισσα έπαιξε και την επόμενη σεζόν και έτσι βρέθηκαν αντίπαλοι στους «4» το 1959, οι δύο σύλλογοι της Μαδρίτης.

Το πρώτο ματς ήταν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (τότε «Τσαμαρτίν»), όπου ένας άγνωστος πιτσιρικάς, ο Τσούθο (13') έβαλε μπροστά την Αλέτικο. Ωστόσο, Ριάλ (13') και Πούσκας (33' πέν.) γύρισαν το παιχνίδι σε 2-1. Στον επαναληπτικό ο Κογιάρ (43') καθάρισε (1-0) για τους Ροχιμπλάνκος και καθώς τότε δεν υπήρχε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, οι διαφορές θα έπρεπε να λυθούν σε τρίτο παιχνίδι.

Ως έδρα ορίστηκε το «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα που πλημμύρισε από Μαδριλένους όλων των χρωμάτων. Ο Ντι Στέφανο έκανε το 1-0 (16'), για να απαντήσει άμεσα ο Κογιάρ (18'). τον τελευταίο λόγο όμως τον είχε ο Πούσκας (42') που διαμόρφωσε το τελικό 2-1, το οποίο έστειλε τη Ρεάλ στον τελικό του «Νέκαρσταντιον» της Στουτγκάρδης, με τη Ρεμς να μην μπορεί να αντισταθεί (2-0) στην πορεία των Μερένγκες για το τέταρτο σερί τρόπαιο.


Δυστυχώς βίντεο υπάρχει μόνο από το 1-0 της Ατλέτικο

Με τη δημιουργία του Champions League οι εμφύλιο άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και είναι ένα έργο που αναμφίβολα θα δούμε πολλές φορές στο μέλλον...

2000
Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0

(39' Μοριέντες, 67' ΜακΜάναμαν, 75' Ραούλ)


2003
Μίλαν - Γιουβέντους 0-0 (πέναλτι 3-2)


2008
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι 1-1 (πέναλτι 6-4)

(26' Κριστιάνο Ρονάλντο – 45' Λάμπαρντ)


2013
Μπάγερν - Μπορούσια Ντόρτμουντ 2-1

(60' Μάντζουκιτς, 89' Ρόμπεν – 68' πέν. Γκουντογκάν)



Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα